drożdżowe - 16813 przepisów (strona:790/1121)

Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 158

Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być zawieszone tuż nad naszymi głowami. W taką pogodę marzę tylko o jednym - wydobywającym się z piekarnika cudownym zapachu ciasta drożdżowego. Tylko ono może ukoić moje nerwowe myśli na temat jesieni. Przypomni, jak to wspaniale jest zawinąć się w koc, z psem grzejącym stopy, z książką, na którą się miało ochotę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 153

problem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z dynią i gruszką 164

udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło. Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 177

pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym . Cóż to takiego? W dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki ...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb z prażoną cebulką 151

drożdże instant wrzucić do miski. Cebulkę prażoną można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego. Źródło:   Galeria Potraw

Gospodyni Miejska
Pszenne placki z jalapeno i chili 193

sól i ponownie wymieszać.  Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm. Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda nasienne

Gospodyni Miejska
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 265

letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik wraz z blachą

Gospodyni Miejska
Krakersy cebulowe 213

robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek. Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie. Ciasto można także wyrobić ręcznie - po dodaniu

Gospodyni Miejska
Pierogi z jagodami 215

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej

Gospodyni Miejska
Indyjskie placki roti 215

wykonania: Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto posmarować olejem. Ciasto podzielić na 8 małych części i z każdej z nich uformułować kulkę. Każdą kulkę oprószyć mąką i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo płaski

Gospodyni Miejska
Stefanka 345

Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Knedle ze śliwkami 207

ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko

Gospodyni Miejska
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 192

Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół. Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć

Gospodyni Miejska
Tarta z burakami, cebulą i fetą 141

Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić

Gospodyni Miejska
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 230

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować

Gospodyni Miejska