Razem z Agnieszką - moją najmłodszą siostrą - przygotowałyśmy na weekend drożdżówki z serem. Inspiracją dla nas był przepis z książki "Łasuch literacki..." Małgorzaty Musierowicz na buchty drożdżowe. Mini drożdżówki z serem. Składniki: 20 g drożdży; 40 g cukru do rozczynu i około 6 łyżek do ciasta; 1/2 szkl. letniego mleka; 2 żółtka; skórka starta z jednej cytryny; szczypta soli(...)wkładamy w środek po 1 łyżeczce jagód. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min. do temp. 180 stopni. Smacznego!!! Buchty drożdżowe z jagodami. Agnieszko bardzo Ci dziękuję za wspólne kucharzenie
Miksturownikrazem u mnie. Pogadałyśmy, pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki
Miksturownikcukrami, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu i wszystko dokładnie wyrobić(ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu(...)pączki, tylko trochę dłużej(sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Z porcji wychodzi około 18-22 sztuk. UWAGA! Ciasto nie musi wyrastać jak typowe ciasto drożdżowe. Uformowane pączki wystarczy, że poleżą kilka minut zanim rozgrzeje się tłuszcz. Potem urosną jeszcze podczas smażenia. Smacznego
Smaczne Zdrowewiem czy to spowodowała jej długa nieobecność czy to , że przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego , która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo(...)ksylitolem, miodem, kilkoma kroplami olejku, dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodajemy szczyptę drożdży, bakalie, kartoflankę, powidła . Na końcu dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie zamieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie lub trzy części w zależności od używanych keksówek. Ja użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę
Smaczne Zdrowewięcej wody. Ponieważ ten szybki wypiek z zasady miał krótko wyrastać, miąższ ma średniej puszystości i nie wychodzi zbyt wysoki. Ale przez to jest bardziej wilgotny niż typowy chleb drożdżowy. Takie pieczywko dnia codziennego. Ale jaki pyszne! :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana(...)wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" 100g orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem otręby - do obsypania formy i posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą
Grunt to przepis!udały się wyśmienicie. Ciasto jest bardzo elestyczne i dobrze się formuje, może dlatego, że od siebie dodałam makę Manitoba o dużej zawartości białka. Polecam serdecznie) Strucla makowa Ciasto drożdżowe na 2 strucle: · 350 g mąki pszennej – o dużej zawartosci białka(14,0 g)/ glutenu(...)białka · Do dekoracji: · lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i dodajemy
Mia Cucina SofietaPizzę uwielbiamy i jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne. Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate. Dziś zapraszam(...)zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego. Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam
Mia Cucina SofietaJedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem
Z miłości do słodkościostatnio dwa przepisy na pyszne rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche, nie za grube, zaś nadzienie z jabłek było(...)ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkościŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja , wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić , Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się w roli wielkanocnego(...)szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 jajko pół łyżeczki soli Ponadto jedno roztrzepane jajko do posmarowania koszyczka przed pieczeniem. Z podanych składników zagnieść dość twarde i elastyczne ciasto drożdżowe Podzielić na 3 części. (3 koszyczki ) Rozwałkować każdą z nich na grubość ok pół cm i kroić na cienkie paseczki Na żaroodpornej misce , wyłożonej folia aluminiową zaplatać koszyki
Malinowa KawiarenkaDomowe pieczywo to kategoria wypieków, która powinna zagościć w naszej kuchni. Kontynuując ten wątek na moim blogu, postanowiłam przygotować chałkę. Chałka to delikatne pieczywo drożdżowe, które najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, takimi jak np. dżem czy miód. I rzeczywiście, po upieczeniu moich chałek pierwsze, jeszcze ciepłe kromki zjedliśmy z miodem. Co więcej, moje ciasto drożdżowe ma miód również w składzie
Smakołyki Berenikitłuszczy Całość składa się na obiad, który dostarczy nam odpowiednią ilość makroskładników. Wegańska carbonara – składniki wegańska carbonara makaron pełnoziarnisty tofu wędzone olej rzepakowy sos sojowy płatki drożdżowe czosnek granulowany mleko sojowe sól, pieprz Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, tofu pokrój w kostkę lub pokrusz. Na patelni rozgrzej olej i dodaj(...)niego tofu. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj sos sojowy, płatki drożdżowe, czosnek i mleko sojowe i podsmażaj przez kolejną minutę. Do całości dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj więcej wody i dopraw solą i pieprzem. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej bezmięsnej carbonary? Używanie makaronu pełnoziarnistego
Via Gustotych, którzy lubią dania makaronowe w śmietanowym sosie. Ja zawsze używam śmietanki 30%, bo ona dobrze znosi wysokie temperatury i szybko gęstnieje. Całość, już na talerzu, posypuję płatkami drożdżowymi. Jest to fajny dodatek, ale nie jest tutaj niezbędny. Ja po prostu kiedyś kupiłam dosyć duże opakowanie i teraz, gdzie mogę, dodaję je, by się nie zmarnowały Na 3 porcje(...)świeży szpinak. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli. Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy. Łączymy z sosem serowo-brokułowym. Dodatkowo można posypać całość płatkami drożdżowymi lub tartym serem
Smaki Na Talerzudość grube, jedna to nawet miała ponad 600 stron. Wszystkie mi się podobały. Było też trochę pysznego jedzenia. W tym miesiącu bardzo dużo piekłam, głównie były to drożdżowe wypieki, bułki, drożdżówki i chleby. Ani razu w tym miesiącu nie kupiliśmy pieczywa w sklepie. Zapach jaki codziennie roznosił się po domu był obłędny. Codziennie pachniało drożdżowym. W pierwszym tygodniu odwiedziła
IzabelawkuchniMakaron udon jest to jeden z moich ulubionych makaronów. Sprawdza się w wielu daniach, a jego wyjątkowa grubość i struktura sprawia, że wszystko z nim smakuje
SprawdzonaKuchnia.pl