drożdżowe - 16813 przepisów (strona:804/1121)

Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 140

poście  pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła  250 ml mleka  25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych  szczypta soli  70 g cukru (dałam 120 g)  500 g mąki pszennej

Moje domowe kucharzenie
Bułki hamburgerowe 138

Smaczne drożdżowe bułeczki nie tylko do hamburgerów. Puszyste i miękkie również dnia następnego. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej paczuszka suszonych drożdży 3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 240 ml mleka 60 g miękkiego masła 1 jajko Cukier i drożdże wsypać do mleka i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i jajko

wyzwania kuchenne
Bagietki 128

Drożdżowe bagietki z białej mąki. Bardzo delikatne dzięki dodatkowi mleka i masła. Składniki na 3 sztuki: 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży świeżych łyżka soli morskiej łyżeczka cukru łyżeczka masła 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki mleka W małej misce wymieszać drożdże z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn

wyzwania kuchenne
Bliny ze śmietaną i łososiem 121

Rosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki gryczanej 2 jajka 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła olej do smażenia dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki

wyzwania kuchenne
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 129

Choć pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie (-4 i śnieg po kolana) ja uparcie i skrycie myślę o lecie. A oto dowód- przepyszne odrywane jagodzianki drożdżowe. Już myślałam, że mi te bułki nie wyjdą. Ciasto wyrastało mi dwa razy, umazałam się sokiem jagodowym, a na koniec bułki jakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka

bastalena
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 170

wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez

bastalena
Calzone d'amore 225

mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Wlałam do mięsa i gotowałam

bastalena
Pizza Pan 162

chodzi z tą Pizza Pan w Pizza Hut (chomik wczoraj zaskoczył). A tak całkiem serio to świetny pomysł na szybką pizzuchę i alternatywa dla nie zawsze udającego się ciasta drożdżowego. Sos biały też ściągam. Tak dla zmiany smaku. I żeby nie było, że ciągle mielone i kurczak, to dziś będzie z rybką. Pizza Pan Ciasto: 150g mąki pszennej 75ml ciepłej

bastalena
No i co, że barszcz z papierka 159

mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka 2 żółtka 100 g masła (płynne, ale zimne) sól Jak do każdego ciasta drożdżowego rozpoczęłam od rozczynu. Drożdże, 2 łyżeczki cukru rozpuściłam w 1/2 szklance letniego mleka, dodałam 1 łyżkę mąki i pozostawiłam do wzbudzenia. W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru. Kiedy rozczyn ruszył

bastalena
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 272

przepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri  z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli

bastalena
Co do gara? Może carbonara! 159

zioła W małej misce połączyłam drożdże, cukier, sól, oliwę i mleko. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15min.  W dużej misce połączyłam mąkę z wodą oraz delikatnie wlałam zaczyn drożdżowy. Całość zagniotłam. Uformowaną kulę umieściłam w wysmarowanej oliwą misce i pozostawiłam na ok.1h do wyrośnięcia.  Po godzinie ciasto zagniotłam ponownie, podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek

bastalena
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 214

dziś na śniadanko były u nas obwarzanki, niczym te tradycyjne krakowskie. Uwielbiałam je, a te co zrobiłam są prawie że zbliżone. Są dość szybkie w przygotowaniu. Ciasto drożdżowe odstawiamy tylko raz do wyrośnięcia, następnie zanurzamy obwarzanki minutkę we wrzątku i od razu do piekarnika. A dzięki tej gorącej ‚ kąpieli’ są wyjątkowo mięciutkie, takie wręcz idealne. Stwierdzam, że jeśli nawet byłby

Made By Mom And Son
1475.Pizza na cienkim spodzie 174

plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia [ można również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo

Moje domowe kucharzenie
1557. Niezawodny chleb 123

dużej misce. Drożdże zasypać 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra). Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet.  Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki. Miskę z ciastem przykryć folią

Moje domowe kucharzenie
Piernik z automatu do chleba 234

Jakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny

Moje domowe kucharzenie