lodówce, a mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały
W poszukiwaniu inspiracjiDziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka
Zofianapięknie pachnie, ma śliczną barwę i pysznie smakuje. Nie jest przesłodzony i ma charakterystyczny smak :) Otrzymaną konfiturę, a dokładnie aronię do deserów od razu spróbowałam z wcześnie upieczonym ciastem drożdżowym :) Połączenie było idealne. Taką konfiturkę można użyć jako nadzienie do naleśników, posmarować kanapkę, wafla ryżowego czy wyjeść troszkę samą ze słoiczka :) Aronię warto włączyć do diety, gdyż m.in. reguluje nadciśnienie
Zdrowie na języku :PTroszkę kuchni hiszpańskiej :) Na pewno nie dietetycznie, ale na pewno bardzo smacznie :) Nie co inne od polskiego ciasta drożdżowego. Stanowczo bardziej tłuściejsze, mniej słodkie, i bardzo pulchniutkie :) Nie próbowałam ciasta odchudzić, bo jak ma być kuchnia hiszpańska to tylko według ich receptur :) Chętnych serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 700 g mąki pszennej 200 ml mleka 50 g drożdży
Zdrowie na języku :Pjakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru (można zastąpić słodzikiem, wg uznania) - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć
Zdrowie na języku :Powocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier i migdały na wierzchu… Mniam… Jest
Made By Mom And SonChleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma
W poszukiwaniu inspiracjisłodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym serkiem, masełkiem, wędliną czy twarożkiem. Warto spróbować, jeśli kochacie
Poezja smakuSpędziliśmy naprawdę fajny weekend w Wiśle, ale żeby w żadnej knajpie nie było jednej miski cebulowej zupy? Ani racuchów? takich prawdziwych drożdżowych z jabłkiem? O ile z racuchami uporaliśmy się na miejscu, tak zupy cebulowej doczekałam się dopiero dzisiaj :) Ale przynajmniej mogę powiedzieć, że grzanki wiślańskie, bo zrobione z resztek razowego chleba, który wrócił z nami z wycieczki. Ta zupa
bistro mamagustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy. Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone. To wyjątkowo proste i bardzo smaczne danie. Porcja idealna dla trzech osób. Albo dla dwóch, a trzeci kawałek schowany do odgrzania na dzień następny. Dla NIEGO, bo to przepis wyjątkowo pieszczący męskie kubki smakowe
bistro mamaChleb w wielu kulturach to podstawowe pożywienie, dzięki któremu można przeżyć. Ponoć pierwsze wspomnienie o chlebie sięga 7 tys. lat p.n.e. Chleb, oprócz tego, że stanowi
bistro mamaDwa lata temu, kiedy zbliżała się Wielkanoc,o blogowaniu nawet nie myślałam, choć swój pierwszy post zamieściłam miesiąc po świętach - w maju. Czytaj więcej »
bistro mamaotworzą szeroko oczy, kiedy przeczytają to, co za chwilę napiszę ;) W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Nie było tradycji pieczenia mazurków w ogóle. Były drożdżowe baby, babeczki, paschy i serniki. Ale nie mazurki. Czytaj więcej
bistro mamaRabarbar w tym roku mnie omijał. A jak już bardzo chciałam go kupić, to przez dwa dni nie mogłam nigdzie go spotkać. Kupiłam w końcu... w
bistro mamaMiały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty
bistro mama