Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy
Miód i pieprzZupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób przyrządzenia
Miód i pieprzBotwinka wiosenna Składniki Przepis na cztery osoby 3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk botwiny 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy
Miód i pieprzRosół Rosół drobiowy Składniki Danie dla czterech osób 4 kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 cebula 2 marchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego sól, pieprz czarny szczypiorek natka pietruszki koperek Sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew
Miód i pieprzSkładniki Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki 40 g kaszy jęczmiennej drobnej 1,5 l rosołu drobiowego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku 3 łyżki oleju sól, pieprz koper szczypior Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy
Miód i pieprzZupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut
Miód i pieprzwątróbka zawijana boczkiem z grilla składniki na osiem szaszłyków 600 g wątróbki drobiowej 300 g wędzonego boczku sól, pieprz dodatkowo szpatułki do szaszłyków sposób przygotowania Wątróbki myjemy, czyścimy z błon, i z każdej wykrajamy foremny, spory kawałek ( udało mi się z jednej zakupionej wątróbki, po oczyszczeniu uzyskać jedną porcje), lekko go solimy i pieprzymy a następnie odstawiamy do lodówki
Miód i pieprzWątróbki z jabłkami smażonymi na maśle Składniki Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy
Miód i pieprznutą owoców z pewnością wart jest zdania sobie odrobiny wysiłku. składniki Luzowana tuszka kaczki 300 g cielęciny podroby z kaczki (serce, żołądek) 150 g wątróbki drobiowej pół pęczka pietruszki 30 g suszonych śliwek 30 g suszonej żurawiny 30 ml koniaku lub wiski 60 g masła 1 czerstwa bułka namoczona w mleku pieprz, sól 1 łyżka majeranek szczypta
Miód i pieprzobrane i drobno posiekane ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier do smaku 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
karmelowyPrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki
Pyza i Surówkajest bardzo sycąca. Nie przedłużając: drodzy fani Gothica – do kociołków marsz! Zobacz, jak zupa wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! wersja bez bulionu drobiowego 362 kcal | 16 g białka | 44 g węglowodanów | 13 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. NAMACZANIE SOCZEWICY (2 min+ 1,5h) Soczewicę płuczemy we wodzie, a następnie wsypujemy do miski i zalewamy
Nerds Kitchenszynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków, sól i pieprz. Do podania: piwo
SzczyptaSmaQmozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem
karmelowypołączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające. Składniki: – 1 duża pierś z indyka – 2 litry bulionu drobiowego – kilka gotowanych na twardo jajek – kilka brzoskwiń świeżych w sezonie, poza sezonem z puszki – ananas z puszki – papryka konserwowa – kilka korniszonów – 1 ugotowana marchewka
Pociąg Do Kuchni