małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem
Gotuj z MisiemBurger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego
Mienta blogWielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, ale postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu ciasta drożdżowego. Nie przepadam za rodzynkami, więc do mojej baby dodałam dużo skórki cytrynowej. Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc, więc uznaję próbę za udaną :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli
Przepisy AleksandryJest to niemieckie ciasto przyjaźni. Po 10 dniach zabawy z zakwasem upiekłam ciasto. To jeden z pierwszych wypieków, który nie wiem czy mi smakuje. Niby podobny w smaku do drożdżowego, a jednak trochę inne. Koleżanki w pracy za nim szaleją. Mają po kilka zakwasów w domu i pieką Hermana nałogowo. Najlepiej abyście sami upiekli Hermusiai zdecydowali czy takie ciasto
Przepisy AleksandryOstatnio zatęskniliśmy za pysznym drożdżowym smakiem bułek na parze. Poszukując przepisu dowiedzieliśmy się, że w różnych regionach Polski, bułki te miały inne nazwy...często bardzo ciekawie brzmiące :). Pampuchy są naprawdę bardzo smaczne i świetnie pasowały do gulaszu po cygańsku :). Polecam przepis! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryBliny to jedno z bardziej znanych dań kuchni kresowej. Wszyscy nasi wschodni sąsiedzi mają swoją recepturę na te drożdżowe placuszki. Bliny najczęściej podaje się z rybami, kawiorem, ale można też na słodko lub z mięsnymi sosami. Muszę przyznać, że smakują mi dużo bardziej niż pampuchy . Przepis: Hanny Szymanderskiej Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandryprzepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy AleksandryUwielbiam wypieki drożdżowe! Mam z ich wykonania najwięcej frajdy...są takie naturalne i bliskie naszym korzeniom...nie ma w nich przepychu. Chałka jest bardzo prostym chlebem, ale troszkę zabawy jest z "poszóstnym" zaplataniem. Jeżeli ktoś nie chce tracić czasu, to zawsze można zapleść ją w zwykły warkocz. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy AleksandryPaszteciki krucho-drożdzowe pojawiły się na naszej Wigilii rok temu. W zeszłym roku zapomniałyśmy dodać przepis na blogu, więc pojawia się w tym. Mam nadzieję, że będą Wam smakować. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrywykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka. Pomysł na jagody - borówki czernice Najlepsze jagodzianki Drożdżowy wieniec z jagodami Sorbet owocowy Lody jagodowo-bananowe Bombowy sernik z roladkami i galaretkami Tort letni szachownica Babeczki z musem czekoladowym i owocami Pierogi z jagodami
Smaczna PyzaO tych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek
Ratunku obiadponiedziałek będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca. Wczoraj postanowiłam upiec kolejne wytrawne bułeczki, ale tym razem wzorowane na pizzerinkach. Ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, ser, cebula i dowolna kiełbaska. To nie może być nie dobre ;) Minipizze z chorizo z przepisu wychodzi 12 bułeczek Do bułeczek potrzebujemy: 500 g mąki + dodatkowo 3 łyżki
Ratunku obiad