drożdżowe - 16813 przepisów (strona:798/1121)

Rogaliki krucho-drożdżowe 163

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko. Są smaczne i szybko znikają z talerza. Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: mąka- 500 g drożdże -50 g margaryna- 250 g kwaśna śmietana- 2,5 łyżki jajka - 2 szt cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia- 0,5 opak sól - 1 szczypta mleko ciepłe - 125 ml DODATKOWO marmolada jajko

Kuchnia Danusi
Babeczki drożdżowe z truskawkami 172

roku w sezonie trzeba zawsze coś przygotować słodkiego. Korzystając z truskawek przygotowałam truskawkowe babeczki. Babeczki drożdżowe z truskawkami SKŁADNIKI: drożdże - 30 g margaryna - 50 g mąka - 1 szkl cukier - 1,5 łyżki cukier waniliowy - 1 opak jajka -1 szt truskawki - 12 szt mleko - 75 ml tłuszcz do foremek KRUSZONKA cukier - 2 łyżki margaryna - 30 g mąka - 60 g cukier puder

Kuchnia Danusi
Dorsz w cieście 225

Jeśli potrzebujecie przepisu na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław. Składniki: filety z dorsza 1 30 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej

Gorący kąsek
Pierogi nie tylko po polsku 141

tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na słodko i wytrawne oraz smażone, gotowane, drożdżowe...  ravioli,kołduny, cepeliny, tortellini oraz pielmieni.  Przy przepisach znajdziemy cenne rady i wskazówki. Minusem tej książki jest brak zdjęć do przepisów, są tylko pojedyncze zdjęcie do wybranych przepisów

Aga w kuchni
Ciasta 151

Jabłecznik z bitą śmietaną Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik z mango Szarlotka

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 246

Babka drożdżowa Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Keks na białkach Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Marcepanowe ciasteczka Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny   Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Piernik z marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne

Aga w kuchni
Placek drożdżowy ze śliwkami 166

minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. A do placka polecam herbatę Teekanne, nie ma nic lepszego jak herbatka z plackiem drożdżowym

Aga w kuchni
Babka biszkoptowa-lekka jak puch! 5355

Kolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej lukier Przygotowanie:  Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany

Kuchnia Łukasza
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 195

jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.  Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek

Kuchnia Łukasza
Pizza z chipsami z samami 218

wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk,i oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).  Ciasto można ponownie przykryć i odstawić

Moniki Smakołyki
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 257

fetą na dwa sposoby - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pizza z pieczarkami - Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sfincione - sycylijska pizza z blachy - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki w kokosowej obręczy 148

rozczynionymi wcześniej drozdzami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie - polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić. Porcje ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
FOCACCIA ALLA GENOVESE 199

które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest  Liguria . Focaccia  to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może być nieskończenie wiele – ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Pamiętajmy jednak, że najważniejszym składnikiem jest (najlepiej) tutejsza oliwa z oliwek. Najczęściej jednak spotykamy focaccię z rozmarynem

Z Kuchni Do Kuchni
NIE-zwykły chleb 158

ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną 210

mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład jest prosty- woda, papryka czerwona, cebula, teksturowane białko roślinne  pszenne , koncentrat pomidorowy, naturalne aromaty roślinne i drożdżowe (zawierają:  soję   i  gluten ), skrobia kukurydziana, olej roślinny rzepakowy,  mleko   w proszku odtłuszczone (zawiera:  mleko   i produkty pochodne łącznie z laktozą), przyprawy (zawierają

Z Kuchni Do Kuchni