Pyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/ , parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska
Domowa cukiernia EwyIdealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno) i doskonale komponuje się ze śledziami. Poniżej przedstawiam własną wersję śledzi, które są pyszne, a w moim domu znikają ekspresowo. Możecie zwiększyć proporcje, bo ja lubię przyrządzać potrawy częściej i w mniejszych ilościach. 5 filetów śledziowych (użyłam solonych) 1 cebula zwykła (średnia) 1 cebula czerwona (średnia) 2 łyżki musztardy francuskiej
Di gotujegłównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego z jeżynami właśnie. Była tez druga wersja ze śliwkami, ale zniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier jajko Lukier: woda cukier puder sok z cytryny
kruche babeczkicelu wyjmij dwa różnej wielkości boby i spróbuj. Jeśli bób dalej jest twardy, gotuj aż zmięknie. Starszy bób trzeba gotować troszkę dłużej (nawet 30 minut). Młody gotuje się wręcz "ekspresowo". 5. Ugotowany bób odcedź i przelej zimną wodą. 6. Podawaj od razu jako przekąskę lub wykorzystaj do ulubionego dania. Rada: Bób ugotowany "al dente" możesz zamrozić, by móc cieszyć się
Ale Prosteinaczej niby go zjeść? :D A ta babka powstała właśnie dlatego, że miałam ochotę na mak. Taka ot ucierana babka z makiem. A pyszna i znikająca ekspresowo :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówlodówki, np. na małej tacy. Po kilku minutach wciągamy , znów nalewamy małą porcję galaretki i schładzamy. Na koniec wlewamy resztę galaretki zapełniając wnętrze tartaletek. Podajemy, gdy galaretka stężeje. Wersja ekspresowa na lato (często ją stosuję): nalewamy małą porcję galaretki na owoce, tartaletki ostrożnie wkładamy do zamrażalnika np. na małej tacy, po chwili wyciągamy, nalewamy resztę galaretki i schładzamy, aż galaretka
Słodkie okruszkiRyż zapiekany z kurczakiem i ananasem. Taki szybki obiad pojawił się dzisiaj na moim stole. Szybko, ale smacznie. Zniknęła w tempie ekspresowym, a to oznacza, że była pyszna. W ten sposób możecie wykorzystać nadmiar ryżu ugotowanego dzień wcześniej, tak jak to miało miejsce w moim przypadku. 300 g ryżu 2 piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki
O kuchni z uczuciemEkspresowy obiad, do przygotowania w pół godziny. Składniki: 200 g makaronu pappardelle (u mnie szpinakowy) 400 g fileta z indyka 2 młode marchewki 1/2 pęczka szparagów 1/2 cukinii sól i … Czytaj dalej Pappardelle z indykiem
czarrna od kuchniLubicie ekspresowe placuszki ?? Pewnie lubicie :) , dlatego właśnie dziś będą i to z jagodami. Miałam jeszcze zamrożone wiec odmroziłam i zajadam się. Biorę udział w akcji wypiekanie na śniadanie Składniki: Jogurt grecki 300 g jaj 2 szt cukier brzozowy ( ksylitol ) 4 łyżki Kłos- Pol proszek do pieczenia 1 niepełna łyżeczka mąka pszenna tym 500 2 szklanki Kłos- Pol olej
Różowa kuchniadostępne w każdej tamtejszej piekarni. W restauracjach podawane są przed posiłkiem i stanowią dokonały dodatek do wina, czy piwa. Idealnie smakują na gorąco, ale nawet w wersji solo - znikają ekspresowo! Ich odmian jest naprawdę mnóstwo - są np. drożdżowe, twarogowe, z boczkiem, skwarkami, z żółtym serem, fasolą, smażone, pieczone... Poniżej przedstawiam pogacze twarogowe - z delikatnymi modyfikacjami... Dodałam curry, które idealnie wkomponowało
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż
Di gotujerobić tiramisu i wstępnie układamy w nim suche biszkopty aby sprawdzić ile i jak je ułożyć. 2. Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia ( ja ja ostudziłam aby było ekspresowo ;) 3. Do przestudzonej kawy dodajemy likier amaretto bądź inny wymieniony w przepisie. 4. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz partiami mascarpone. 5. Zaczynamy maczać biszkopty i układamy
Gotowanie...to proste !Zdecydowanym plusem powieści jest wartka akcja. Zdarzenia następują dość szybko po sobie, nie mamy więc czasu na większe znudzenie, a książkę dzięki płynnemu rozwojowi wydarzeń czyta się w tempie ekspresowym. Styl pisania Sary Shepard jest lekki i przyjemny. Dialogi bardzo dobrze wpasowują się w klimat powieści. Seria skierowana jest do młodzieży i napisana jest językiem używanym przez tę grupę wiekową
Tetiisherijeszcze lepiej smakują, amarantus zaś nadaje im szczególnego charakteru. To śniadanie może wyglądać na skomplikowane i czasochłonne, w rzeczywistości jest proste i szybkie jak mało które. Placuszki robi się ekspresowo, a do przygotowania lodów wystarczy mikser i mrożone maliny. W rezultacie Twój nakład pracy będzie minimalny, za to wrażenie wywarte na szczęśliwcach, którym zaserwujesz to cudo, ogromne. Składniki: Placki
Roślinna - blog wegańskizabieramy się za masę. Do garnka wkładamy łyżkę masła, jak zacznie się topić, na wolnym ogniu dodajemy pokruszoną chałwę. Uwaga, chałwa lubi się przyklejać i przypalać – robimy to ekspresowo. Jak tylko mniej więcej chałwa się rozpuści, wyłączamy gaz i dodajemy twaróg. Mieszamy szybciutko, obluzujemy łyżkę i wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje
Kocham Czekoladę