dodać ziemniaki, aby była bardziej pożywna. Można np przygotować zupę z tego przepisu. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Zupa krem z dyni i batatów z kiełkami Obiad Na obiad bardzo często robiłam pizze ziemniaczaną, na którą przepis można znaleźć tutaj . Jest to świetne danie, które tak jak frytki zupełnie(...)jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne bo z ziemniakami :) Sushi z ziemniakami, żółtą rzodkwią, ogórkiem i papryką Na obiad można również przygotować pieczone ziemniaki hasselback, ziemniaki faszerowane czy ziemtaco. Ziemtaco Można również przygotować kluski śląskie czy kopytka, wystarczy połączyć rozgniecione ziemniaki z skrobią ziemniaczaną. Wady: Do wad na pewno muszę zaliczyć przygotowywanie ziemniaków. Codzienne obieranie
wegujemyorientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Krupnik Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka(...)kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Sałatka z komosy ryżowej z papryką
Moja smaczna kuchniabitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii(...)cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Moja smaczna kuchniaToskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde
Z Kuchni Do Kuchniusuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) . Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak oraz to, że nie kumuluje metali ciężkich tak jak niektóre warzywa. Cukinia może(...)mnie myśl, że w zamrażarce mam sporo pokrojonej w kawałeczki, zielonej piękności i mogę się nią jeszcze kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki: 2 cukinie (15-20 cm każda) 40 dag pieczarek 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej
Moja Mama GotujeKabaczka z ekologicznej przydomowej uprawy dostałam od cioci już na początku jesieni. Długo zastanawiałam się co z niego przyrządzić, usmażyć, upiec, faszerować,... Żaden z tych pomysłów nie przemówił do mnie wystarczająco, dlatego leżał i czekał na odpowiedni moment, który wreszcie nadszedł :).Ponieważ uwielbiam zupy, przygotowałam z niego krem. A jak to z kremem bywa, choć ostatnio jest modny i powszechnie(...)warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni,...Smacznego
Taste Of My Daysię opublikować 13 przepisów: Dania obiadowe: Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Krokiety z pikantnym farszem i parówką Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia(...)dania wytrawne. :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to: Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory
Cooking Monstertakich jak quinoa, amarantus, kasza gryczana, bulgur czy jaglana. Monini przygotowało 4 pyszne mieszanki, które mogą stanowić świetną bazę dla wielu codziennych, zdrowych posiłków - sałatek, kaszotto, wegetariańskich kotletów czy faszerowanych warzyw. Najważniejszą dla mnie zaletą tego produktu jest szybkość i prostota jego przygotowania. Kasz nie trzeba płukać, prażyć czy odmierzać. Gotujemy je w osolonej wodzie jedynie 10 minut! :) Ponieważ bardzo(...)Bulgur Mix Rice&MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 6 łyżek mieszanych nasion i orzechów (u mnie po 2 łyżki orzechów laskowych, pestek dyni i niełuskanego sezamu) sos: 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 małe cukinie
Chilli Czosnek i Oliwadziczyzna ma znikomą zawartość cholesterolu? Ma całe mnóstwo witamin i składników mineralnych! A dodatkowo warto wspomnieć o sprawie najważniejszej - w przypadku dziczyzny mamy pewność, że mięso nie było faszerowane paszami z dodatkiem różnych chemikaliów, hormonów czy antybiotyków! Nasz prowadzący wprowadza nas w limity wagowe dziczyzny - zupełnie byliśmy nie świadomi jak dzieli się klasa I i II w przypadku sarny, dzika(...)miski! Kiedy królik się piekł my zabraliśmy się za comber z sarny. Zamarynowany trafił do próżniowego woreczka i w 60 stopniach gotował się metodą sous vide! Przygotowaliśmy puree z dyni i kiedy tylko mięso było gotowe wystarczyło je obsmażyć z dwóch stron - czy muszę mówić, że mięso było niesamowite? Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach! Na sam koniec przyszedł
Plate of JoyPtaszysko w całości to powrót do korzeni jeśli o domową kuchnię starszej kucharki chodzi. Siedziałyśmy i porównywałyśmy to co pojawiało się na świątecznym stole u mamy
Wypisz Wymalujziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce. Po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy. Dodajemy dynię. Mieszamy i przyprawiamy solą do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na sparzone liście i zwijamy w tradycyjny sposób: zakładamy lekko do środka boki i rolujemy wzdłuż. Zawinięte układamy w lekko(...)gołąbki , choć teraz z zakłopotaniem patrzę na nieudolnie robione zdjęcia :) Były też gołąbki-nieloty , czyli takie bez zawijania w kapustę, z włoskiej kapusty czy też włoska kapusta faszerowana mięsem gołąbkowym . Może najdziecie wśród tych przepisów coś dla siebie :) Lubicie gołąbki? Może macie na nie jakieś swoje sposoby? Podzielcie się nimi ze mną
Codzienna kuchnia niecodziennabłękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Sardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi le dita(...)sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pappardelle z ragu z baraniny - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga
Chilli Czosnek i Oliwa