Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś danie lekkie z piersią z kurczaka, żółtą ostrą pastą curry, mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje
potrawyregionalneMój trening? Często dostaje o to pytania i od razu chce zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego
fitolarun.blogspot.comudekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 1 cebula(...)podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą, farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy natkę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Piekranik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, obciązamy fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami, podpiekamy 10 minut, zdejmujemy obciążanie i pieczemy jeszcze 10 minut. Do podpieczonych spodów nakładamy farsz, z pozostałęgo ciasta możemy wykroić dowolne kształty i ułożyć na farszu
Smak mojej kuchniścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 5 min, aż ciasto nabierze lekko(...)przygotowujesz ciasto w malakserze. **Możesz użyć kwaśnych lub słodkich jabłek (np. golden) lub wymieszać różne ich gatunki. Osobiście wolę te lekko kwaśne w smaku (np. renety o odcieniu żółto-czerwonym). *** Zamiast solonego masła możesz użyć zwykłego i dodać kilka szczypt soli morskiej. **** W niektórych przepisach na tartę z kratką ten etap jest pominięty, wykłada się jabłka bezpośrednio na surowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: kalafior 1 średni, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, suszone pomidory 2 sztuki, papryka czerwona 1/2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa tzatzyki 1 łyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować(...)podawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubięspacerowałam tam o 6:00 rano z siatkami pełnymi policzków wołowych, indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem(...)porcje): Wątróbka w sosie malinowym z chili: 1 kg wątróbki indyczej 200 ml syropu malinowego 50 ml octu balsamicznego 1 papryczka chili 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia lampka czerwonego wina szczypta soli na koniec gotowania Makaron domowy: 150 gram mąki
Mango Papajajeśli chcecie. Specjalna patelnia do paelli też oczywiście wymagana nie jest, bo sprawdzi się każda inna :) Składniki / na 2 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwa ev. 100 g ryżu do risotto (lub do paelli, jeśli macie) 300 ml bulionu warzywnego (u mnie na kostce ekologicznej) szczypta szafranu lub zamiennie pół(...)szparagowej, odcięte końce, pokrojona na pół 100 g zielonego groszku Przygotowanie: Cebulę pokrój na ćwiartki i wrzuć do malaksera (pojemnik z nożykiem) razem z obranym czosnkiem, papryczką chilli i czerwoną papryką pokrojoną na duże kawałki. Zmiksuj pulsacyjnie, aż warzywa zostaną posiekane na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekane warzywa. Podsmaż mieszając przez
Chilli Czosnek i Oliwamnie ochota na bretońską fasolkę na szybko tuż po powrocie z pracy i jak na złość, dnia poprzedniego zapomniało mi się odpowiednio przygotować do tej kulinarnej operacji, czyli namoczyć fasolę... Sięgam wtedy po błyskawiczny odpowiednik tego dania, czyli "słoikowego gotowca" , którego następnie podrasowuję pod swój smak i aktualne zachciewajki. Od razu nadmienię, że używany zwykle przeze mnie "gotowiec" , czyli Fasolka(...)Męża :) Składniki na porcje dla 2-3 osób - w zależności jak mocno "żarte" :) 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL 1 cebula - mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Grunt to przepis!schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wkładamy do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto dobrze się upiecze. Składniki na nadzienie: 250ml gęstej śmietany(...)około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sery się roztopią i połączą wszystkie składniki, a tarta nabierze wspaniałego wyglądu i zniewalającego smaku. Smacznego! P.S. Nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina
Kuchnia Pani Wiosnymąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; 100 g zimnego masła; 2 łyżki oleju; 1/4 szklanki bardzo zimnej wody. Farsz: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej; 2 żółtka(...)oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasol
Gospodyni Miejskaszkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego 2 średnie cebule 1 średniej wielkości czerwona papryka ok. 7 średniej wielkości pieczarek garść orzechów włoskich suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół 1 jajko 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %) przyprawy: sól, pieprz(...)nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. z obciążeniem (ryż, fasola, groch) i przez kolejne 12-13 min bez obciążenia.Wyjąć z piekarnika, poniższe nadzienie wyłożyć na l ekko przestudzony spód. 2. Nadzienie szpinakowe. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie
coolinarnastrefa.blogspot.comprzesyłek podchodzę z dużą dozą nieufności i z zasady kończę wysłaniem maila z podziękowaniem. W tym jednak przypadku, już po zdjęciu folii, zobaczyłem gustownie przewiązany czerwoną wstążką firmowy karton. W nim kilka zapakowanych w eleganckie opakowania produkty m.in. w/w dżemy, złote rodzynki, kandyzowaną żurawinę w czekoladzie, oliwę z oliwek i jeszcze kilka innych produktów. Skoro(...)wyjazd do marketu i dodatkowe pieniądze na paliwo, a takich, w takiej jakości produktów i tak tam nie kupię. Następnym daniem zrobionym z otrzymanych produktów będzie coś z fasoli. Co to będzie jeszcze nie wiem. Dzisiaj, chociaż dopiero jutro jest tłusty czwartek, zajadam się pączkami, które to polecam. Staropolskie przysłowie mówi : Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła
Kulinarny karnet Christopheraśmietanowo-jajecznym sosie. Pychota! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 4 łyżki sezamu; 150 g zimnej margaryny; 1 łyżeczka soli; 1/3 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 100 g kiełbasy chorizo; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)ponakłuwać jego dno widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski
Gospodyni Miejska