pikantny bulion grzybowy, lubczyk Bycze jądra ,boczniaki,pak choi Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli – przepis powyżej Grasica cielęca, trawa żubrowa, kalafior Pieczony szpik, pietruszka, kapary *panko - japońska panierka pszenno−drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków , które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej zdjęcia Sofitel Warsaw Victoria
królestwo garówkaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku miodem. Podawać z kluskami, ja podałam z pyzami drożdżowymi. zastawa
królestwo garówszarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć
królestwo garówsosu. Piec dalej. Po 15 minutach polać mięso pozostałym sosem. Piec kolejne 10 minut, odwrócić kaczkę skórą do góry, włożyć skórkę pomarańczową i piec 10 minut. Podałam z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garówkaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Z sosu zlać tłuszcz, i gotować go aż będzie gęsty, dodać wiśniówkę lub wiśnie z nalewki i jeszcze chwilę gotować. Można podawać z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garówkurczak kukurydziany (może być zwykły), 90 g placka drożdżowego, 80 g wątróbki, 100 g rodzynek, 100 ml porto, 2 jajka, 60 g płatków migdałów, Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja kurczaka wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Kurczaka ułożyć na grzbiecie
królestwo garówDrożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się
dom-agi.plorzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej
W kuchni wieczoremkolejny zawieruszony przepis...na pizzę z tortilli...prosto i szybko..zamiast ciasta drożdżowego używamy kilku placków tortilli .. tortilla pesto ser żółty dowolne dodatki Ułożyć jeden placek tortilli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pesto, posypać cienko startym serem i przykryć drugim plackiem tortilli. i znów to samo..można wykorzystać 2, 3 lub 4 placki tortilli.Na ostatni placek tortilli
Moje domowe kucharzeniełyżka masła sezamowego 1 łyżeczka sporoszkowanego młodego jęczmienia Rafex Tu również maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy. Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć je do lodów bananowych i do pancakesów - tylko jeszcze nie wiem czy do posmarowania, czy dodać je do ciasta. Zobaczymy:) Firma Primavika
Kto ugości moich gości?piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół. Pieczemy około 20-25 minut. Podajemy przestudzone np. do ulubionej, lekkiej sałatki. Smacznego *przepis własny, powstał w oparciu o różne wypieki drożdżowe z domowego zeszytu Przepis bierze udział w konkursie "Jakubiak lokalnie" link do strony książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Słodkie okruszkiżadnej ingerencji. Warto też upiec go dzień przed robieniem tortu. Następnego dnia nie będzie się kruszył przy krojeniu. Ciąg dalszy historii biszkopta i tortu urodzinowego nastąpi. ;) Zapraszam też na drożdżowe bułeczki z budyniem
Kuchnia po mojemupatyczek, jeśli będzie suchy, a bułki delikatne rumiane – wyciągamy je z pieca i studzimy na kuchennej kratce. Ostudzone stukamy od spodu, poprawnie upieczone bułeczki będą wydawały „głuchy” dźwięk. WERSJA DROŻDŻOWA: 450 g mąki typ 650 (lub 550) + 100 g + do podsypania 5 g suszonych drożdży instant 320 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli szpinak Mąkę (450 g) łączymy
Stare GaryDzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo
Smaczna Pyzaukrywamy, że ciasta drożdżowe lubimy najbardziej. Dziś propozycja bułeczek z kokosowym wypełnieniem. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki pszennej -1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -ekstrakt wanilii Składniki masy kokosowej: -20 dkg wiórków kokosowych -200 g słodkiej
Maminek kulinarny