fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:169/215)

Krem dyniowo-paprykowy (wegański) 119

długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić(...)Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno.  ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo z dyni

Weekendy w domu i ogrodzie
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 215

przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam(...)indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie

Kuchnia po mojemu
Testuję, próbuję, porównuję, eksperymentuję - SKWORCU 129

Nasiona na kiełki fasola Mung (50g) - Lukrecja korzeń (30g) - Amarantus ziarno (100g) - Alfalfa (30g) - Pomidory płatki (50g)  - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g)   - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g) - Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g) - Anielskie Łąki - herbata

Grunt to przepis!
Zupa pomidorowa z białą fasolką 131

Dziś zapraszam na gęstą i sycącą zupę. Przygotowałam ją na bazie podstawowych warzyw: cebuli, marchewki i ziemniaka. Żeby jednak zupa nabrała nieco światowego charakteru dodałam do

Smaki Na Talerzu
Sałatka „puszkowa” z kurczakiem, porem, papryką i serem 3229

Bardzo prosta do przygotowania sałatka. Większość składników wystarczy wyjąć z puszki, do tego dodać upieczoną lub wędzoną pierś kurczaka, plasterki pora, pokrojoną świeżą paprykę oraz kosteczki

Smaki Na Talerzu
TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK 159

Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy podkreślają historię danego regionu. Wzbogacają atrakcyjność turystyczną i kulturową ziemi bieszczadzkiej i całego Podkarpacia.      Krupiak, jak mówią(...)samych składników: ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera, skwarek, ale stosuje się różne proporcje. Danie smakuje zarówno na zimno jak i gorąco,podsmażone na masełku, polane śmietaną lub z barszczem czerwonym czy mlekiem. Uwierzcie mi, przepyszne :)     Moją uwagę zwrócił jednak tradycyjny pieróg gryczany przygotowywany w okolicach Leżajska i Przemyśla. Charakterystyczne dla tego regionu jest dodawanie do masy

Moja Książka Kucharska
Ratatouille (ratatuj) 99

Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo – wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso – kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą(...)garze – dedykuję najwspanialszemu mężczyźnie na świecie – mojemu Mężowi, a zarazem mojemu największemu Przyjacielowi. Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 cebule 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 3 papryki zielone 2 papryki żółte opcjonalnie: szklanka 250 ml passaty + 3/4 szklanki wody przyprawy: bazylia, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk – wszystko

Zasmakuj Kuchni
Ratatouille (ratatuj) 147

danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo - wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso - kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.:  kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą(...)świecie - mojemu Mężowi, a zarazem mojemu największemu Przyjacielowi. Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 cebule 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 3 papryki zielone 2 papryki żółte opcjonalnie: szklanka 250 ml passaty + 3/4 szklanki wody przyprawy: bazylia, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk - wszystko do smaku

Zasmakuj Kuchni
Laksa 175

Pasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy  1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli(...)mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie:  gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy w mące(ziemniaczana i pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym  jajku i ponownie w mące i smażymy na małym ogniu

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak z chrupiącym groszkiem cukrowym i papryką 238

Ostatnio  Fasola z papryką  narobiła mi chęci na danie z groszkiem cukrowym. Akurat miałam w lodówce wszystkie niezbędne składniki. Nie może być tak, że ściągam przepis całkowicie! :) Oczywiście musiałam dodać coś od siebie :) Ale dziękuję koleżance za inspirację :) Przepis jest bardzo prosty! Jak wszystkie u mnie! :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej/żółtej 1/2 młodej

Olikowa kuchnia
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 153

posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie jak obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami.  Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dodać do mąki, zarobić ciasto i dostawić je w ciepłe miejsce(...)wyprofilowany wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu: i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione). Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 125

skóry, czyli samo mięso na kości. Tasakiem odcinamy mięso z kością, pozostawiając tę końcówkę kości, na której przymocowana jest skóra - tak jak to widać na zdjęciu. Farsz: Jedną małą czerwoną cebulę siekamy w kostkę. Grzyby również siekamy w kostkę. Podsmażamy całość na oliwie z oliwek i czekamy aż wystygnie. Mięso z podudzia: potrzebna będzie tylko połowa tego mięsa. Drugą(...)zdjęciu). Następnie z obu stron nacieramy przyprawą Knorr "do złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, a następnie 15 minut bez przykrycia. Fasola szparagowa: gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie zdejmujemy go z patelni. Ugotowaną fasolkę przesmażamy na maśle, dodajemy uprażony sezam i smażymy jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 196

bardzo mi smakowały (tylko jedna z sałatek okazała się dla mnie zbyt słona, ale wszystko to rzecz gustu). Moim typem numer jeden okazała się meksykańska kombinacja z tuńczykiem i fasolą. Wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na szybko bo aż się prosiło by tuńczyka po meksykańsku podgrzać i połączyć z ryżem lub makaronem. Smak ryby był świetnie zrównoważony z warzywami(...)niej resztę ryżu i kukurydzy jakie zostały mi po obiedzie. Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą, mandarynką i papryką 100 ml ugotowanego ryży brązowego 100 ml kukurydzy konserwowej pól czerwonej papryki pół malutkiej, białej cebulki puszka grillowanej makreli Rio Mare sól, pieprz sos: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu sok z połowy mandarynki łyżka lub dwie łyżki oliwy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolex :) 106

Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki kukurydzianej) lub matooke (gotowane i gniecione zielone banany). Jednak chciałam napisać kilka słów o bardzo popularnej przekąsce, którą można(...)popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników. Jest wiele przepisów np. do chapati można dodać marchewkę lub czerwoną cebulkę, do omleta paprykę, cebulę, pomidory itp. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to mam dla was przepis. ROLEX :) Na początek musimy przygotować placki chapati. potrzebujemy: 2 szklanki mąki woda

noteskulinarnyfiga
Krewetki na ostro 116

Dzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej?  Składniki: 0,5 kg całych krewetek   3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku  1 papryka 1 marchewka 1 por puszka(...)kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli  2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody Przygotowanie:  Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego

Niezły Młynek
Smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką 171

wyczarować coś naprawdę dobrego, pożywnego i zdrowego. Danie możecie modyfikować w zależności od posiadanych w domu składników. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek ryżu parboiled z dzikim Risana 3 pieczarki 1/4 czerwonej papryki 3 garście fasolki ze słoika (z zalewy, u mnie zielona z żółtą) czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M 1-2 łyżki oleju sól i pieprz(...)łyżką z resztą składników. Wstawiamy na mały płomień, podsmażamy całość ciągle mieszając aż do widocznego ścięcia jajka. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Wyłączamy płomień, dodajemy 3 garście fasoli ze słoika. Mieszamy wszystko. Całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i od razu podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Tarta z fenkułem i cukinią 182

łyżeczka soli morskiej 1 jajko  nadzienie: 3 jajka 1 duży fenkuł , + koperek z fenkuła jeżeli jest 300 g cukinii startej  1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona ok 120 g śmietanki 30 % 50 g startej  mozzarelli nasiona kopru włoskiego 1 - 2 łyżki zielonego, posiekanego koperku sól i świeżo zmielony pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić(...)kołem (sporo większym niż tarta )  i  wstawić do lodówki na 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni.  Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożone papierem obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć

Stare Gary