marynowania w occie, gdzie zazwyczaj daję tylko małe egzemplarze, których nie trzeba kroić. Składniki na grzyby po cygańsku (około 4 słoiki po 0,75 l): 2,5 kg grzybów leśnych (dałam twarde podgrzybki, te stare i miękkie poszły na sos) 500 g cebuli 200 g przecieru pomidorowego pół szklanki oleju (120 ml) 5 łyżek cukru 5 łyżek octu spirytusowego czubata(...)momentu kiedy zaczną wrzeć. Grzyby odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Cebulę i odcedzone grzyby przekładamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet, sól, pieprz i ostrą paprykę. Całość mieszamy i dusimy około 8-10 minut. Do wyparzonych słoików wkładamy sałatkę grzybową do około 2/3 wysokości. Ranty słoików wycieramy i zakręcamy pokrywki. Słoiki
e-PrzepisyKulinarneJesień to czas pożywnych zup i najpiękniejszych warzyw na straganie. Dynia, marchewka i pomidory mają teraz najpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie(...)Zupa pomidorowa z warzywami i tahini Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki kilo dyni hokkaido – bez pestek, pokrojonej na kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu
Ugotowane pozamiatanedużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka. Do warzyw wlewam bulion. W przypadku, gdy nie przykrywa warzyw (mogą(...)wersję. Doprawiam do smaku sól, paprykę słodką, wędzoną raz pieprz cayenne (z tym ostrożnie!). Warto doprawić imbirem oraz sokiem z cytryny dla podkreślenia smaku. Podaję z posiekaną natką pietruszki, octem balsamicznym oraz grzankami czosnkowymi. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiczekamy z utęsknieniem. Stali bywalcy bloga wiedzą, że sezonowość produktów jest moją główną inspiracją w kuchni. Jest to oczywiście całkowicie naturalne, przecież rzodkiewki najlepiej smakują wiosną, pomidory latem, a dynie jesienią. Czekam już z utęsknieniem na świeże szparagi, botwinkę, truskawki.... Sezon wiosenny na blogu otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki(...)laskowych, uprażonych na suchej patelni kiełki brokułu kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki kolendra Dressing: 1/2 ząbka czosnku szczypta soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty
Smakowity Blog Kulinarnymożesz zastąpić jogurtem. Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe Zalecane są niesolone: orzechy włoskie, migdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy pekan i orzechy nerkowca. Polecane są również nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona konopi i nasiona chia. Wprowadź do swojej diety bogate w białko rośliny strączkowe: groch, ciecierzycę, soczewicę, fasolę m.in. adzuka i fava. Z ciecierzycy możesz przygotować najlepszy arabski(...)warzywa oraz świeże surowe owoce. Ogranicz: suszone owoce w tym rodzynki. Unikaj: frytek, puree ziemniaczanego, rozgotowanych warzyw, owoców w słodkich syropach, warzyw i owoców z puszki oraz warzyw w occie. Uwaga: w diecie po zawale należy ograniczyć warzywa o wysokiej zawartości skrobi - w tym ziemniaki i kabaczki, które nie są wskazane także w insulinooporności. Napoje Zalecane: woda mineralna, herbaty
Cztery Fajerymasło klarowane ( przepis , albo zwykłe, albo oliwa z oliwek) – pół szklanki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyn i – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka sól – płaska łyżeczka przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie Przepis zawiera masło klarowane, ale możesz użyć zwykłe masło(...)nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj
PaleoSMAKPolecam Ci także przepisy: – przepisy na pierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z bobem – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe GYOZA Z SEZAMEM I KURCZAKIEM Ilość(...)sosu sojowego – 1 łyżka oleju sezamowego (jeśli nie masz pomiń) – po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu Składniki sos: – 4-6 szalotek – 300 ml bulionu drobiowego – 1 łyżka octu ryżowego – 2-3 łyżki sosu sojowego -1 łyżeczka tartego imbiru Dodatkowo olej do smażenia i woda. Na koniec płatki chilli do posypania. Przygotowanie: Przygotuj ciasto na pierogi. Do misy
nietylkopasta.plopuszczenia ciepłej kołdry,by wyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest(...)drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 3 łyżki gorczycy białej liść laurowy 6 ziarenek pieprzu 2 goździki Jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Układam na blasze, podpiekam
W kuchni Karmel-itkinatka pietruszki. Sałatka z mozzarellą i awokado: Pokrój pomidory, mozzarellę i awokado na plastry. Ułóż na talerzu, posyp świeżą rukolą i skrop sosem winegret. Możesz również dodać pestki dyni lub orzechy. Kuskus z pomidorami i warzywami: Ugotuj kuskus i wymieszaj go z pokrojonymi w kostkę pomidorami, papryką, ogórkiem, cebulą i świeżymi ziołami. Skrop oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Sałatka(...)starty ser parmezan lub fetę. Sałatka z soczewicą i pomidorami: Ugotuj soczewicę i wymieszaj ją z pokrojonymi pomidorami, cebulą, rzodkiewkami i natką pietruszki. Skrop sosem na bazie musztardy i octu balsamicznego. Pesto z pomidorów suszonych : Zblenduj suszone pomidory z orzechami, czosnkiem, parmezanem, oliwą z oliwek i świeżymi ziołami, takimi jak bazylią czy oregano. Podawaj jako sos do makaronu lub jako
Via Gustołyżeczki cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra).Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki.Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę(...)miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić.Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek
Moje domowe kucharzeniedziwnego, że są jednym ze składników klasycznej sałatki warzywnej. W sałatce z ziemniaków powinien znaleźć się zdrowy tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. Można sięgnąć po oliwę z oliwek. Ocet jabłkowy lub sok z cytryny nada sałatce lekko kwaśnego smaku. Osoby preferujące sałatkę ziemniaczaną z majonezem mogą zrobić go samodzielnie. Podczas wyboru kolejnych składników warto kierować się porą roku. Z początkiem(...)zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Wiele smakowitych wersji Klasyczna sałatka ziemniaczana składa się z niewielu składników. Są to ziemniaki, cebula, olej, ocet oraz przyprawy. Ciekawego aromatu nadamy sałatce, jeśli dolejemy do niej odrobinę wody z ogórków kiszonych lub octu. Jeśli chcemy, aby była ona kleista, najlepiej przygotowywać ją z gorących ziemniaków. Do pokrojonych warzyw dodaje się wówczas gorącego bulionu warzywnego
Ugotowane pozamiatanerisotto o kremowej konsystencji z dodatkiem leśnych grzybów to doskonałe uzupełnienie piersi kaczki. Smak grzybów doskonale współgra z głębią sosu z czerwonego wina. Z puree dyniowym : puree z pieczonej dyni, doprawione szczyptą gałki muszkatołowej i cynamonu, doda słodkiego i lekko pikantnego akcentu do dania, idealnie komplementując bogaty sos z czerwonego wina. Z polentą i szpinakiem : kremowa polenta z dodatkiem parmezanu(...)daniu orientalnego charakteru. Można dodać również gwiazdkę anyżu i łyżeczkę przyprawy chińskiej pięć smaków. Kaczka w sosie balsamicznym : zamiast tradycyjnego sosu z czerwonego wina, można przygotować sos na bazie octu balsamicznego i miodu. Kluczem do sukcesu tego dania jest równowaga smaków. Do wyrazistego i bogatego sosu z czerwonego wina najlepiej dobierać dodatki, które będą uzupełnieniem i nie przytłoczą głównego składnika
Moja Książka Kucharskau015bwie\u017cych li\u015bci rukoli","200 g mozzarelli z zalewy","gar\u015b\u0107 mieszanki nasioni orzech\u00f3w","DRESSING","2 \u0142y\u017cki soku z cytryny","2 \u0142y\u017cki octu jab\u0142kowego","2 \u0142y\u017cki miodu naturalnego","50 ml oliwy extra virgin","s\u00f3l morska i \u015bwie\u017co zmielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Rukol\u0119 op\u0142uka\u0107 i osuszy\u0107(...)u0142ywu na smak sa\u0142atki."},{"@type":"HowToStep","text":"Rukol\u0119, oraz kawa\u0142ki prosciutto, mozzarelli i melona delikatnie mieszamy w misce. Posypujemy nasionami i orzechami (np. orzeszki pinii, pestki dyni, orzechy nerkowca, pestki s\u0142onecznika \u0142uskanego)."},{"@type":"HowToStep","text":"Wszystkie sk\u0142adniki dressingu mieszamy ze sob\u0105 dok\u0142adnie do uzyskania jednolitego p\u0142ynu. Gotowym sosem mo\u017cemy pola\u0107
ProstePesto.plgęsty dodajemy łyżkę wody. Sos serowy z ziemniaka podajemy na ciepło, najlepiej w towarzystwie natchosów lub krakersów . Inne ciekawe dodatki ½ łyżeczki sproszkowanej cebuli kilka kropel soku z cytryny łyżeczka octu jabłkowego szczypta kurkumy kilka łyżeczek nasion konopii kilka łyżeczek czarnuszki Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron(...)WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni Sałatka z buraków Chłodnik litewski z burakami Buraki pieczone Pierogi z dynią piżmową Kremowy sos dyniowy Szakszuka z dynią piżmową Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Sos serowy z ziemniaka
WegePrzepis