drożdżowe - 16813 przepisów (strona:768/1121)

Świąteczne ciasteczka imbirowe 203

wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka

Gospodyni Miejska
Tarta Snickers 1310

żółtka. Zagnieść ciasto. (Ja wsypuję mąkę do misy od robota kuchennego, dodaję pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i żółtka i zagniatam ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. W międzyczasie przygotować krem. Masę krówkową utrzeć wraz z masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone

Gospodyni Miejska
Kluski z makiem i bakaliami 229

którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia

Gospodyni Miejska
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 270

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi  Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu

Gospodyni Miejska
Uszka z pieczarkami 238

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka. Uszka gotować partiami w osolonej

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 247

Sposób przygotowania: Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).  Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki. Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. W międzyczasie

Gospodyni Miejska
Pączki 420

aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki

Gospodyni Miejska
Pieczywo czosnkowe 651

drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać. Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 262

zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę do tart, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć

Gospodyni Miejska
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 240

sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp. W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego. Źródło:   Galeria Potraw

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 237

stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem

Gospodyni Miejska
Chleb gryczany ze słonecznikiem 220

Chleb gryczany ze słonecznikiem... Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej. Ze złocistą i chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej. Z dodatkiem ziaren

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 275

kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
Chleb polski 240

kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, mąkę, otręby owsiane, wodę, miód, sól i drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
Ocet Goji 249

Ocet przygotować tak jak inne domowe octy smakowe (tu szczegółowy opis) , tj. owoce zalać przegotowaną letnią wodą, dodać cukier (ok. 1 łyżeczka na szklankę wody), można zaszczepić matką drożdżową lub pracującym octem.  Słój szczelnie zakryć ściereczką, papierowym ręcznikiem lub kilkoma warstwami gazy, żeby był dostęp powietrza bez możliwości ingerencji muszek owocówek, codziennie potrząsać słojem lub mieszać wyparzoną

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania