Pokrzywa traktowana jest powszechnie jako chwast, a jest jedną z najcenniejszych roślin spotkanym w naszym kraju. Ma w sobie całe bogactwo składników odżywczych, związków
Basia w kuchnikwasu foliowego, wapnia, żelaza, manganu, magnezu i witamin z grupy B. Wodorosty u nas najlepiej znane są w postaci sałatki-czekadełka, podawanego do sushi – słodko-kwaśnej i porządnie zaostrzającej apetyt. Lekko słone – słonością wody morskiej – i jednocześnie lekko słodkie (w smaku bardzo przypominają ostrygi), delikatnie chrupiące… Naprawdę przyjemnie się je przeżuwa! Na pierwszy rzut oka wysuszone wodorosty są niepozorne(...)ryżowy i sos sojowy. Dodajemy szczyptę soli i miód lub syrop z agawy. Wlewamy sos do wodorostów i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową sałatkę na 30 minut na kuchenny blat. Przed podaniem posypujemy ją prażonym sezamem i drobniutko posiekaną białą częścią pora. Nie musicie jeść jej tylko przy okazji domowego sushi – jest prosta, pyszna i zdrowa, a raz kupiona paczka suszonych
Karo in the Kitchennią sięgamy, kiedy coś nam dolega. Działa bakteriobójczo i moczopędnie, więc pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Stosowana jest przy takich dolegliwościach jak: przeziębienie, męczący kaszel (pamiętacie z dzieciństwa syrop z cebuli? najlepiej posiekaną cebulę zalać miodem, który wspomaga działanie wykrztuśnie); artretyzm, reumatyzm, białkomocz, mocznica - działa moczopędnie, a więc wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu(...)sobie, że to gąbka zanurzana w wiadrze z brudną wodą. Czy zjedlibyście brudną gąbkę?... Zachęcam Was do dyskusji. Podzielcie się swoją wiedzą na temat cebuli i przepisami na domowe nalewki czy syropy. Ja polecam Wam cebularze i zupę cebulową . A jakie są Wasze ulubione dania z cebulą w roli głównej
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościhodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła(...)ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej
Ciastka - domowe słodkościmnie wspomnień. To miejsce wyjątkowe, w którym mogłabym zamieszkać na dłużej. Cały czas czuję niedosyt, jak przy porcji pysznego dania, którego odrobinę się zakosztowało, a smaki tak bardzo pobudziły apetyt, że ma się ochotę na jeszcze, i jeszcze. Czekam zatem na kolejny kęs. Choć gdybym miała wybierać, chyba wybrałabym jednak Chorwację, której nie widziałam od czasów, gdy była(...)dojrzewa i nabiera coraz głębszego wymiaru. Nie daję się porwać komercyjnemu szaleństwu, za to uważniej niż zwykle zagłębiam się w historię i tradycje, jakie w tym czasie towarzyszą mojemu domowi od stu lat. To czas wyjątkowej równowagi, corocznego powrotu do strzeżonych pilnie przepisów mojej Prababci, rytmu i zasad wyznaczanych przez moich przodków, które teraz z wielką radością przekazuję mojemu Synkowi
KUCHARNIASprawdź inne wyszukiwania: