drożdżowe - 16813 przepisów (strona:748/1121)

Super szybki chleb bez drożdży 123

Znaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta

Marder&Marder Manufacture
Croissanty 106

croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak inne. Tylko nieco podobne. Jest wiele sposobów na przygotowanie tego ciasta, mniej lub bardziej skomplikowane. Każdy światowej klasy kucharz/cukiernik ma swój przepis wypracowany przez lata

Marder&Marder Manufacture
Pissaladiere 116

razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę

Marder&Marder Manufacture
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 149

uświadczycie. Skład tych produktów bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Weźmy na przykład właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z owocami i kruszonką 146

Bułeczki drożdżowe kojarzą mi się z moją Babcią, która nam je robiła, jak latem chodziliśmy do lasu po jagody i maliny. Chciałabym Wam zaproponować przepis na bułeczki z owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe.  Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie

ChilliJemy
Makowe bułeczki 148

Wspaniałe, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z makiem, można zastosować inne nadzienie, marmoladę, serek, ale zapewniam, z makiem są niecodzienne, po prostu - rewelacja! Skł a dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka

kgwjanczewo
Dżem truskawkowy, Trattoria Al Forno 199

cukru żelującego, zachowamy witaminy i smak, a przygotowanie dżemu zajmie naprawdę mało czasu. O Trattori kiedyś pisałam tutaj. Na zdjęciach: olbrzymie calzone, a właściwie jego połowa (pieróg z ciasta drożdżowego w wersji wegetariańskiej: nadziewany warzywami i mozzarellą), penne w sosie pomidorowym i smażone banany. Bardzo smacznie i duże porcje. Strawberry jam If you use gelling sugar, all the vitamins

Qlinarnie i Qlinarnie
Babka caffee latte i życzenia świąteczne 146

ciasta z kawową nutą to ta babka jest dla Was :) Puszysta, z charakterystycznym, ale nie dominującym aromatem kawowym. Może zagości na Waszym stole Wielkanocnym jako altwrnatywa dla tradycjnej baby drożdżowej? :) Ciasto: 250 g miękkiego masła lub margaryny 75 ml mleka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

My simple kitchen
Kokosowe rogaliki 155

świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć w puszkach

My simple kitchen
Sernik tradycyjny 193

Kołołcz abo mołbaby tyż rychli dómi piekli, nierozł jeszcze takoł mało babka, abo zajączka, co ekstra na stół był upieczony i szlajfą łowiązany. Jakbyście chcieli mieć fest żółty babki drożdżowy, to dodejcie do żółtek trocha soli, to banie aż czerwiona. Ale nołważniejszy na Wielkanoc był nowyj klejd, czansto uszyty z mazelonki łod starki. A nie rołz na Wielkanoc bóło

My simple kitchen
Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami 159

owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu z gruszkami

My simple kitchen
Jesienne ciasta 149

koniec wypieków o tematyce jesiennej. Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :)   Ciasto marchewkowe z kremem     Chlebek dyniowy z czekoladą     Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami     Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky       Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

My simple kitchen
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 97

ciągłym biegu. Pomiędzy kroplami deszczu. Wychwytuję promienie słońca. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna

My simple kitchen
Makowy kwiatek drożdżowy 149

łyżkach ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Masło rozpuścić w mleku i odstawić. Do mąki dodać ubite roztrzepane jajka, wsypać cukier, dodać zaczyn drożdżowy i wlać masło z mlekiem (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Następnie umieścić ciasto w misce, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

My simple kitchen
Drożdżówki z czereśniami 145

litra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ A tak je formowałam: Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem. Zawijamy w rulon Robimy supełek Końcówki ciasta zawijamy

greenscarf

Proponowane wyszukiwania