dyni (użyłam Hokkaido)* 1 kg czerwonej papryki* 1 kg cebuli* *waga warzyw po obraniu Warzywa pokroić w kostkę,umieścić w dużym garnku,zasypać 3 łyżkami soli i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ugotować do miękkości,odstawić do wystygnięcia i zmiksować na papkę. Następnie dodajemy: 2,5 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej
Kolorowa kuchnia Elkimiodem i octem. Następnie mieszając wlać oliwę (lub olej), doprawić solą i pieprzem. Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, zalać sosem i zostawić, na maksymalnie 1,5 godziny pod przykryciem. Pozostawione na dłużej buraki stracą swój śliczny kolor. Plasterki buraków ułożyć na płaskim talerzu, skropić sosem. Podałam z młodym szpinakiem i pestkami dyni styryjskiej. zastawa
królestwo garówćwierć łyżki mielonej chili (lub więcej, według preferencji) 1 mała laska cynamonu 300 ml wody lub bulionu puszka czarnej fasoli puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego 5 kostek gorzkiej czekolady mały pęczek kolendry sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis na 4 porcje) Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę, smażymy(...)dodajemy odsączoną fasolę, ocet, czekoladę i poszatkowaną świeżą kolendrę (parę liści można zostawić do dekoracji), sól i świeżo zmielony pieprz, mieszamy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, delikatnie mieszamy i wszystko raz jeszcze lekko podgrzewamy. Podobne przepisy: Chili sin carne z fasolką szparagową Chili con carne z kakao Chili sin carne z soczewicą Chili con carne z dynią Artykuł Chili
Kardamonovyugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g sera feta 3 – 4 łyżki słonecznika lub pestek dyni 1 mała czerwona cebula wykonanie: Wystudzone buraczki, fetę i cebulę kroimy w kostkę. Słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę grubo siekamy lub rwiemy palcami. Część rukoli układamy na dnie salaterki. Na rukoli układamy buraczki wymieszane(...)Następnie układamy pozostałą rukolę oraz ser feta. Posypujemy wystudzonymi ziarnami. Całość polewamy dresingiem. składniki na dresing : 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego sól, pieprz do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą
Domowy Smak Jedzeniaszklanka puree z dyni (ok. 275 g) 1 szklanka mąki (u mnie 1/2 szklanki mąki orkiszowej i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ) 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (100 g) 1/2 szklanki cukru brązowego (80 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 2/3 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki ziaren słonecznika (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka
Via Gustoleczo z dynią, leczo z cukinią. Co wy na to? Lubicie? PRZEPIS NA LECZO ZE SZPARAGAMI Składniki: 2 szt papryki 1 pęczek szparagów zielonych 2 szt małej cukinii 2 szt cebuli 1 kg pomidorów 1 marchewka młoda 1 kolba kukurydzy – opcjonalnie 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta papryki ostrej szczypta cukru trzcinowego 1 łyżka octu winnego
Dorota Smakujedyniowe ciasto biszkoptowe. Krem zaś przygotowałam według swoich potrzeb. A że nabiału nie jadam, jest to po prostu połączenie śmietanki kokosowej z jogurtem kokosowym . Keto rolada biszkoptowa z dyni z kremem kokosowym Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie z przepisem – nie będzie to konieczne… Niestety, wyszedł(...)puree z dyni 30 g erytrytolu 1/4 szklanki mleka kokosowego 25 g masła klarowanego rozpuszczonego 3 jajka 1 łyżka łupin babki płesznik zmielonych 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem) 1 łyżeczka estraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) 1/4 łyżeczki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki
Modern Cave Girlzalewie autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Kiszonka. autorka: Katarzyna z Vegarnkowa | blog: vegarnkowo GRZYBY Grzyby w occie 2016 autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby(...)Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój prywatny świat POWIDŁA BRZOSKWINIOWE autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka
Weekendy w domu i ogrodziewarzywami – dynie , cukinie i piękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka. No i zabrałam! Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad. Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad. Połączenie słodkiego smaku pomidorów z bakłażanem, czosnkiem, octem balsamicznym
Ostra na Słodkocukrem. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek
Weekendy w domu i ogrodzieużywać octu jabłkowego, soku z cytryny. Dodawałam je sama. Na podwieczorek zawsze była zupa krem, co wydawało mi się nieco monotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem z buraka i dyniowo-paprykowa), inne mi niezbyt smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku, jabłek i buraka, dyni, papryki
Cytryna&Co.odmiana dyni zwyczajnej, którą wykorzystać możemy w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto 3 przepisy na smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek octu winnego
Tradycyjna Kuchniaoctem, suszonym majerankiem i czarnym pieprzem. Popularne pizze w mojej rodzinie Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pizzę. To kolejny dowód na to, że pizza jest bardzo popularną potrawą w naszym domu. Piekłam już pizzę z kukurydzą . Próbuję też przyprawić ją alternatywnie jak w przypadku pizzy z curry . Piekę pizzę na specjalne okazje. Np. na halloween piekę pizzę z dynią
codojedzeniaczosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych(...)pół 3 suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe
Zasmakuj Kuchnidynią – Makaron z fetą i warzywami – Naleśniki ze szpinakiem i serem feta – Kotleciki z cukinii z serem feta – Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka – Krewetki w sosie pomidorowym z fetą – Smażony ser feta z miodem – Frittata ze szpinakiem i fetą – Szakszuka z fetą – Sałatka z pieczoną dynią i serem feta(...)OLIWKAMI Przygotowanie : 25 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 200 g sera feta – wybierz dobrej jakości fetę, a nie produkt „fetopodobny” – 2 łyżki oliwy extra vergine – 1 łyżka octu balsamicznego –15-20 pomidorków koktajlowych – 10-15 oliwek czarnych lub zielonych – 1 łyżeczka oregano – pieprz – świeżo starty parmezan lub grana padano do podania – świeże pieczywo lub grzanki PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej
nietylkopasta.pl