się jako przekąska na domówce ale również zapakowane na drugie śniadanie do pracy. Nad przygotowaniem tych wiatraczków trochę się napracujecie ale jeżeli macie trochę wolnego czasu - naprawdę warto. Ciasto drożdżowe wzbogacone zostało dodatkiem posiekanej mozzarelli a jako nadzienie wykorzystany został szybki pomidorowy sos i starty parmezan. Uwaga: przepis na dużą, "imprezową" porcję
Milion Smakówkruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szefowa kuchniAmber Przepis został wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife a pochodzi z bloga Trufla . Chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa u Trufli . Chleb bardzo, bardzo smaczny. Piekłam w trochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak
Stare Garytrasie, więc piekłam na drożdżach. Ten weekend spędzam w mieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe na kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli
Weekendy w domu i ogrodzietylko wnętrze tego ciasta jest zachwycające, już same okruszyny smakują wyśmienicie za sprawą dodatku wiórków kokosowych...cudowne... delikatne...maślane, jednocześnie zupełnie inne niż te tradycyjne rodem z ciasta drożdżowego, te są miękkie i nieziemsko rozpływają się w ustach. Wszystkim zapaleńcom cynamonu gorąco polecam!!! Ciasto: 30 dag mąki 5 dag drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 0,5 kostki
Kuchenne aromatynigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą, dość kwaśny (można dać więcej cukru, ale ja właśnie taki lubię najbardziej). Ma ładny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa
W kuchennym oknie Ewybyła szokująca. Po kilku myciach nie ma różnicy. Inspiracją przygotowania bułek były propozycje dodane przez Was na Durszlaku i Mikserze. Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół
Weekendy w domu i ogrodziesię powtórzyć znowu. To moje absolutnie ulubione warzywo (zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...? Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio mnie interesuje. Najważniejsze, że rabarbar jest obłędnie pyszny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić sam sos powstały w trakcie przygotowywania steków na patelni
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem 169 157 Banan 253 177 Jajko gotowane na twardo
Powiedz dietom nieBlueberry Corner by "jagodzianka" Te pączki są alternatywą dla wszystkich, którzy się boją lub nie lubią pracować z ciastem drożdżowym. Są bardzo smaczne i … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki poznańskie , zwane też hiszpańskimi pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W przeszłości niechętnie zabierałam się za drożdżowe ciasto. Przeważnie robił to ktoś inny – najpierw maja mama, później mąż. Wydawało … Przeczytaj cały artykuł Post Klasyczne pączki z różą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Bliny to drożdżowe naleśniki, zrobione z mieszanki mąki gryczanej i pszennej. To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Niedawno … Przeczytaj cały artykuł Post Bliny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące. Składniki: 25 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml ciepłej wody, 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, siemię lniane złote marki Kresto. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce
Moniki Smakołyki