Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) Składniki: - 600g ud z kurcząt - 500g fileta z kurczaka - 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John (w składzie m.in.: cebula, papryka zielona i czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier) - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek
Kuchnia co dniazupa bardzo przypadła do gustu. Składniki: - około 1 kg dyni - 2 cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki - szklanka wywaru drobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę
Pan i Pani Smith w kuchnidodanych przypraw i ziół. Składniki: - duża pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 300 g śmietany 18% - 200 g makaronu świderki lub rurki - brokuł - 2 cebule - około 150 ml wywaru drobiowego (z połowy kostki) - sól, pieprz - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku - ser żółty około 10 dag - olej Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy
Pan i Pani Smith w kuchnibardzo dobra. Składniki: - duży brokuł - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - pęczek koperku - 100 g kremowego serka topionego - 2 łyżki masła - 2 kostki rosołowe drobiowe - łyżeczka suszonej bazylii - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na maśle. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na małe różyczki
Pan i Pani Smith w kuchnicebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej
karmelowySkładniki: 2 duże filety z kurczaka 1/2 puszki groszku 8 szt pieczarek pół dużej cebuli koperek 2 łyżki śmietany 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu drobiowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojone w kostkę filety, po zarumienieniu filetów wrzucić cebule i podsmażyć. Dodać koncentrat i bulion i dusić kilka
Moja Galeria SmakuSkładniki: 750 g marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem
Moja Galeria SmakuSkładniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy oliwa kumin mielona kolendra sól, pieprz słodka papryka 1 łyżeczka cukru kilka listków świeżej kolendry Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć cebule z czosnkiem. Dodać sproszkowaną kolendrę, listek laurowy
Moja Galeria Smakugryczaną, najlepiej na bulionie warzywnym < klik >, wtedy zyska na smaku. Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą surową, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pasztet. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Wystudzić. Smacznego
Moja Galeria SmakuKoniecznie do wypróbowania, kiedy cieszymy się sezonem na pomidory i gruszki. Składniki: na podstawie przepisu z magazynu Kocioł 5 pomidorów 4 gruszki 1 filet z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić
Moja Galeria Smakuporcje: 1 filet z kurczaka 50 g chorizo lub salami chorizo 100 g ryżu do risotto (arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy natka pietruszki 1. Chorizo, filet z kurczaka
Moja Galeria SmakuSzybka drobiowa zapiekanka to takie jednogarnkowe danie zawierające w sobie kurczaka, ziemniaki i śmietanowy sos. Jeśli nie chce nam się robić każdej z tych rzeczy oddzielnie polecam właśnie taką prostą zapiekankę. Zasmakuje Wam na pewno :)) Składniki: 500g piers i z kurczaka 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1 por 1/2 czerwonej papryki sól pieprz ostra papryka 200ml kwaśnej śmietany
Walijskie PichcenieBardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego bardzo podobna. Bardzo aromatyczna i bardzo syta. 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki
VioletoweKucharzenieczasie kasza powinna wchłonąć całą wodę, jeżeli jest twardawa zostawiamy na ciepłej płycie ceramicznej przez 20 min lub owijamy w koc i trzymamy w ciepłym miejscu przez godzinę. pierś drobiowa włoszczyzna kasza jaglana koperek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ) z piersi kurczaka. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Następnie dodać wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną
Atlas Smakówwątróbek drobiowych ewent. gotowana marchew i pietruszka garść świeżych liści bazylii 2 łyżki suszonej żurawiny sok z połowy cytryny sól i pieprz Żurawinę namoczyć 10 min w wodzie. Ugotowaną wątróbkę ( ewent. marchew i pietruszkę ), bazylię, żurawinę i sok z cytryny zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Ostawić na godzinę do lodówki. Inspiracja Przypraw mnie
Atlas Smaków