drobiowe - 5743 przepisów (strona:185/383)

porowa fasolowa 156

byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki 250g kiełbasy podwawelskiej liść laurowy Sposób przyrządzenia : fasolę wsypujemy do naczynia, zalewamy na noc z zimną wodą by napęczniała i zmiękła fasolę płuczemy na sitku w garnku

zobacz ich smak
Wątróbka drobiowa na winie z jabłuszkiem 200

ktoś nie chce spróbować to nie spróbuje jednak Ci co wiedzą, że jest pycha to na pewno się skuszą. Porcja dla 4 osób Składniki: 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego wina 2 jabłka 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła  sól i pieprz do smaku Fajne składniki znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Wątróbkę, podsmażamy na maśle

Niezły Młynek
Irlandzka zupa dyniowa z ziemniakami 140

również w zimie :) Podane proporcje wystarczą na zupę na 2 talerze, więc od razu polecam przygotowanie podwójnej porcji.   Składniki: 500 g zmiksowanego miąższu dyni (puree) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 4 niewielkie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, pokroić

Trzeci talerz
Krem z kukurydzy z bekonem 121

bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości) duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bekon – 6 cienkich plasterków pokrojonych

Trzeci talerz
Bagniak 125

Składniki: • opakowanie mrożonego groszku • ser mozzarella z zalewy (125 g) (opcjonalnie) • 2 małe cebulki lub szczypior • wywar warzywny lub drobiowy Przygotowanie: Do odcedzonego wywaru wsypujemy mrożony groszek i obrane cebulki, choć powinien być szczypiorek. Gotujemy do miękkości groszku. Wyjmujemy szczypiorek jeśli go używaliśmy, jeśli cebulki jak ja, to je zostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia

Karczma Honorietty
Szaszłyki drobiowe z grilla 109

żeby nie było, mięso tez lądowało na naszym grillu. Dzisiaj szaszłyki drobiowe. W dwóch wersjach, bo moje dzieci niestety warzywa na szaszłyku kolą w ząbki, szczególnie zła jest cebula. 0,5 kg pierś kurczaka duża papryka 2 – 3 małe cebule 1 łyżkasłodka papryka 1 łyżeczka soli czosnkowej olej Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę

Polska Zupa
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 185

swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek

Wanilia i Kardamon
Karkówka zapiekana i duszona w warzywach 170

wasze opinie na ten temat.     Karkówka zapiekana i duszona w warzywach: karkówka 1 kg  papryka 2 szt czerwona kabaczek 300 g ( pokrojony w kostkę ) bulion drobiowy 500 ml sól i pieprz do smaku  przyprawa naturalna dobry smak John     nacieramy nią karkówkę    Wykonanie Karkówka zapiekana i duszona w warzywach

Różowa kuchnia
Zupa serowa z cukinią 161

czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek.  Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy cukinię, ziemniaki i cebulę.  Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę.  Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy

Pan i Pani Smith w kuchni
letnia botwinka 106

podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki  szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier

Miód i pieprz
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 206

końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka

Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Cynaderki duszone w ciemnozłotym sosie z cebulą 180

pamiętam, żeby moja mama w podrobowych smakach wykraczała poza drobiowe serca i żołądki w galarecie, czy smażoną wątróbkę. Mogła to oczywiście robić przed moimi narodzinami, ale generalnie tego nie pamiętam. Dzisiaj cynaderki, które nie przerażają tak, jak przerażały płucka. Mają jednak swój szkopuł - długi czas czyszczenia i bardzo charakterystyczny zapach podczas przyrządzania. Myślę jednak, że akurat one mogłyby wielu osobom

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 155

marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Gotujemy tak chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila! Składniki na zupę: - około 1 kilogram marchwi - około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny) - 2 cebule czerwone - 50 gram masła - gałka muszkatołowa - szafran - sól - pieprz - śmietanka słodka (opcjonalnie) - śmietana kwaśna 18% Przygotowanie zupy: Marchew obieramy, myjemy i gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 102

omija się szerokim łukiem i tu błąd, podroby potrafią być bardzo smaczne a przy tym są tanie.  Proponuję spróbować chociaż raz i wybrać przepis dla siebie. Składniki: Żołądki drobiowe ( ok 700 gram ) Przyprawa do rosołu ew. vegeta Sól, pieprz Śmietana 18% Mąka Chrzan tarty Wykonanie: Żołądki myjemy, kroimy ( na 4 części lub na 2 w zależności jakie

Smaki Ewy