mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso
Atlas Smakówczerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk ) 30 dag mięsa mielonego drobiowego 100 g ugotowanego ryżu pół pęczka świeżej pietruszki 3 otarte listki suszonej mięty 3 łyżki siekanych orzechów włoskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz wywar warzywny żółty ser przecier pomidorowy Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy drobno
Atlas SmakówZeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek
Atlas Smakówdyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka soku
Tradycyjna KuchniaDziś przygotowałam nietypowe danie. Są to kluski z drobiowej wątróbki na rosole. Jadłam je u bratowej podczas wizyty u Niej i mojego brata. Dla mnie była to nowość ale danie zasmakowało nam i oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie przyrządziła. Co prawda wątróbka wyszła mi za gruba bo nie mam wprawy tak jak Krysia ale następnym razem będzie lepiej
Ewa w kuchniświeżych ziół Składniki: - 1 główka kapusty - 2 duże udka - 1 czerwona papryka - szczypior z 3 cebul - pęczek koperku - pęczek pietruszki - 2 listki seler - 2 listki lubczyku - 2 kostki rosołowe drobiowa - pieprz ziołowy - 1 łyżeczka słodkiej papryki - liść laurowy - ziele angielskie 4 kulki - szczypta kuminu - 1 łyżeczka płaska mąki - 3 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Kapustę pokroić dać do garnka wlać
W królestwie smaków BeatyDobra wątróbka w paprykowym sosie przepis dostałam kiedyś od koleżanki Składniki - 70 dag wątróbki drobiowej - 3 cebule średnie - 3 łyżki papryki słodkiej - sól pieprz - olej Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w pióra włożyć na patelnię kilka łyżek oleju przesmażyć cebulę - Dodać wątróbkę posypać papryką dusić aż odparuje woda co chwilę przemieszać doprawić solą i pieprzem
W królestwie smaków BeatyDobry nie drogi obiad Składniki - 70 dag żołądków drobiowych - 2 cebule - 25 dg pieczarek - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać
W królestwie smaków BeatyBardzo dobry obiad za niewiele Składniki - 500 g żołądków drobiowych - przyprawa do kurczaka złocista - kurkuma - papryka słodka - 1 ząbek czosnku czosnku - olej Sposób przygotowania 1. Żołądki posypać przyprawami dodać zmiażdżony czosnek polać olejem zostawić w lodówce na 2 godziny 2. Wlać troszeczkę oleju na patelnię włożyć żołądki smażyć chwilę aby się przyrumieniły cały czas mieszać bo się przyklejają
W królestwie smaków Beatypora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz
Kuchnia Pełna PasjiKotleciki z piersi kurczaka z serem Dziś na obiad drobiowe kotleciki z piersi kurczaka. Świetnie się spisują jako danie na większej imprezie, znikają z półmiska momentalnie. Delikatne w smaku, szybkie w przygotowaniu, dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy , idealnie się komponuje z delikatnością mięsa. Składniki
na moim stole...Kolejna propozycja na sałatkę kalafiorową, tym razem z mięsem i soczystymi pomidorami. Składniki: 1 kalafior, 20 dag mięsa drobiowego (pieczonego lub gotowanego), 20 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, sól do smaku, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: Kalafior dokładnie opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie (lecz nie rozgotować). Pomidory opłukać, obsuszyć, pokroić i połączyć z ostudzonym pokrojonym na różyczki kalafiorem. Pokroić również
Tradycyjna Kuchniaprzy mojej małej pomocy). Sam kiedyś wymyślił, że zjadłby takie, z czerwonego mięsa a nie z drobiu, z dużą ilością warzyw. Choć ja osobiście wolę szaszłyki z mięsa drobiowego, to chętnie raz na jakiś czas zjadam i takie, szczególnie z dużą ilością grillowanych warzyw - wczoraj właśnie takie zrobiliśmy sobie na letni obiadek :) SKŁADNIKI
Kto ugości moich gości?łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki masła (plus do natarcia formy) 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 białka z jajek 2 całe jajka 0,5 litra buliony drobiowego sól, pieprz do smaku Przesmażamy na maśle drobno posiekaną cebulkę, dodajemy ryż, chwilę podgrzewamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ryż aż wchłonie cały bulion i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Cukinię
Marder&Marder Manufactureponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami. Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony
mojewypiekiinietylko