drożdżowe - 16813 przepisów (strona:765/1121)

Prosty chleb z siemieniem lnianym 200

Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć

Moja Delicja
Próbujemy ciasta na Świeta 191

już po miału testujemy co będziemy robić na Wielkanoc...zaczeliśmy od baby drożdżowej:) Przepis już w tym tygodniu...a teraz krok po kroku:) Jeżeli chcesz upiec tą babkę...bądź z nami...śledź nasz blog...przepis w tym tygodniu:) Na początek wsypujemy makę do miski... Rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier...odstawiamy do wyrośnięcia...  W tym czasie ubijamy żółtka

Anioły w kuchni
Bułeczki drożdżowe na słodko 375

Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam  SKŁADNIKI  1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno jako

W kuchennym oknie Ewy
Herbata Matcha z Limonką 136

Herbata Matcha moja miłość od dawna. Stali obserwatorzy zauważyli, że używam jej często, dodając do koktajli, serników, kremów, ciast, a nawet do ciasta drożdżowego. Według mnie deserom nadaje wyjątkowego smaku. Więcej o herbacie napiszę innym razem, dziś tak tylko w skrócie, abyście i Wy dostrzegli jej wyjątkowość.  Matcha powstaje z herbaty Tencha, która jest wysoko gatunkowo herbatą, uprawiana

Blondynka Gotuje
Razowa chałka 182

Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki z rodzynkami 133

ostatecznie wcale one aż tak słodkie nie są, a dodatkowo nadają się na wiele innych okazji, np. niedzielne śniadanie lub coś przyjemnego do kawy . Mimo, że ciasto jest drożdżowe to praca z nim była naprawę przyjemna.  Polecam! Składniki: 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 60 g cukru szczypta soli 5 jajek 200 g masła starta

Pasja Smaku
Drożdżowe ślimaczki z Nutellą 188

Przy okazji przepisu na ślimaczki z Nutellą zdradzę Wam co zrobić, żeby drożdżowe ciasto zawsze wychodziło fantastycznie: trzeba się nim nie przejmować :) Czyli dać mu mnóstwo czasu na wyrośnięcie robiąc w tym czasie rzeczy przyjemne lub pożyteczne. Drożdże powinny wyrosnąć kilka razy: najpierw same w misce z mlekiem i cukrem, potem kiedy ciasto jest wyrobione, na końcu, kiedy leży już

Ciastkozercy
Kasztanki, kakaowe pralinki o smaku migdałowo – kokosowym, z dedykacją dla Babci i Dziadka 131

zrobić coś z niczego i było to dobre. Do dziś pamiętam smak niektórych jej potraw. To ona była dla mnie inspiracją do tego by piec kołocze i inne ciasta drożdzowe jakie ona piekła dla swoich dzieci. Pewnie gdyby nie wojna, moi dziadkowie mieliby o wiele łatwiejsze i piękniejsze życie. Mogłabym tak o nich pisać w nieskończoność, ale chyba opisze

Smakowy Raj
Wielkanocne Babki - przegląd 143

Wielkanocne babki :) Przpisy dostępne są po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie. Po przepisy na Wielkanocne Serniki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 2. Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 3. Zebra tradycyjna 4. Keks z bakaliami   5. Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 6. Babka piaskowa

Smakowy Raj
Kebab z kurczaka w wersji domowej 170

wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją

Smakowy Raj
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 116

masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle

Smakowy Raj
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 198

racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru

Smakowy Raj
Pączki z twarogiem i marmoladą 189

następnie dodajemy mleko i pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości

Smakowy Raj
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 227

wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi

Smakowy Raj
Truskawkowe twisty 131

łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania