domowy syrop na apetyt - 41 przepisów (strona:3/3)

Cebula - warzywo nie tylko do płaczu 149

nią sięgamy, kiedy coś nam dolega. Działa bakteriobójczo i moczopędnie, więc pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Stosowana jest przy takich dolegliwościach jak: przeziębienie, męczący kaszel (pamiętacie z dzieciństwa syrop z cebuli? najlepiej posiekaną cebulę    zalać miodem, który wspomaga działanie wykrztuśnie); artretyzm, reumatyzm, białkomocz, mocznica - działa moczopędnie, a więc wspomaga wydalanie      nadmiaru wody z organizmu(...)sobie, że to gąbka zanurzana w wiadrze z brudną wodą. Czy zjedlibyście brudną gąbkę?... Zachęcam Was do dyskusji. Podzielcie się swoją wiedzą na temat cebuli i przepisami na domowe nalewki czy syropy. Ja polecam Wam cebularze i zupę cebulową . A jakie są Wasze ulubione dania z cebulą w roli głównej

Codzienna kuchnia niecodzienna
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 144

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę

Ciastka - domowe słodkości
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 242

hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła(...)ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej

Ciastka - domowe słodkości
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 208

mnie wspomnień. To miejsce wyjątkowe, w którym mogłabym zamieszkać na dłużej. Cały czas czuję niedosyt, jak przy porcji pysznego dania, którego odrobinę się zakosztowało, a smaki tak bardzo pobudziły apetyt, że ma się ochotę na jeszcze, i jeszcze.  Czekam zatem na kolejny kęs. Choć gdybym miała wybierać, chyba wybrałabym jednak Chorwację,  której nie widziałam od czasów, gdy była(...)dojrzewa i nabiera coraz głębszego wymiaru. Nie daję się porwać komercyjnemu szaleństwu, za to uważniej niż zwykle zagłębiam się w historię i tradycje, jakie w tym czasie towarzyszą mojemu domowi od stu lat. To czas wyjątkowej równowagi, corocznego powrotu do strzeżonych pilnie przepisów mojej Prababci, rytmu i zasad wyznaczanych przez moich przodków, które teraz z wielką radością przekazuję mojemu Synkowi

KUCHARNIA