drożdżowe - 16813 przepisów (strona:226/1121)

Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny 67

owocowy. To ciasto szczególnie nadaje się do pieczenia z różnymi owocami . Jako pierwsze pojawiają się truskawki i z nimi było upieczone to ciasto. Wydawać by się mogło, że ciasto drożdżowe na zsiadłym mleku to jakiś absurdalny pomysł tym bardziej, że innych płynów w cieście nie użyłam oprócz żółtek jaj. Nic mylnego. To ciasto jest świetne! Proste i niezbyt pracochłonne(...)temperaturę pokojową, szczególne zsiadłe mleko nie powinno być chłodne. Wyjmujemy  wcześniej z lodówki lub włóżmy go w opakowaniu do ciepłej wody, tylko nie gorącej, bo się zrobi ser:). Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny 23.06.2014  7.55 Potrzebujemy  foremka o rozmiarach 25x30,  670g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej, 400g zsiadłego mleka

Leśny Zakątek
Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami 101

Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami to moja kolejna wariacja sprawdzonego przepisu mojej kochanej mamy na racuchy drożdżowe >> z jabłkami . Racuchy zawsze wychodzą miękkie i puszyste, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Banan i truskawki to doskonała Czytaj więcej

Di gotuje
Norwegia - Rosinboller, czyli drożdżowe bułeczki kardamonowe z rodzynkami 54

Uwielbiamy wszystkie drożdżowe wypieki, ale te norweskie w szczególnosci. Dodawaliśmy już przepis na wegańskie  skoleboller , czyli norweskie szkolne bułeczki z kardamonem, budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Tym razem przepis inspirowany naszą marcową wizytą w Oslo (w piekarni Godt Brød ) na rosinboller, czyli kardamonowe bułeczki z rodzynkami. Oczywiście najlepsze są świeże z kubkiem czarnej filtrowanej kawy, jak w Norwegii

Roślinożerni urlopowicze
Bułki Hamburgerowe – przepis 59

cukru 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru oraz sezam do posypania bułek Bułki hamburgerowe Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn(...)drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką

Księga-Smaku
Jak zrobić twarożek z tofu? 47

jego przygotowania składniki. Co zatem będzie potrzebne? Oto najpotrzebniejsze składniki: Tofu naturalne – 1 kostka, Sok z cytryny – 2 łyżki, Sok z kiszonych ogórków – 2 łyżki, Płatki drożdżowe – 1 łyżka, Rzodkiewka – 5 szt., garść szczypiorku, Sól. Jak już wszystkie składniki będziemy mieć przygotowane, można zaczynać przygotowywania dania. Od czego najpierw trzeba zacząć? Otóż najpierw powinniśmy nasze(...)smarować kromki chleba. Do tego oczywiście należy dodać sok z cytryny i ogórków kiszonych. Wszystko po to, aby polepszyć smak. Co jeszcze trzeba dodać? Kolejnym składnikiem są oczywiście płatki drożdżowe. Wszystko doprawiamy solą do smaku. Wszystko ze sobą mieszamy. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Jeśli chodzi o szczypior to trzeba go drobno posiekać. Następnie dodajemy go do twarożku i bardzo dokładnie

Marcepanowa kuchnia
Obwarzanki krakowskie – przepis 57

wody 1 jajko 10g drożdży 30g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczka soli Mak, sezam, lub sól grubo-ziarnista do posypania obwarzanków Obwarzanki krakowskie – przepis Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn(...)drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe

Księga-Smaku
Najlepsza babka drożdżowa 62

kilku lat na Wielkanoc piekłam babki drożdżowe z różnych przepisów, szukając tej doskonałej. Słyszałam opowieści i widziałam przepisy na babki z 12 jaj, jednak uznałam za lekką przesadę taką ilość w jednej małej babce. Kilkukrotnie także spotkałam się z opinią, że najlepsza jest babka na samych żółtkach i taki przepis wybrałam w tym roku. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę

Cynamonowe szczęście
Norwegia - Byggrynsgrøt, czyli "owsianka" z pęczaku 58

Kuchnia norweska może nie należy do tych najbardziej cieszących się popularnością. Szczególnie warto jednak zwrócić uwagę na przepyszne śniadaniowe drożdżowe wypieki, jak  skoleboller , czyli szkolne bułeczki drożdżowe z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Norweska słodka bułka i kubek kawy to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych propozycji śniadaniowych, ale tym razem postanowiliśmy spróbować innej norweskiej propozycji śniadaniowej - byggrynsgrøt, czyli "owsianki

Roślinożerni urlopowicze
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 70

temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym(...)smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej

Niedzielny kucharz
Przepis na pomarańczową babkę wielkanocną 53

Zbliżają się święta więc można zrobić babkę wielkanocną na stół. Niedawno był już przepis na babkę wielkanocną drożdżową z rodzynkami i polaną czekoladą. Dziś kolejny przepis tym razem nie jest to babka drożdżowa, a przepis wydaje się jeszcze prostszy niż na ostatnią.    👉Jak zrobić BABKĘ POMARAŃCZOWĄ?   Link do filmu z przepisem Składniki: 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Epicka zupa brokułowa 73

Dzisiejsza EPICKA zupa brokułowa , to jak dla mnie najlepsza zupa z brokułami, jaką miałem okazję jeść. Kremowa i aromatyczna. W smaku wyczuwalne są nuty serowe dzięki użyciu płatków drożdżowych i papryki wędzonej… Prawdziwy HICIOR! Epicka zupa brokułowa Jeśli nawet nie jesteś fanem brokułów, to ta zupa Cię do nich z pewnością przekona. Świetna kompozycja smaków, jędrne warzywa… Jest(...)własnej roboty chlebek z pesto , który również jest moim ideałem domowego pieczywa. Ewentualnie możesz również zrobić grzanki do zupy lub bułeczki czosnkowe . Zupa z brokułami – KĄCIK PORAD Płatki drożdżowe, to nie to samo co zwykłe drożdże! Kliknij TUTAJ i zobacz jak one wyglądają i gdzie je dostaniesz. Do przygotowania zupy użyłem mleka sojowego, ale każde inne również się nada

Blendman
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis 57

drożdży 25g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru Bułki pszenne śniadaniowe Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn(...)drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą

Księga-Smaku
Polecam na Wielkanoc babki i serniki 53

truskawkami    Babka pomarańczowa     Ciasto zebra   Sernik z brzoskwiniami       Małe babeczki waniliowo-kakaowe   Wielkanocna babka waniliowo - kakaowa       Drożdżowa babka z czekoladą       Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa      Babka czekoladowa      Sernik podwójnie czekoladowy      Odrywana drożdżowa babka z czekoladą

Passions hobbies life
Drożdżówka bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką, czyli ciasto drożdżowe dla leniwych 62

Drożdżówka bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką, czyli ciasto drożdżowe dla leniwych to idealne wypiek dla osób, które uwielbiają ciasto drożdżowe, ale nie przepadają za ich monotonnym wyrabianiem. Ja właśnie należę do tych osób! Przyznam, że ciasto po upieczeniu zawsze znika Czytaj więcej

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania