jest bardzo sycąca. Nie przedłużając: drodzy fani Gothica – do kociołków marsz! Zobacz, jak zupa wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! wersja bez bulionu drobiowego 362 kcal | 16 g białka | 44 g węglowodanów | 13 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. NAMACZANIE SOCZEWICY (2 min+ 1,5h) Soczewicę płuczemy we wodzie, a następnie wsypujemy do miski i zalewamy
Nerds Kitchenszynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków, sól i pieprz. Do podania: piwo
SzczyptaSmaQmozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem
karmelowypołączeniem. Kompozycja jest kolorowa, żywa i radosna. Połączenie smaku łagodnego indyka ze słodkimi i kwaskowatymi owocami jest odświeżające. Składniki: – 1 duża pierś z indyka – 2 litry bulionu drobiowego – kilka gotowanych na twardo jajek – kilka brzoskwiń świeżych w sezonie, poza sezonem z puszki – ananas z puszki – papryka konserwowa – kilka korniszonów – 1 ugotowana marchewka
Pociąg Do Kuchnibazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy
Pociąg Do KuchniPierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju 1 papryka chilli guajillo
Pociąg Do KuchniZupa limonkowa z kurczakiem, który odmieni Wasz stół, zmieni spojrzenie teściowej na bulion, a Was samych wystrzeli na szczyt kulinarnych doznań. Składniki na 6 porcji 1,5 l bulionu drobiowego 2 pokrojona w plasterki pierś z kurczaka 6 plasterków limonki 2-3 łyżki soku z limonki (1 limonka) oliwa do podsmażenia tortilli na głębokim oleju 2 kukurydziane (mogą być też
Pociąg Do KuchniSkładniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka
Pociąg Do Kuchnibulionu – 3 ząbki czosnku – cebula opiekana z bulionu do zmiksowania – sól, pieprz Bulion (prawdziwy): – mięso (w zależności od tego, jaki chcecie uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg – 2 – 3 litry wody – kilka marchewek – 1- 2 pietruszki (korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki seler – cebula
Pociąg Do Kuchnizmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – 2 łyżki mąki – 1 łyżka octu białego – opcjonalnie
Pociąg Do Kuchniszybki przepis, który sprawi, że każdego lata będzie szukać na ryneczkach kabaczków. Składniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta
Pociąg Do KuchniMóżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami Płucka nadziewane z rzodkwią po kazachsku Ozorki w sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku Serca drobiowe po egipsku Tadżin z podrobów Pasztet z cynaderek cielęcych Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które przyda się zarówno profesjonalnym kucharzom
Parowar Facetamięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają sobie równych. Wysoka jakość i świeżość produktów oraz prostota serwowanych dań
W kuchni KatieMięso drobiowe znakomicie się komponuje z różnymi warzywami i owocami. Wystarczy dobrać tylko odpowiednie przyprawy. Orzeźwiającą sałatkę z kurczakiem można podawać z grzankami jako lekką przekąskę w środku dnia lub przygotować na przyjęcie gości. Na obecne upały idealna. Składniki: 1 sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka 2 kiwi 2 pomarańcze sos 4 łyżki oliwy z oliwek
O kuchni z uczuciemsałatką wiśniowo-orzechowo-jabłkową. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kaczki po 350-400g 300ml słodkiego soku z wiśni 125ml porto 125ml bulionu drobiowego 1 laska cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku Sałatka 100g orzechów włoskich bez łupin 350g wiśni z zalewy wykorzystanej do uduszenia mięsa 1 średnie jabłko
Kulinarna Pokusa