Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekany 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili(...)łyżeczce kuminu i kolendry (utarte w moździerzu) 2 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w paski 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka przecieru pomidorowego po 1 puszce białej i czerwonej fasolki 2 jajka łyżeczka wody sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier
Dzieje kuchennej Wiewiórykażdego domownika osobno więc i tą sałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki(...)kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę i dodajemy je do kapusty. Dodajemy również pokrojone jajka i paprykę konserwową. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipaski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier i pieprz do smaku 1 łyżka masła 10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej i czerwonej) Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ok. 3 cm kawałki. Zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodajemy po łyżeczce soli i cukru. Gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy. Pomidory miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dość szybka i prosta propozycja na smaczny obiad. Mięso jest miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne. Doprawiłam je sporą ilością czosnku, bazylii i majeranku. Czerwona fasolka idealnie komponuje się z lekko pomidorowym sosem... Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem. (3-4 porcje(...)szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie
Di gotujeNiby każdy ją robi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :) Składniki
Aga w kuchnimoże się zmarnować :) Ja przy okazji robiłam jeszcze inne danie, dlatego takie proporcje. Składniki: 250g tortellini z mięsem lub z szynką ( ja miałam z prosciutto crudo), 120g czerwonej fasolki z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1/2 świeżej papryki, 1 świeży ogórek, 80g suszonych pomidorów, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączyć i ostudzić
W kuchni u Monikimnie na blogu za to wiosennie i kolorowo. Mam dla Was przepis na pyszną, lekką sałatkę, którą przygotujecie błyskawicznie. Wesołego Alleluja ! 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej awokado 500 g pomidorków koktajlowych kiełki brokułów 70 g łososia wędzonego sos: sok z połowy cytryny imbir mały kawałeczek (zetrzeć tak 2 łyżeczki) 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka miodu sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Kukurydzę i fasolkę przesypujemy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Dodajemy garść kiełków oraz łososia pokrojonego na drobne cząstki. Wszystkie składniki mieszamy. Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Wyciskamy sok z cytryny, ścieramy imbir na najdrobniejszych oczkach, dodajemy do cytryny
noteskulinarnyfigaskładniki * 500 g fileta z kurczaka * 1 słoik marchewki marynowanej (lub 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę) * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej * 1 mały słoik papryki konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 szklanki majonezu * 4-5 łyżek ostrego ketchupu * sól, pieprz, pieprz cayenne Sposób przygotowania Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać
Mix smakuBardzo ostra! Równie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego
bastalenaSKŁADNIKI: • podwójna pierś z kurczaka • 1 kapusta pekińska • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka fasolki czerwonej • 1 por lub średnia cebula • kilka ogórków konserwowych • 2 papryki, mogą być kolorowe • przyprawa do gyrosa • majonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę
KUCHNIA POLSKAminut. Dodaje pokrojonego w kostkę indyka, oraz wszystkie przyprawy ( w tym 1 łyżeczkę soli). Całość dusimy około 10 minut, czas od czasu mieszamy. Teraz wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną, którą przelewamy ciepłą wodą, przed wrzuceniem do garnka. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, ja miałam passatę z kawałkami pomidorów, mieszamy, całość zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym
kruche babeczkiSycąca zupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli
Kuchnia MagdaLenysztuka ziemniaki - 3 sztuki ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy - 4 łyżki fasolka czerwona z puszki - 1 sztuka cebula - 2 sztuki pieprz, sól, cukier Buraczki i ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie w mundurkach (nie rozgotować). Po ugotowaniu(...)obrać ze skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłko, i ogórka kroimy w kostkę, śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy ziemniaki, majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy. Sałatkę układamy na przemian buraczki
Jadło i czytadłotaki szybki obiad spodoba się studentom i zapracowanym paniom domu.Potrawa łatwa i smaczna z niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól(...)pieprz ********************************************* Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić w plasterki.Cebulę drobno posiekać.Fasolkę odcedzić.Cebulę podsmażyć na oleju , dodać do rondla.Dorzucić parówki i podsmażone pieczarki ,zalać bulionem i dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizarazem do zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;) Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia(...)smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;) Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się
Jak gotować i nie zwariowaćnajbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego 2 cebule 3 jajka pół puszki czerwonej fasolki pieprz sól 3 łyżki bułki tartej łyżka masła kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z surowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki