drożdżowe - 16813 przepisów (strona:762/1121)

Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 300

kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa, nie jest wcale naszym rodzimym specjałem

Ratunku obiad
Wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka 149

ciasto jest mojego autorstwa. "Forma" zajączków podpatrzona w zagranicznym serialu kulinarnym. Czyż nie wyglądają uroczo? Składniki: 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 1/2 szklanki mąki żytniej 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 2/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka drobnego cukru szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać ręcznie. W razie konieczności

Słodkie okruszki
Przepisy na Wielkanoc. 309

Pulchniutkie ciasteczka kładzione Serniczki expresowe Babeczki z truskawkami (muffiny) Ciasteczka malinowe Biszkopciki w dwóch odsłonach Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta  Drożdżowe wypieki do koszyczka: Wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka Sałatki: Wiosenna sałatka z truskawkami  Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką  Smacznego i Wesołych Świąt

Słodkie okruszki
Koszyczek 125

Wszyscy mają koszyk mam i ja;)  W tym roku nasz świąteczny stół będzie zdobił pyszny, drożdżowy koszyczek;) Koszyczek jest prosty do wykonania, potrzebna jest nam tylko odrobina cierpliwości i miska która zniesie wysoką temperaturę w piekarniku. Przepis pochodzi ze stronki Przepisy Aleksandry i jej Mamy    Polecam bardzo;)  Składniki: dwie łyżeczki suchych drożdży  1/2 szklanki ciepłego

Krakowskie smaki Ani
Wielkanocne broszki 132

Brioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały

Moniki Smakołyki
Mazurek dla początkujących 148

jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie i ubić dnem

SzczyptaSmaQ
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 195

Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy sól, cukier z prawdziwą wanilią, masło, żółtka, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy maki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Pizza- pyszna! 258

kiełbasa, papryka czerwona, cebula, pół puszki kukurydzy, kostka żółtego sera, ketchup. Wykonanie: Drożdże mieszkamy z cukrem i rozpuszczamy w wodzie. Do roztworu dodajemy żółtko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodajemy łyżkę oleju i ponownie zagniatamy i odstawiamy na 20 minut. Kiedy ciasto nam wyrośnie wałkujemy, układamy na blasze i podpiekamy

paapilotkaa
Przepisy na wielkanocne wypieki 194

nich. Przy okazji życzę wam Wesołych Świąt i mokrego Śmingusa.  mazurek z masą kajmakową babka ajerkoniakowa w białej czekoladzie babka czekoladowo-pomarańczowa wielkanocna babka tulipan wielkanocna babka drożdżowa z pomarańczą wielkanocny mazurek pomarańczowy babka kawowa babka cafe late. wielkanocna babka marmurkowa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Święcelnik śląska wielkanocna potrawa 176

Święcelnik to dawna śląska i obecnie trochę zapomniana potrawa wielkanocna. Pochodzi z regionu Wodzisławia. Inny bardzo go niego podobny to popularny murzin. Jest to ciasto drożdżowe, właściwie taki chlebek nadziany różnymi, wędzonymi wędlinami. Podobno przepis na święcelnik ma ponad 700 lat. Jak sama nazwa wskazuje piecze się go w piątek, by w sobotę mógł trafić do wielkanocnego koszyczka, i potem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 239

piekarnika - u mnie bez termoobiegu .  Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej powinno też być w nim sera fety, trochę zginął wśród reszty nadzienia. Ser żółty zdeczko się w środku "zbrylował" i utykał

Grunt to przepis!
Makaron z indykiem, bakłażanem i oliwkami w pomidorach 167

opcji pierwszej. Do dzisiejszego przepisu chciałam koniecznie wykorzystać bakłażana, resztę składników dobrałam do niego dość spontanicznie. Wyszedł pyszny i szybki obiad, który powstał między czasie, gdy robiłam zawijańca drożdżowego :)  Składniki na 2 porcje: 200g makaronu świderki (możecie też użyć pełnoziarnistego) Kilkanaście oliwek 1 bakłażan ok. 230 g Pół białej cebuli Pół czerwonej cebuli 1 duży ząbek czosnku Puszka pomidorów

Fabryka pomysłów
Babka drożdżowa z kawałkami czekolady. 131

Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :)   Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania

Symfonia smakowa
Bułki z ricottą i oregano 167

mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło),  sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu  ciasto wyjąć, krótko zagnieść,  podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu

Stare Gary
Chlebki do żurku i nie tylko 117

prawda udana, ale były to bardziej bułeczki, niż chlebki. Poza tym pojawił się problem wizualny. Każdy kto spojrzał na te chlebki-bułeczki, nie widział w nich przyszłych miseczek, tylko... drożdżowe cycki! ;) Dlatego w drugiej wersji dodałam uchwyty tylko do dwóch... Myślę, że już wyglądają ok., a wszelkie inne skojarzenia są przypadkowe i nie były zamierzeniem autorki przepisu ;) Z tym ciastem

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania