drożdżowe - 16813 przepisów (strona:773/1121)

Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 214

cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić

Kulinarny karnet Christophera
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 204

podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i kilka kropli octu jabłkowego

głodny alergik
Bułeczki pszenne z sezamem 267

ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy  pod przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości

Moniki Smakołyki
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 226

Pyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam  tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć

Moje domowe kucharzenie
Domowy chlebek zdrowia 192

łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób ciepłą wodą. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki i wlej zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż

Apetyczna babeczka
Chleb szafranowy z Kornwalii 164

Zachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor. Składniki na chleb szafranowy: 1/2 łyżeczki nitek szafranu 150 ml wody do zalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży  1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka

Apetyczna babeczka
Papatacze drożdżowe z bakaliami 176

Jeśli jesteście łasuchami to ten przepis jest właśnie dla Was!. Drożdżowe ciasteczka napakowane bakaliami i polane białym lukrem...kto ma ochotę? Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży pół szklanki ciepłego mleka lub śmietany  8 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Składniki na nadzienie; bakalie, dowolna mieszanka jaką tylko chcecie, łącznie potrzebujemy ok 40 dag, migdały

Apetyczna babeczka
Rogale z farszem makowym 184

Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto;   3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz

Apetyczna babeczka
Wianuszki waniliowe 160

Zaplatane drożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki  1 szk kwaśnej śmietany  2 dag drożdży kostka margaryny cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w  www.owocowyraj.eu cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków szczypta soli 1 jajko

Apetyczna babeczka
Pączki z konfiturą z róży z piwnym ciastem 203

konfiturą i nadziałam nią pączki już po usmażeniu. Ciasto na piwie pięknie wyrasta, ma słodkawy pyszny smak. Z tej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk pączków. Składniki na ciasto drożdżowe: 1 i 1/2 kg mąki pszennej 4 łyżki suchych drożdży , ( ok. dwóch torebek) ok. 350-370 ml piwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli

Apetyczna babeczka
Rogaliki krucho drożdżowe z różą 223

Czekał słoiczek róży, więc ...trzeba go było wykorzystać :). Znakomite krucho drożdżowe rogaliki.  Składniki: 1 kg mąki  50 dag margaryny 10 dag drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży  Drożdże rozpuścić w mleku

Apetyczna babeczka
Chleb z figą i orzechem włoskim 208

prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia. 3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok 30 minut do wyrośnięcia, wierch miski przykrywamy folią do żywności

Apetyczna babeczka
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 170

ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki

Apetyczna babeczka
Zwijane pałki z dynią 400

Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy, sól, cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego. Dodajemy pozostałą część mąki, dynię i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy

Moniki Smakołyki
Kruche rogaliki z powidłami 253

szklanki mąki Młyn Kopytowa , 1/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200 g masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, szczypta soli, powidła śliwkowe Orzech .     Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami . Przygotowanie:    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania