zanim zostanie zjedzone. Lila się dopadła i nie mogłam jej odgonić. Dużo zniknęło w trakcie zdjęć, co chwilę w mojej ułożonej kompozycji brakowało kawałka. Mieliśmy niezły ubaw z jej apetytu. Mój czekoladowy potworek tylko korzystał z chwili nieuwagi i z uśmiechem na ustach zabierał kolejną porcję. Cukinioladę piekłam już cztery razy i na pewno na tym się nie skończy(...)rzepakowego około 1/3 szklanki ciemnego kakao łyżeczka sody 2 jajka ½ szklanki syropu klonowego lub czegoś innego do osłodzenia (ja dałam 3 łyżki i nam smak odpowiadał) 1½ szklanki mąki Wykonanie W dużej misce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comTrunek ten wykazuje pewne działanie regulujące procesy trawienne,wywiera korzystny wpływ na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodząc ich stany zapalne, przeciwdziała lekkim biegunkom, nieżytom
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipyszny i zdrowy. Niestety nic nie mówią o zawartości syropu glukozowo-fruktozowego, chemicznych konserwantów, polepszaczy i ulepszaczy. Brrrryyy ohyda. Słodkie ulepki, które nic dobrego nie wnoszą do diety naszego dziecka. Dlatego jak ognia unikam takich zakupów. Jednocześnie staram się aby w domu było coś pysznego, na tyle atrakcyjnego, co zaspokoi apetyt na słodycze. Rzeczywiście trzeba się postarać i poświęcić chwilę(...)kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych) lub musli. Łatwo je zapakować do szkoły czy na spacer. Są sycące, więc dobrze mieć je w podróży. Idealnie byłoby samodzielnie ususzyć owoce, wtedy mielibyśmy pewność co jemy, jednak
WYSPA SZCZĘSLIWAHu! Hu! Ha! Nasza zima zła! Szczypie w nosy, szczypie w uszy Mroźnym śniegiem w oczy prószy, Wichrem w polu gna! Nasza zima zła! Hu! Hu
ClauditteMissCookingbiałej) . Pączki mają wysoki indeks glikemiczny, w związku z czym po zjedzeniu nawet jednej sztuki mamy gwałtowny skok, a następnie spadek glukozy we krwi. To z kolei powoduje wzmożony apetyt i chęć sięgnięcia po następną porcję cukru. Skład, czyli pączek pączkowi nierówny Poza kwestią przybierania na wadze istnieje także druga, niezwykle istotna, sprawa – nasze zdrowie i samopoczucie. Generalnie(...)bólem brzucha, ale także bólami głowy lub nasileniem alergii. Jak ulepszyć domowe pączki? Nie dokładajmy sobie tzw. „chemii”, skoro mamy wybór. Jak zawsze – najlepiej zrobić pączki samemu, wtedy mamy nie tylko satysfakcję, ale też pełna kontrolę nad tym co jemy. Unikamy takich składników jak syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty i barwniki, konserwanty czy tłuszcz palmowy utwardzony. Istnieje
Powiedz dietom niejednej "cząsteczce" mój apetyt na coś słodkiego został zaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają białego cukru (słodyczy nadają przede wszystkim daktyle), tłuszcz zaś pochodzi z orzechów. Zastanawiałam się jak nazwać te czekoladki. Na stronie, z której czerpałam inspirację jest to "fudge" czyli cukierek, krówka. Ja jednak bliżej skłaniałabym się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję(...)sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym) 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka rumu Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Masa
coolinarnastrefa.blogspot.commogą go stosować także cukrzycy. O syropie z mniszka lekarskiego słyszałam już jakiś czas temu, ale nie miałam odwagi go zrobić. Po przeczytaniu bardzo pozytywnych opinii o jego prozdrowotnym działaniu, a także o jego przepysznym smaku postanowiłam go sporządzić. I się nie zawiodłam :-). Syrop jest cudowny, aromatyczny, smakuje jak miód. Mój syrop ma ciemny kolor, dlatego(...)użyłam dużej ilości kwiatów oraz całych główek. W pierwszej fazie robienia syropu zapach i smak nie zachęca do dalszej kontynuacji, ale nie zrażajcie się tym, potem podczas gotowania wywaru wszystko jest już w porządku. Polecam Wam zrobić ten wyjątkowy syrop. Powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO. Składniki: 1 kg kwiatów mlecza (całe główki) 1 litr
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki : 30 dkg zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 % 250 ml koniaku 250 ml wody 250 ml miodu płynnego kawałek kory cynamonu 4-5 szt
Przepisy i porady kulinarneOd paru już dni marudziłem Ani: no chodź pójdziemy na mleczyki, no chodź! No zobacz, już mleczyki takie ładne są, no chodź! Marudziłem, marudziłem aż w
Marder&Marder ManufactureSkładniki : 1/2 szklanki świeżych listków mięty 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 35 dkg cukru Sposób wykonania : L istki mięty wypłucz w
Przepisy i porady kulinarneNaszła mnie chęć na ryż z jabłkami i cynamonem...a to wszystko przez Monikę...no i cóż ..musiałam zrobić...ale okazało się, że w domu brak
Moje domowe kucharzeniekremowe lody. Ja kręcę na okrągło. Lody, oczywiście. Świadomość, że są domowe, bez jajek, pozbawione barwników i innych sztuczności dodatkowo zwiększa ogromny apetyt jaki mamy w tym roku na lody. W menu naszej domowej lodziarni pojawiły się w tym sezonie znane Wam już z majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej(...)śmietany kremówki Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam
KUCHARNIASkładniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody 4-5 plastrów około 1 cm imbiru
w mojej kuchniskarmelizowania ich w miodzie i podania z domowymi lodami; ale o tym innym razem. Gdy za oknem cztery stopnie, takie śniadania w grę nie wchodzą. U Pomidorowej Ani znalazłam jednak przepis na pudding chia. Z dodatkiem kakao. I fig. Czy można się oprzeć takiemu połączeniu...? Szczególnie zaintrygował mnie syrop daktylowo-orzechowy; nie jestem wielką fanką klasycznego masła orzechowego(...)tylko myślę. Pudding zrobiłam po swojemu, na maślance, przez co nie jest specjalnie słodki. Ale nie martwcie się - syrop nadrabia. Całość smakuje wyśmienicie ze świeżymi figami, ale inne sezonowe owoce też się sprawdzą (gruszki, mmm...). Jeśli jednak macie apetyt na figi właśnie, koniecznie sprawdźcie śniadaniowe propozycje Mirabelki i Ani . Kakaowo-maślankowy pudding chia z syropem daktylowo-orzechowym i figami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzespotkamy ... Nie obiecuję, że będę miała ze sobą tą samą torebkę, ale korek i patyczki na pewno! A skoro o patyczkach mowa, to u mnie wciąż nie gaśnie apetyt na laski rabarbaru. Jakiś czas temu siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się(...)smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty! RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych
KUCHARNIASprawdź inne wyszukiwania: