dynia faszerowana - 150 przepisów (strona:2/10)

Sos grzybowy II 256

jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z  ziemniaków.  W planach jest też dynia faszerowana  grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Odkrywamy sekrety dyni 172

bladozieloną skórkę i ciemniejsze (zielone lub pomarańczowe) pasma. Dynie tej odmiany charakteryzują się bardzo delikatnym, żółtym miąższem o subtelnym smaku. Jak już wspomniałam idealnie nadaje się do faszerowania.   Acorn Squash Ta dynia nie jest w Polsce zbyt popularna, ale można ją znaleźć, szczególnie na dyniowych farmach.Występuje w kilku kolorach i odmianach – od klasycznej zielonej, przez żółtą, pomarańczową(...)białą nakrapianą. Dynie tej odmiany mają charakterystyczny stożkowaty kształt. Dynia acorn posiada delikatny smak orzechów laskowych. Podobnie jak dynia sweet bumpling idealnie nadaje się do faszerowania. Jednak to nie wszystko. Dynię tę można zarówno upiec, a pokrojona w kliny, tworzy wspaniałą przekąskę.     Kamo kamo, zwana też Kumi kumi To odmiana, która przywędrowała do nas z Nowej Zelandii. Uprawiana

Smiling Shrimp
Kabaczek faszerowany mięsem 141

Lubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś(...)obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule

Kulinarne przygody Gatity
Papryka faszerowana pstrągiem 143

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy

Pobite gary Barbary
Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym 132

pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii kwiaty cukinii nadziewane krewetkami ------------------------------------------------------------- Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żeńskich kwiatów cukinii 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami 198

pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii ------------------------------------------------------------- Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 7 żeńskich kwiatów cukinii 100 g obranych i ugotowanych krewetek 5 łyżek białego serka w wiaderka 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane kwiaty cukinii 138

Należy pamiętać , że przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido ------------------------------------------------------------- Faszerowane kwiaty cukinii Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 żeńskie kwiaty podłużnej cukinii 4 łyżki mielonego białego sera  2 ząbki czosnku 1 łyżka listków oregano 1 łyżka listków bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Dynia faszerowana orzechowym risotto 150

Dynia piżmowa - Butternut - faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-orzechowy miąższ, ale gruszkowty kształt czyni z niej prawdziwą jasną dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek orzechów laskowych, parmezanu i wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam(...)smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 153

Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić

MarciochaKucharzy
Dynia piżmowa faszerowana pieczonym kurczakiem i żurawiną 147

1 dynia piżmowa 200 g pieczonego kurczaka ( u mnie resztki z obiadu) garść żurawiny pieprz ziołowy staropolski oregano sól pieprz czarny ser typu parmezan lub inny

Gotowanie jest łatwe
Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem, smażone w cieście - fiori di zucca ripieni di ricotta 240

Faszerowane kwiaty Kwiaty cukinii lub dyni, nadziewane twarogiem i wędzonym serem , smażone w cieście ( fiori di zucchini o zucca ripieni e fritti ) SKLADNIKI15 kwiatów cukinii lub dyni150 g twarogu (najlepiej typu ricotta )70 g wędzonego sera ( provola affumicata )szczypta gałki muszkatalowej1 jajkopieprzolej do smażenia

zielonacukinka
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 106

estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć

Food Square
Faszerowane patisony w wersji FIT 204

Uwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję

Mama z miasta
Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach 179

dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania papryki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z daktylami

Gotuj Sam!
Canelloni z dynią i szpinakiem 176

obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy. Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut  naczynia można

MarciochaKucharzy