Jeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać
My simple kitchenmoże mieć nieco bardziej, lub mniej intensywny odcień. Jej miąższ jest jasnożółty lub jasnopomarańczowy, jest lekko słodki i ma delikatną strukturę. Sweet Dumpling To dynia ozdobna, która oprócz walorów estetycznych doskonale nadaje się do faszerowania. Jest bardzo mała i zwykle nie przekracza 0,5 kg. Ma bladozieloną skórkę i ciemniejsze (zielone lub pomarańczowe) „umaszczenie” między „żebrami(...)Dynie tej odmiany charakteryzują się bardzo delikatnym, żółtym miąższem o subtelnym smaku. Acorn Squash Jest przede wszystkim popularna w Ameryce. Owoce nie są duże, mają ciemnozielony odcień i dość twardą skórkę z wyraźnie zaznaczonymi „żebrami”. Wnętrze jest słodkie i przybiera odcienie żółto-pomarańczowe. Świetnie nadaje się do faszerowania, posiada dużo beta-karotenu, a także potasu i mniejsze ilości
Ostra na Słodkomoje skromnego doświadczenia wynika, iż dynia piżmowa wykazuje się najbardziej wyrazistym smakiem. Jej dodatkowym atutem jest również kształt. Pięknie się prezentuje na talerzu w wersji faszerowanej, na którą Was teraz zapraszam. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania) 6 suszonych pomidorów w oliwie 6-7 plasterków bekonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ser camembert
Kuchnia w opałachBuraczane risotto z kaszy gryczanej) Orzechy i nasiona (np. Batoniki z granoli, Superchleb) Rośliny strączkowe (np. Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą, Dal z soczewicy i dyni piżmowej) Warzywa (np. Pikantna salsa, Faszerowane pieczarki brunatne) Owoce (np. Muffinki jagodowe, Lody bananowe) Smoothie i soki (np. Smoothie owsiane, Milkshake bananowy, Na początku każdej kategorii autorka zamieściła kilka słów na temat
Z miłości do słodkościO faszerowanych warzywach można by było napisać kilka książek. Jednak ja ograniczę się do trzech najważniejszych rzeczy, które musicie wiedzieć o faszerowanych warzywach: 1. są banalnie
wegetalerzeorzechami Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami
Moja smaczna kuchniamiseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem
Moja smaczna kuchniaDzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie. Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko. Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami
Garniec Magalie1 dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku
Gotowanie jest łatwedorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMój ulubiony niedzielny obiad to faszerowane muszle makaronowe. Pojawiają się one na naszym stole przynajmniej w raz w miesiacu. Dlaczego? Bo są pyszne :) Bo można je faszerować wszystkim, na co mamy ochotę. Bo są eleganckie i sprawiają, że zwyczajny obiad staje się wyjątkowy. Bo można je spakować do pojemniczka i zabrać w poniedziałek do pracy. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy(...)bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego
Zawsze głodna!Przerośnięte cukinie zwykle się drąży i faszeruje, ale blisko metrowej długości, którą wczoraj zostałem obdarowany, i tak nie zmieściłbym do piekarnika. Starłem więc ją i zrobiłem z niej farsz do tarty na kruchym cieście. Dodałem do niego też dynię, ser ricotta i koperek. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła
W SMAKsprawiają, że nabiera się ochoty na nieco bardziej energetyczne dania z dodatkiem kasz. Uzupełnieniem są sezonowe warzywa, dynie i oczywiście grzyby, których w tym roku nieco mniej, ale zawsze trochę się w lesie znajdzie. Ponieważ cudownie obrodziły mi krzaki jalapeno, zaczęłam faszerować grubsze okazy i zjadać jak zwykłą paprykę. W mojej rodzinie nie przepadają za ostrymi potrawami, więc robię(...)lepiej to zrobić wąskim nożem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W malakserze zmiksować kaszę jaglaną z upieczoną dynią i ugotowanymi grzybami. Zawartość malaksera wyłożyć do miski. Do masy dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Faszerować papryki przygotowaną masą i ustawiać je na blasze. Przykryć papryki czapeczkami. Skropić papryki oliwą. Piec
Weekendy w domu i ogrodziePrzekąski na zimno i gorąco: Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort
pieprzny smaczekkilka linków do moich przepisów, które pozwolą trochę oswoić się z warzywami: Pizza fit na cukiniowym spodzie = 4 porcje warzyw/całość Frytki z dyni = 6 porcji/całość Kotlety z czerwonej kapusty = 1 porcja/szt Papryka faszerowana soczewicą = 2 porcje/szt Placki z buraków i cukinii = 1 porcja/szt Pasta kanapkowa z bobu = 5 porcji/całość
Powiedz dietom nie