dynia w occie - 1020 przepisów (strona:56/68)

76 przepisów na jesienne obiady 152

jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem(...)cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
75 przepisów fit 2884

owsianka z orzechami i nasionami chia Gremolata Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną(...)bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi

Moja smaczna kuchnia
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 168

blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu(...)limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego 200 g migdałów płatków 100 g „pustego piernika” 50 ml miodu 10 jaj 50 ml octu jabłkowego 2 limonki szczypta gałki muszkatołowej sól/pieprz Przygotowanie: Płatki migdałów wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę pieprzu po czym na bardzo wolnym ogniu prażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru. W tym samym

karmelowy
Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno 131

moja Zosia w brzuchu niestety oszalała. Pozostaje mi na czas ciąży wersja łagodna A zupa smakuje naprawdę doskonale na zimno i dobrze doprawiona. Zupę możemy jeść z fetą, prażoną dynią, dużą ilością kolendry, natki, bazylii czy grzankami. Możemy pomidory i paprykę drobniutko pokroić w kosteczkę i też dorzucić na wierzch zupy. Sama w czystej postaci też się obroni(...)/2017\/07\/gazpacho.jpg","recipeIngredient":["6 pomidor\u00f3w\r","2 og\u00f3rki gruntowe \r","3 z\u0105bki czosnku\r","1\/2 cebuli\r","1 papryka czerwona\r","1 \u0142y\u017cka octu winnego lub jab\u0142kowego\r","szczypta cukru\r","4 \u0142y\u017cki oliwy\r","1\/2 szkl. wody\r","chili (opcjonalnie)\r","mi\u0105\u017csz z chleba lub bu\u0142ki pszennej

Mieszam w Garnku
Piegusek brzoskwiniowy 133

Dawno nie było warstwowego ciasta z efektem wow, a wszystko dlatego, że ostatnio stawiałam na prostsze smaki z sezonowymi dodatkami - przerabiałam jabłka, śliwki, dynie, ale ponieważ uwielbiam składać wysokie ciasta i łączyć różne warstwy, dziś mam dla Was coś super pysznego - biszkopt makowy i biały biszkopt połączone kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami i obowiązkowo polane polewą czekoladową. Czy muszę(...)blaty. Ciasto z białek: 1 szklanka białek (białka z 5 jaj) 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną

Cynamonowe szczęście
Niedzielny obiad w stylu hiszpańskim 111

ugotowanych i obranych ze skórki buraków ząbek czosnku przetarty przez praskę duża szczypta soli łyżeczka octu winnego lub jabłkowego 100 ml oliwy extra virgin 100 g twarogu 10 g posiekanego szczypiorku Przepis na chłodnik z pomidorów i buraków Pomidory, buraki, czosnek, sól i ocet zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką oliwę aż do uzyskania(...)pół papryki zielonej pokrojonej w kostkę pół papryki żółtej pokrojonej w kostkę 2 ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm 2 marchewki pokrojone w kostkę podobnej wielkości ćwiartka dyni piżmowej pokrojonej w kostkę biała rzepa pokrojona w kostkę liść laurowy sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka papryki wędzonej słodkiej puszka białej fasoli – lub 400 g ugotowanej Przepis na gulasz

Ugotowane pozamiatane
Mizeria – tradycyjny przepis (keto) 114

sałatki znajdziecie tutaj , a na przepisy kuchni polskiej tutaj Przepis na mizerię Składniki ogórek zielony (180 g) szczypta soli 8 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 18% (200 g) łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 3 łyżeczki koperku (12 g) sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 10 minut Ilość : 4 porcje (po 100 g każda) Przygotowanie Ogórka kroimy(...)odstawiamy 10 minut . Warto go odsączyć jeśli przygotowujemy mizerię na później. Jeśli będzie podana od razu, to można pominąć odsączanie. W międzyczasie do miski dodajemy jogurt lub śmietanę , ocet jabłkowy lub sok z cytryny oraz koperek . Odsączone ogórki lekko odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do pozostałych składników . Całość dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Wartości odżywcze

WegePrzepis
Mizeria – tradycyjny przepis (keto) 246

sałatki znajdziecie tutaj , a na przepisy kuchni polskiej tutaj Przepis na mizerię Składniki ogórek zielony (180 g) szczypta soli 8 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 18% (200 g) łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 3 łyżeczki koperku (12 g) sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 10 minut Ilość : 4 porcje (po 100 g każda) Przygotowanie Ogórka kroimy(...)odstawiamy 10 minut . Warto go odsączyć jeśli przygotowujemy mizerię na później. Jeśli będzie podana od razu, to można pominąć odsączanie. W międzyczasie do miski dodajemy jogurt lub śmietanę , ocet jabłkowy lub sok z cytryny oraz koperek . Odsączone ogórki lekko odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do pozostałych składników . Całość dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Wartości odżywcze

WegePrzepis
Przetwory na zimę – co warto przygotować? Pyszne przepisy 68

słono, a także wędlin i serów. Urozmaici każde przyjęcie i rodzinny obiad.  Jednak królową jesiennych przetworów jest  dynia . Jej delikatny smak, wyjątkowy aromat i wartości odżywcze docenił już niejeden koneser zawekowanych przysmaków! Okazuje się, że dynię można nie tylko wekować w wersji obiadowej: jest świetna także na słodko, dlatego koniecznie sprawdź 3 genialne przepisy na aromatyczny, wykwintny dyniowy(...)potraw z grilla, kiełbasek na gorąco oraz pieczonego kurczaka! Wykorzystaj sezon na grzyby Oprócz wekowania owoców i warzyw warto też wykorzystać sezon na grzyby i zamarynować je w occie. Na marynowane grzyby idealnie nadają się  borowiki, podgrzybki, opieńki, zielonki, maślaki i kozaki . Można użyć jednego rodzaju grzybów lub zmieszać kilka gatunków. Zalewa octowa do marynowanych grzybów jest prosta

Via Gusto
Risotto z kurczakiem i kurkami 150

Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 253

Gnocchi z batatów są nieco trudniejsze do wykonania, niż tradycyjne, z ziemniaków. Sprawia to struktura batatów, moim zdaniem bardzo przypominająca dynię; miąższ jest więc bardziej wodnisty i trudno formować z ciasta zgrabne kulki lub ciąć kopytka. Dlatego proponuję formować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy(...)łodyżek świeżej pietruszki karbowanej 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli lub 1 posiekana mała szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 łyżka łagodnego octu balsamicznego jasnego ( u mnie mirabelkowy) duża szczypta pieprzu białego sól DO PODANIA pomidorki koktajlowe starty parmezan grubo krojony szczypiorek listki pietruszki  ewentualnie kremowy ocet balsamiczny

Kuchnia Prezydentowej
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 230

się rozpływać.  Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę masy, a następnie w środkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz.  Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 1,5 godz. Zajadaj zarówno na ciepło, jak i na zimno(...)godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej.  Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź

Roślinna - blog wegański
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 201

towarzystwo dla przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej grupie. Jeśli będą leżały obok siebie – szybciej zaczną gnić. Pomidory lubią być przechowywane szypułką(...)wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku lub misce i schować do lodówki. Jeśli owoce jagodowe chcemy przechowywać jeszcze dłużej, musimy im zrobić kąpiel octową : mieszamy ze sobą jedną część octu (białego lub jabłkowego) i 10 części wody. Namaczamy w roztworze owoce, odcedzamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie chowamy do lodówki. Czynność ta nie zmieni smaku owoców – będą

Poezja smaku
Paprykarz z brązowym ryżem 39

też. A planów na wpisy mam masę, tylko czasu prawie wcale. Kule, jesień to taka wdzięczna pora roku do gotowania, do zdjęć. A mnie tak nie idzie no. Dynie czekają, śliwki i papryki też. Mam mocne postanowienie poprawy. Od przyszłego tygodnia ruszę pełną parą. Bez względu na to czy Tola będzie ze mną w domu czy nie. Trudno, jakoś(...)ząbki czosnku puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki wody 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3/4 łyżeczki mielonej chili pół łyżeczki octu jabłkowego 3 gałązki koperku sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy. Ryby obieramy ze skóry i ości. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania