drożdżowe - 16813 przepisów (strona:779/1121)

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 133

Chleb w wielu kulturach to podstawowe pożywienie, dzięki któremu można przeżyć. Ponoć pierwsze wspomnienie o chlebie sięga 7 tys. lat p.n.e. Chleb, oprócz tego, że stanowi

bistro mama
Kardamonowa babka parzona 103

Dwa lata temu, kiedy zbliżała się Wielkanoc,o blogowaniu nawet nie myślałam, choć swój pierwszy post zamieściłam miesiąc po świętach - w maju. Czytaj więcej »

bistro mama
Mazurek z figami i masłem orzechowym 127

otworzą szeroko oczy, kiedy przeczytają to, co za chwilę napiszę ;) W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Nie było tradycji pieczenia mazurków w ogóle. Były drożdżowe baby, babeczki, paschy i serniki. Ale nie mazurki. Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem waniliowym 130

Rabarbar w tym roku mnie omijał. A jak już bardzo chciałam go kupić, to przez dwa dni nie mogłam nigdzie go spotkać. Kupiłam w końcu... w

bistro mama
Strucla krucho-drożdżowa z truskawkami 97

Miały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty

bistro mama
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 156

Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się

bistro mama
Rogaliki drożdżowe 172

Niektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych

bistro mama
Babeczki, które nigdy nie zostały zjedzone.... 113

Przepisu dzisiaj nie będzie, choć długo szukałam na dysku zdjęć drożdżowych babeczek z jagodami, które upiekłam dokładnie 21 marca 2011 roku, i które nigdy nie zostały zjedzone. 21 marca 2011 r. słońce świeciło dokładnie tak samo jak dzisiaj. Temperatura była niższa, w powietrzu dawało się wyczuć chłód. Taki prawdziwy, wiosenny. To był jeden z piękniejszych dni po ustępującej zimie

bistro mama
Drożdżowe z malinami i białą czekoladą 131

Długi weekend dobiega końca. Pogoda w tym roku nie rozpieściła, podobnie jak w poprzednim. Pamiętam, bo spędziliśmy ubiegłoroczną majówkę na wyjeździe i większość czasu przesiedzieliśmy w

bistro mama
Omlet biszkoptowy z cukinią, oliwkami i pomidorkami 139

Omlet był zawsze dla mnie wyzwaniem. Nie boję się sufletów, ciast drożdżowych, klejenia pierogów, ale do omletu ręki nie miałam nigdy. Tak jak i do biszkoptu. Przynajmniej tak uważałam. Dzisiaj już wiem, że warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, a jeśli mamy do wykorzystania w domu porządny sprzęt, przygotowanie omletu pozostaje czystą przyjemnością. Czytaj więcej

bistro mama
Maślane rogale śniadaniowe 164

Dzień dobry! Przygotowywanie śniadania dla drugiej połówki jest niewątpliwie wielką przyjemnością. A kiedy ta druga połówka jeszcze śpi i budzisz ją zapachem świeżo zaparzonej kawy i aromatycznego, drożdżowego wypieku, to tym bardziej raduje się serce. Warto czasem przystanąć i poświęcić trochę czasu dla przyjemności tej drugiej, ukochanej osoby. Dlatego też w wolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej

Pora coś zjeść
Kapuśniaczki 242

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 130

chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu nadaje się do przekąsek

W kuchni wieczorem
Placek z owocami i migdałową kruszonką 141

Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno. Składniki: 350g mąki pszennej

W kuchni wieczorem
Tort Sylwestrowy 164

początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. ( Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).  Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek również

Food Square

Proponowane wyszukiwania