sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd(...)solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. 3. Fava – grecki „hummus” z grochu Składniki: 1 szklanka połówek grochu 2 1/4 szklanki wody 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 3 łyżki oliwy extra virgin do przybrania: mielona wędzona papryka i odrobina oliwy 1 łyżkę
Kardamonovypastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją(...)ryżowy 1 czubata łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka gorczycy białej 2 łyżeczki przyprawy curry Kotanyi (bez soli) 100g cebuli (3 małe cebulki) 2-3 łyżki pasty curry czerwonej 3 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 400ml puszka mleka kokosowego /o zawartości kokosa powyżej 65%/ 150ml wody 200g fasolki szparagowej zielonej ½ małego kalafiora (500g) 150g marchewki
Karo in the Kitchenpięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się za pieczenie. W końcu jednak nabyłam rabarbar w kolorze burgunda, który naprawdę zaskoczył mnie swoją(...)schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Na cieście położyć papier do pieczenia, wysypać fasolą lub kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec dodatkowe 15 minut w 200 st. C. Ostudzić. Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie wieloetapowość i długi czas ich przygotowania. Postanowiłam go nieco skrócić zamieniając kilkugodzinne gotowanie na pieczenie. Rodzaj kapusty to oczywiście kwestia dowolna – może być zwykła biała, włoska lub nawet czerwona. I najważniejsza sprawa –farsz – odpowiednio skomponowany i dobrze doprawiony. Same suszone grzyby jako dodatek do ryżowej bazy wydały mi się niewystarczające i postanowiłam przygotować puree na bazie białej fasolki(...)suszone pomidory i całą fasolkę wraz z płynem. Podsmaż 2 minuty, po czym za pomocą drewnianej łyżki zgnieć całość na puree (nie przejmuj się zbytnio, jeżeli pozostaną drobne kawałki fasoli). Zawartość patelni przełóż do miski z ryżem. Całość zamieszaj i dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Aby przygotować sos, na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, dodaj starty czosnek
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0
Przepisy kulinarne babci Antoninypszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można(...)pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Ja dodatkowo przed pieczeniem obciążam ciasto – wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika
Poezja smakuSkładniki: soczewica zielona 50 dag, kasza gryczana 100 gram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula
W Mojej Kuchni Lubiępęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami(...)Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa
Moja smaczna kuchniazmęczenie wapnia fosforu żelaza witaminy C witaminy A witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B6, PP błonnika, który ułatwia trawienie i reguluje pracę jelit jodu - ziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu Właściwości zdrowotne ziemniaków: obniżają ciśnienie krwi, dzięki dużej obecności potasu oraz kukuoaminy mają właściwości zasadotwórcze - regulują równowagę kwasowo-zasadową i obniżają kwasowe oddziaływanie mięs na organizm(...)obecność witamin z grupy B) dbają o zdrowie skóry i prawidłowe funkcjonowanie wzroku biorą udział w procesie krzepnięcia krwi - witamina K odpowiedzialna jest za właściwą krzepliwość krwi ziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu ze względu na obecność jodu wspierają funkcję tarczycy są lekkostrawne i bezpieczne dla niemowląt oraz kobiet w ciąży Ciekawostki: ziemniak średniej wielkości zawiera prawie 50% naszego
Kuchnia MagdaLenyuzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami oraz rybami, wyklucza mięso czerwone, mięso białe i przetwory. pollowegetarianizm odmiana semiwegetarianizmu Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami oraz mięsem białym, wyklucza mięso czerwone, ryby, owoce morza i przetwory mięsne. laktoowowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięsa, produkty zawierające żelatynę oraz sery zawierające podpuszczkę zwierzęcą. Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory(...)witaminą (przetwory śniadaniowe, mleko sojowe itp.) oraz jej suplementacja w razie niedoborów Białko - należy dbać także o jego odpowiednią podaż stosując roślinne zamienniki mięsa – soja, soczewica, bób, groch, fasola, orzechy, produkty zbożowe. Żelazo – należy sięgać po warzywa liściaste, nasiona strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe. Wymienione produkty należy łączyć z witaminą C – zwiększa ona przyswajalność żelaza Cynk – semiwegetarianie dostarczają go wraz
Powiedz dietom nieniektórych domach na Wigilię podaje się zupę grzybową. W innych króluje barszcz czerwony. U mnie w domu zawsze do wyboru były obydwie opcje. Kontynuuję tę tradycję, bo w zupie grzybowej jestem zakochana po uszy. Zwykle jem ją tylko raz w roku, ale dla tego smaku warto poczekać do świąt. Przepis na zupę grzybową przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia(...)studzimy razem z grzybami. Przed podaniem można je wyłowić. Zupa grzybowa doskonale smakuje z makaronem. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Kruche mini rogaliki makowe
Dieta bez mlekaswój kolor zawdzięcza obecności tlenków żelaza. Czarna sól hawajska wymieszana jest z wysokiej jakości węglem aktywowanym. Zielona powstaje poprzez wymieszanie soli z rozdrobnionymi liśćmi bambusa. Australijczycy mają sól czerwoną ze swojej największej rzeki, Murray River, mającej źródło w australijskich Alpach. Basen tej rzeki i jej bezpośrednie ujście do morza to teren z bardzo małą intensywnością opadów a dużym(...)błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka
Karo in the Kitchendobrze rozgrzać patelnię, położyć na niej mięso i przysmażać, patrząc jak mięso brązowieje z tej strony. Potem, po minucie, półtorej, przewracamy je na drugą stronę i patrzymy jak pasek czerwonego mięsa stopniowo się zawęża wraz z rosnącym stopniem wysmażenia steka. Steka przewracamy na druga stronę co minutę. Dla steka o grubości 1,5 cm 4,5 minuty smażenia(...)wykorzystaliśmy warzyw – hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę do warzyw, robimy makrony z cukini, jabłek, kalarepki, czerwonych buraczków i białej rzepy. Warzywne spaghetti nie może obejść się bez dobrego pesto, a to z kolei wyjdzie tylko wtedy kiedy powstanie na bazie z dobrych orzechów. My użyliśmy
Niedzielny kucharzmiesiąc życia. Poniżej znajdziecie też przepis, jak przygotować barszcz wigilijny barszcz dla niemowlaka wprowadzając tylko drobne modyfikacje. Taki barszcz będzie mogło skosztować nawet 6 miesięczne dziecko. Składniki na barszcz czerwony: 5 dużych buraków 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera kawałek pora (około 15 cm) 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka(...)sałatki warzywnej). Do wywaru warzywnego dodajemy obrany czosnek, pokrojone buraki i pół łyżki soli. Zmniejszamy gaz i gotujemy bardzo powoli przez 15-20 minut. Tak przygotowany zaczyn na barszcz czerwony zostawiamy na noc, by nabrał smaku. Następnego dnia dodajemy do barszczu 2 łyżki majeranku i gotujemy na małym ogniu (barszcz nie powinien się zagotować!). Wyłączamy i doprawiamy solą, 1 łyżką
Dieta bez mlekafosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można zastąpić stosując kakao zgodnie z przelicznikiem - 2 łyżeczki sproszkowanego karobu to 1 łyżeczka kakao. Kiełki lucerny Można zastąpić kiełkami fasoli mung kiełkami rzodkiewki Kolendra świeża i suszona Można zastąpić bazylią natką pietruszki Koperek Można zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można(...)Mleko kokosowe Można zastąpić mlekiem pełnotłustym z dodatkiem aromatu kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym Ocet balsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej arganowy Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata