drożdżowe - 16813 przepisów (strona:795/1121)

BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 181

Ostatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta...  bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami.  Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :) Ciasto : 4 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
PIZZA NA KRUCHYM SPODZIE 207

zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście.  Spód jest cienki, lekko chrupiący i z dużą ilością "góry" smakuje rewelacyjnie. Składniki na ciasto: 400 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 gram masła lub margaryny 2 jajka Składniki na nadzienie: szynka

Walijskie Pichcenie
TARTA Z KURCZAKIEM 481

Tarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia.  Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.  Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad  jak i na ciepłą, bardziej wykwintną

Walijskie Pichcenie
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 218

przepis to dla mnie bomba!  Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie.  W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy  najbardziej :)  Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta.  Polecam przepis - odkąd

Walijskie Pichcenie
RACUCHY DROŻDŻOWE 177

Uwielbiam drożdżowe racuszki.  A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ...  na drożdżach! ;-)  Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-(  Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone.  Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :))  Mimo

Walijskie Pichcenie
Dietetyczna owsianka z morwą białą i... / Diet oatmeal 156

Już doskonale wiecie, że lubię celebrować śniadania. Owsianka i jajka na miękko to ciągle dla mnie numer jeden. Pewnie gdybym mogła, to też zajadałabym świeże bułeczki drożdżowe i popijałam gorącym kakao, ale cóż należę do tych, którzy muszą ciągle zwracać uwagę na to co jedzą ;-) Taka natura!  Ale taka owsianka jak dzisiaj wynagradza wszystko! Uwielbiam, wszystko to co znalazło

SMYKWKUCHNI
Bułeczki dyniowe 164

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Prażone pestki dyni 174

dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa

Kulinarne przygody Gatity
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 225

razem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby się tym martwić bo znikają zanim zdążą wystygnąć ;)  Składniki: mąka ryżowa skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, tapioka 300 g 200 g drożdże instant  1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej

głodny alergik
Tydzień w moim telefonie XXXXXIX 140

zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre?   * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco  * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami     * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się u nas działo to by nikt nie uwierzył, a końca świata

Magiczne Życie Marty
Herman - ciasto szczęścia 360

wpadają ostatnie składniki - 250 ml oleju, 250 g mąki (w razie potrzeby można użyć więcej), 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia (też nie wiem po co, skoro zaczyn jest drożdżowy, no ale skoro kazali...), szczypta soli i cukier wanilinowy. Tym razem mieszamy ;) Na sam koniec do gotowego ciasta dodajemy to, na co akurat mamy ochotę - jabłka plus cynamon, orzechy, rodzynki

Kulinarne zapędy Kokosa
Strucla jabłkowa 196

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę

prawdziwe jedzenie
Pierogi ruskie 298

jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kółka układamy łyżeczkę farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Ulepione pierogi układamy na blacie lub stolnicy

Czerwona Porzeczka
Bułeczki na drugie śniadanie 182

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju

prawdziwe jedzenie
Brioszka 135

Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;) Składniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g drożdży, szczypta soli, 200 g masła, Wykonanie; Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy

Anioły w kuchni