pupilkami, jeżeli nie to zostanę w domu i potowarzyszę chorej papużce ( :( ). Ale to czym rozpocznę ten dzień jest dla mnie stu procentowo pewne! Będzie to kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis
Słodkie PrzyjemnościJuż widzę, jak moje łobuziaki pałaszują bułeczki na kolację. Bardzo fajny pomysł na podzielne danie. Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki 600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl) 100ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka(...)posmarowania) 1 cytryna 1 szkl cukru pudru ozdoby cukrowe listonic_name = "Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl) 100ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka
CoolinarniePLSezon rabarbarowy u mnie w dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej
Mix smakuCiasto drożdżowe będę jeszcze wielokrotnie zachwalała na blogu. A to z prostej przyczyny. Kiedyś stanowiło ono dla mnie nie lada wyzwanie. Od pierwszej upieczonej drożdżówki, chałki… stało się, jeśli tak mogę to określić - „moim ciastem flagowym”. Po raz kolejny wykorzystałam serwatkę - do ciasta, na chałkę z kruszonką. Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 szklanki serwatki(...)kruszonką migdałową , wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut – chałki i 20 minut- bułki. Upieczone przestudziłam na kratce. Czasem warto przemóc swoją niechęć do pieczenia ciasta drożdżowego. Wiem i rozumiem, jest to ciasto baaardzo czasochłonne i wymagające. Lubi ciepło, nie znosi przeciągów, ponoć nawet nie znosi kłótni, podczas przygotowywania. Ale cóż to wszystko znaczy – wobec puszystej
mojewypiekiinietylkobiałko Masa makowa: 180 ml mleka 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g zmielonego maku 20 g kaszy manny Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)makiem, ponownie zagotować. Wsypać kaszę mannę i stale mieszając gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wystudzić. Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm. Jeden posmarować masą makową (fot.1) , a drugi masą orzechową. Zwinąć je zaczynając od dłuższych boków
Świat Ciastaroztrzepane z łyżką mleka do posmarowania cukier puder do posypania Już bardzo dawno nie robiłam drobnych ciastek. Przeglądając różne przepisy stwierdziłam, że najlepszym wyborem do niedzielnej kawki - będą rogaliki drożdżowe. Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki.com i zmniejszyłam ilość użytych w przepisie drożdży. Mają(...)drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjać z misy
Świat CiastaUwielbiam zapach ciasta drożdżowego ! Uwielbiam smak ciasta drożdżowego ! Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół. Tak było i tym razem! Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy
Ostra na SłodkoOstatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym . Tzn. może inaczej! Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;) Na wyrośnięcie musiałam czekać i czekać i nigdy nie było takie jak chciałam. Współpracować ze mną nie chciało totalnie – aż do niedawna. I teraz gości u mnie w kuchni coraz częściej. Dziś
Ostra na SłodkoJagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Domowe Jagodzianki - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy
Słodka Stronajest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła 2/3 łyżeczki soli Przygotować zaczyn z letniego mleka(...)laskowe, nerkowca) 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez) Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe ślimaczki
Food SquareBuchty z jagodami... Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami. Oprószone cukrem pudrem. Idealne do odrywania! Smacznego! Składniki: 500 g mąki pszennej; 10 g suchych drożdży; 275 ml mleka (u mnie 0,5%); 60 g margaryny; 1 małe jajo; 2,5 łyżki cukru; 1/4 łyżeczki soli; skórka otarta z całej cytryny; 250 g jagód (u mnie mrożone); Cukier puder do oprószenia(...)wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić. Następnie odrywać w miarę równe
Gospodyni Miejskadrożdżowo-biszkoptowy omlet z twarożkiem, smażonymi śliwkami i płatkami migdałowymi *w maśle i cukrze trzcinowym Ten omlet wyszedł genialnie. Grubiutki z drożdżowym smakiem. Mimo, że sezon na śliwki zaczyna się w środku lata mi i tak kojarzą się ze spadającymi liśćmi z drzew. W ogóle obeszłam wczoraj całe miasto i nigdzie nie mogłam znaleźć malin(...)zaczynem i resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.* *na małym ogniu
More food, love and dreamsSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu(...)dodać 1 łyżkę wody lub rumu). Kruszonka: 4. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka. 5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut
Mała CukierenkaKlasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał Składniki: 600 g rabarbaru (około 5 łodyg) 2 czubate szklanki mąki tortowej 150 ml mleka 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka Kruszonka
Oryginalny smakDziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszny deser, który na pewno każdemu poprawi nastrój w te ponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli i gruszek, doskonały do kawy czy herbaty. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu i na pewno każdy da sobie radę z jego przygotowaniem. Zapewniam, że warto! Scroll down for recipe in English Wieniec(...)Odstaw na 5-10 minut, do pojawienia się piany na powierzchni, po czym wmieszaj żółtko i masło. W dużej misce miksera wymieszaj mąkę z solą, po czym dodaj mieszankę drożdżową. Miksuj na średnich obrotach aż powstanie jednolite ciasto, zmniejsz obroty i miksuj kolejne 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dochodziło od ścianek misy. Gdy ciasto będzie zbyt
karmelowy