Schabowe poduszki po flamandzku Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko
Ogrodnik w podróżySkładniki: grzyby prawdziwki 70 dag, woda 3/4 litra, sól 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, jarzynka 1 łyżeczka, śmietana 12
W Mojej Kuchni LubięMangalica to rasa świń, która powstała ze skrzyżowania serbskich świń rasy sumadia i węgierskich świń rasy szalantai. Są to świnie z kędzierzawą sierścią barwy rudej, płowej
królestwo garówNie będę się użalać na brak czasu, bo to już stara śpiewka, a poza tym nie bardzo aktualna w ostatnich dniach :-) No w każdym razie przepisy
Czary - gary w kuchniRolada z suszonymi owocami jest smaczna i soczysta a w dodatku ładnie się prezentuje. Roladę możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako
Bajeczna KuchniaW moim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapromuje swoje produkty linii Naturrino bez konserwantów. Po krótkim wprowadzeniu, oraz zapoznaniu się z produkcją wyrobów bez konserwantów Naturrino, przystąpiliśmy do degustacji. Wszystkie wyroby smakują rewelacyjnie, przypomniała mi się domowa szynką pieczona i pyszny pasztet babci. Od dzisiaj jestem smakoszem tych wyrobów. Wykład o zasadach zbilansowanej, codziennej diety przeprowadziła Agnieszka Piskała - dietetyk, ekspert do spraw żywienia Sokołów. Szef kuchni(...)byli głodni. Przygotował dla nas pyszną jajecznicę z szynką Naturrino. Natomiast wspólnie przygotowaliśmy; pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ; Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna Sałatka z golonką Naturrino ; Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ; Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze
Kulinarne Fantazje MarioliJeśli naszła Was ochota na danie z kapusty, skorzystajcie z przepisu na błyskawiczny bigos. Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dania: – azjatyckie żeberka – gratin ziemniaczane – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta ŻEBERKA BARBECUE PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji(...)żeberek – 3 łyżki brązowego cukru – 1 łyżka soli – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka ostrej papryki – 1/2 łyżeczki pieprzu – 6-8 łyżek sosu barbecue (gotowego lub domowego sosu barbecue ) – pół szklanki wody Propozycja podania: kukurydziane tortille, pomidory, czerwona cebula, awokado lub guacamole, kwaśna śmietana, ugotowana kukurydza, rukola, świeża kolendra. Możesz tak jak ja przygotować taki meksykański zestaw. Przygotowanie
nietylkopasta.plKolejny sposób na przygotowanie domowej wędlinki,tym razem w dostępny dla każdego sposób,znany jeszcze przez nasze babcie -czyli gotowane w słoiku-pyszne,pachnące i kruche,do tego wędlinki przygotowane w taki sposób możemy długo przetrzymywać w lodówce lub chłodnej piwnicy,ale u mnie nawet tygodnia nie poleży-bo znika błyskawicznie,możecie w ten sposób przygotować schabik,karczek ,boczek(...)upchałam w słoiku kawałek karczku i schabu-mniam, polecam spróbujcie taką zrobić na pewno nie raz do niej wrócicie..... Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie 500g karkówki i 500g schabu,ale może być boczek, żeberka, łopatka,) 20 g soli do peklowania 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku łyżka
Swojskie jedzonkonastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu) Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)domu dosłownie w mgnieniu oka. składniki na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2 g na kilogram mięsa) 1 łyżeczka
Miód i pieprzWitajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny :) Cykl ten zacznę domową wędliną. Domowe wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta i szkoda, że tylko wtedy. Domowe wędliny są naturalne, są prawdziwie aromatyczne i mamy pewność co do świeżości. Ten przepis to banalnie prosta sprawa - wkładamy do garnka wszystkie składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów(...)chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych "5 minut" - całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach - nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki. Składniki: 2 litry wody kawałek schabu - np. 1 kg 4 łyżki soli 5 ziaren jałowca 3 goździki 5 ziaren ziela angielskiego 3 posiekane ząbki czosnku
Poezja Smaków - blog kulinarnyDomowe placki tortilli można wykonać bardzo szybko, a nadzienie to tak w rzeczywistości tylko i wyłącznie nasze własne fantazje :) U mnie po świętach na stole stoi jeszcze rzeżucha, więc chciałam ją jakoś wykorzystać. Składniki: na 6-8 placków (w zależności od wielkości): 2 szklanki maki pszennej 160ml gorącej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju garstka rzeżuchy 2 łyżki koncentratu(...)cebula 2 pomidory 2 marchewki schab pieczony ok 20dag (może być inne mięso wg upodobania) papryka żółty ser ketchup pikantny sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę i olej. Połączyć drewnianą łyżką, po czym ugniatać ręcznie przez ok 5 minut. Pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Podzielić na równe części i rozwałkować na koła. Smażyć
ChilliJemyoczywiście rzecz jasna też. OBIAD NUMER 2? A MOŻE NAWET 3. Syn ma w przedszkolu co prawda 4 posiłki, ale co w domu mu nie dam obiadu? takiego domowego? przez mamusię zrobionego? Niech chłopak je, niech nabiera siły. Szczuplutki jest ten szczypiorek mój. FILM Nagraliśmy razem z synem film kulinarny...właśnie dobrze to określiłam czas przeszły. Film się(...)był i nie ma na karcie. 3/4 zdjęć też wyparowała ;/. Tak więc możecie się cieszyć nie ma dziś wielu zdjęć :) jak to potrafię Was zasypać :) Składniki: 400 g schabu bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu
ClauditteMissCookingpodstawowe błędy początkującego kucharza , wyeliminuj je a bardzo szybko nauczysz się, że gotowanie może być łatwe i przyjemne! Podstawowe błędy początkującego kucharza Nie próbowanie dań To najczęstszy błąd początkujących domowych kucharzy. Jak masz określić czy przygotowane przez ciebie danie jest smaczne jeżeli go nie spróbujesz? Podczas gotowania powinno się wielokrotnie próbować przygotowujących się posiłków. Tylko wtedy będziesz w stanie określić(...)się produktami drugiego gatunku? Jeżeli potrzebujesz pieczywo idź do dobrej piekarni, a nie do marketu po pieczywo wypiekane na miejscu. Taka sama sytuacja jest z mięsem, dlaczego masz serwować schaby czy mięso z piersi z marketu jeżeli możesz kupić lepszy produkt ze sklepu mięsnego gdzie będziesz mógł sobie wybrać idealny według ciebie kawałek mięsa. Dotyczy to każdego rodzaju pożywienia, przypraw
To Musisz Wiedziećblado złoty kolor. Uważać żeby nie przypalić, ma być tylko zarumieniona. Dodać pastę harissa i pokrojony w cienkie paski schab,marchewki pokrojone w małą kostkę, wymieszać. Smażyć aż schab straci kolor surowizny. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny.Dodać ciecierzycę z puszki. Dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać kminek, paprykę słodką w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem(...)Pięć minut przed końcem dodać szafran, ale nie jest to konieczne. Podawać z bułeczkami lub chlebkiem. Pojemnik do pracy przygotowany. Będzie smacznie Idealna na lunch do pracy i na domowy obiadek
Kuchnia PokoleńŁopatka wieprzowa pieczona w sosie sprawdzi się na domowy, niewymagający dużo pracy obiad dla całej rodziny. Łopatka marynowana w ziołach i pieczona w bulionie jest wyrazista w smaku, soczysta i mięciutka. Zasmakuje z pewnością wszystkim mięsożercom. W przygotowaniu marynaty pomógł mi kamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak(...)Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie: 0,8 – 1 kg łopatki (może też być szynka, schab czy karkówka) 300 ml bulionu 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka soli himalajskiej gruboziarnistej, kilka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta papryki wędzonej, łyżeczka suszonego rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry 3 łyżki oleju Przygotowanie Wszystkie przyprawy
e-PrzepisyKulinarne