fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:172/215)

Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 181

Lazanki z kiszona kapusta curry 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżka przyprawy curry opcjonalnie 2 papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir(...)apetycznych zdjęć i smakowitych przepisów. Dominika Wójciak zaprasza na potrawy wegetariańskie i wegańskie stosując podział na gatunki warzyw. Znajdziemy tu dział poświęcony burakom, marchwi, kapuście, cukinii, ziemniakom, bobowi, kalafiorowi, fasoli i dyni a także rabarbarowi. Nie są to tylko potrawy wytrawne ale również ciasta i desery. Zdjęcia mówią "Zjedz mnie" i tak tez czynię realizując kolejne receptury :) Poniżej chciałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Trzy Znaki Smaku - warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Grucznie 106

przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. Grzegorz wraz ze swoją ekipą przygotował dla licznie zgromadzonej publiczności:    - kaszankę z konfiturą z suski sechlońskiej ChOG i czerwonej cebuli na puree z selera, - pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora, - antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami, - jabłko(...)Trzech Znaków Smaku. Tam na stoiskach spotkać można było ich producentów, kontynuować rozmowy dopytywać o szczegóły i smakować, smakować. W jednym z namiotów mieliśmy okazję obserwować przygotowanie gulaszu z fasoli wrzawskiej ChNP z kiełbasą Lisiecką ChOG. Wyzwaniem było użycie fasoli obranej ze skórki (postępujemy tak samo jak z obieraniem migdałów – sparzamy i obieramy fasolka po fasolce). Efekt bardzo ciekawy

królestwo garów
Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami 210

dwie porcje ciast): 2 x 120 g masła 2 x 200 g mąki pszennej duża szczypta soli 2 jajka M Na nadzienie: 260 g kiełbasy krakowskiej suchej 1 duża czerwona cebula 2 łyżki masła 250 g pieczarek 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 170 g startego żółtego sera gouda 1 łyżka mąki pszennej 3 jajka M 1 szklanka mleka(...)miejsca. Spód nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Wyciągamy formę, nastawiamy piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół. Ciasto okrywamy formą aluminiową i wysypujemy obciążenie np. fasolę. Pieczemy 10 minut, po czym zdejmujemy folię i obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut. Uwaga! Przy następnym etapie potrzebujemy piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przygotowanie farszu: Kiełbasę kroimy w plastry

Słodkie okruszki
Śledziki pod cebulową pierzynką 227

Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK W CURRY Z FASOLKĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 172

Dziś danie lekkie z  piersią z kurczaka, żółtą ostrą pastą curry,  mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje

potrawyregionalne
MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 184

Mój trening? Często dostaje o to pytania i od razu chce zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego

fitolarun.blogspot.com
Tartaletki z pieczarkami 109

udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 1 cebula(...)podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą, farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy natkę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Piekranik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, obciązamy fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami, podpiekamy 10 minut, zdejmujemy obciążanie i pieczemy jeszcze 10 minut. Do podpieczonych spodów nakładamy farsz, z pozostałęgo ciasta możemy wykroić dowolne kształty i ułożyć na farszu

Smak mojej kuchni
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 182

ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10   min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 5 min, aż ciasto nabierze lekko(...)przygotowujesz ciasto w malakserze. **Możesz użyć kwaśnych lub słodkich jabłek (np. golden) lub wymieszać różne ich gatunki. Osobiście wolę te lekko kwaśne w smaku (np. renety o odcieniu żółto-czerwonym). *** Zamiast solonego masła możesz użyć zwykłego i dodać kilka szczypt soli morskiej. **** W niektórych przepisach na tartę z kratką ten etap jest pominięty, wykłada się jabłka bezpośrednio na surowy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
kotlety z kalafiora z przyprawami i kurkumą... 177

Składniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa tzatzyki 1 łyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować(...)podawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka indycza w sosie malinowym z chili z domowym makaronem 112

spacerowałam tam o 6:00 rano z siatkami pełnymi policzków wołowych, indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem(...)porcje): Wątróbka w sosie malinowym z chili: 1 kg wątróbki indyczej  200 ml syropu malinowego  50 ml octu balsamicznego  1 papryczka chili  1 czerwona cebula  2 ząbki czosnku  natka pietruszki  masło do smażenia  lampka czerwonego wina  szczypta soli na koniec gotowania  Makaron domowy: 150 gram mąki

Mango Papaja
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 106

jeśli chcecie. Specjalna patelnia do paelli też oczywiście wymagana nie jest, bo sprawdzi się każda inna :) Składniki / na 2 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwa ev. 100 g ryżu do risotto (lub do paelli, jeśli macie) 300 ml bulionu warzywnego (u mnie na kostce ekologicznej) szczypta szafranu lub zamiennie pół(...)szparagowej, odcięte końce, pokrojona na pół 100 g zielonego groszku Przygotowanie: Cebulę pokrój na ćwiartki i wrzuć do malaksera (pojemnik z nożykiem) razem z obranym czosnkiem, papryczką chilli i czerwoną papryką pokrojoną na duże kawałki. Zmiksuj pulsacyjnie, aż warzywa zostaną posiekane na małe kawałki.  Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekane warzywa. Podsmaż mieszając przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 197

mnie ochota na bretońską fasolkę na szybko tuż po powrocie z pracy i jak na złość, dnia poprzedniego zapomniało mi się odpowiednio przygotować do tej kulinarnej operacji, czyli namoczyć fasolę... Sięgam wtedy po błyskawiczny odpowiednik tego dania, czyli "słoikowego gotowca" , którego następnie podrasowuję pod swój smak i aktualne zachciewajki. Od razu nadmienię, że używany zwykle przeze mnie "gotowiec" , czyli Fasolka(...)Męża :) Składniki na porcje dla 2-3 osób - w zależności jak mocno "żarte" :) 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL 1 cebula - mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Grunt to przepis!
Francuskie cudo! 120

schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wkładamy do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto dobrze się upiecze. Składniki na nadzienie: 250ml gęstej śmietany(...)około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sery się roztopią i połączą wszystkie składniki, a tarta nabierze wspaniałego wyglądu i zniewalającego smaku. Smacznego! P.S. Nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta pieczarkowo - serowa 312

mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; 100 g zimnego masła; 2 łyżki oleju; 1/4 szklanki bardzo zimnej wody. Farsz: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej; 2 żółtka(...)oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasol

Gospodyni Miejska