Lubicie domowe wypieki? Nie ma nic bardziej przyjemnego, gdy naszą kuchnię wypełnia zapach świeżo upieczonego pieczywa. Chleby, bułeczki i drożdżówki zwiastują, że będzie pysznie. Mam dla Was moją wersję cebularzy drożdżowych z dodatkiem czarnego sezamu. Pachnące, z chrupiącą skórką i puszyste w środku. Koniecznie musicie ich spróbować. Zobaczcie komentarze Tych, co już je zrobili i zachwalają pod moim postem
kulinarnyJaCiasto ze śliwkami i lukrem. Nasze polskie śliwki jeszcze są do kupienia, kosztują 4 zł i można je wykorzystywać i upiec placek ze śliwkami Polecam też przepisy na Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką , Rogaliki ze śliwkami lub ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . Lubię robić tacie słodkie przyjemności, on jest wielkim łasuchem i za kawałek domowego ciasta mógłby oddać dusze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWieniec drożdżowy z jabłkami wypiek który sprawdzi się zarówno jako deser do kawy jak i słodki pomysł na śniadanie czy lunch do śniadaniówki do szkoły czy do pracy. Bułeczki, drożdżówki i inne tego typu wypieki pojawiają się u nas często – są bardzo lubiane przez dzieci a więc i przeze mnie bo jak już zrobię ich większa ilość
Dorota Smakujeilość i mrożę ją w formie puree. Takie puree mam zazwyczaj na kilka miesięcy. Puree wykorzystuję do przygotowania dań słodkich jak i dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się w pączkach, drożdżówkach, ciastach ale również w sosach do makaronów, zupach oraz jako dodatek do puree ziemniaczanego. Puree robię zarówno z dyni zwyczajnej jak i z dyni piżmowej. To przygotowane z dyni piżmowej
MeCooksTak jak Kraków ma swoje obwarzanki, Zakopane – oscypki, a np. Poznań – rogale Marcińskie, tak Lublin słynie z cebularzy. Pewnie już wszyscy się z nimi
Ostra na Słodkodwie części, w pierwszej z nich są przepisy na dania wytrawne, gdzie znajdziemy na przykład przepis na "paluszki bezrybne" z selera, druga część to słodkości i między innymi kuszące drożdżówki z budyniem i orzechami. Oprócz przepisów w swojej książce autor dzieli się z nami swoimi pomysłami na dietetyczne triki, sposobami na oszczędne posiłki, wykorzystujące wartościowe resztki, pokazuje sprzęty i produkty
Kuchnia z widokiem na ogródDrożdżowy warkocz z nadzieniem z pesto szpinakowym to propozycja drożdżówki na wytrawnie, wszak nie tylko słodkim człowiek żyje. Idealna przekąska, na drugie śniadanie do pracy/szkoły lub kolację. Jako nadzienie wykorzystałam pesto szpinakowe z tego przepisu na blogu. Miks szpinaku z orzechami włoskimi smakuje doskonale
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może zabraknąć u mnie w domu drożdżowego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczny pomysł na umilenie sobie czasu przy filiżance kawy czy chociażby pomysł na śniadanie zamiast drożdżówki do kubka mleka. Jak dla mnie śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do każdego rodzaju wypieku, pięknie pasują do ciast drożdżowych jak [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu
Pieprzyć z Fantazją[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto: 500 g mąki 250 ml mleka 25 g drożdży 80 g cukru 100 g
Domowy Smak Jedzeniarodzaje wypieków, które niestety nie wyjdą bez użycia cukru, np. ciasto drożdżowe. W pewnych sytuacjach można zrobić wyjątek i jak zawsze zachować zdrowy rozsądek. Wiadomo, że nikt nie piecze drożdżówek codziennie, ale jeśli od czasu do czasu zjemy i podamy taką słodycz naszym dzieciom, to świat się nie zawali! Pisząc ten tekst chciałam raczej zwrócić uwagę na nadmierną obecność słodyczy
Natka PietruszkiDrożdżówka ze śliwkami zawsze kojarzy mi się z końcem lata i początkiem jesieni. Takie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce
Kuchnia z widokiem na ogródPyszne,mięciutkie drożdżówki ze śliwkami które pokochacie.Proste do zrobienia,zawsze się udają i do tego ten zapach.....Pieczone śliweczki są mięciutkie i rewelacyjne.Idealne do kawy lub na podwieczorek lub bez okazji jak macie ochotę na coś pysznego - polecam gorąco
Swojskie jedzonkopieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Do wgłębienia nakładamy trochę budyniu i owoców. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru
Walijskie PichcenieJedynie tę ostatnią postanowiłam odrobinę urozmaicić dodając ciemne kakao. I szczerze powiem, że dobrze czasem zrobić coś jak drzewiej bywało. Dzięki temu dziś na śniadanie mieliśmy wszyscy zestaw obowiązkowy: drożdżówka ze szklanką mleka. Nikt nie narzekał. A robi się taki placek na dużą blachę z następujących składników: - 600g mąki tortowej - 120g cukru - 120g masła stopionego - 1 torebka suchych
I tu będę miała takie te