domowy schab - 1187 przepisów (strona:57/80)

Roladki schabowe z boczkiem i papryką 143

...i jeszcze innymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 6 cienkich kotletów schabowych musztarda papryka czerwona (świeża lub konserwowa) ogórek kiszony plastry boczku sól

Kuchnia domowa Ani
Boczek pieczony - domowa wędlina 100

domowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych. Często dodatek tylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc

Kolorowy Przepisownik
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 171

pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej.....   wody oczywiście. Składniki  na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy

Miód i pieprz
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 211

zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Schab "Natura" jest tak naprawdę polędwicą wieprzową wędzoną i parzoną. Ma przyjemny zapach i niezaprzeczalną zaletę: nie jest naszprycowany wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy lekko ścisnąć, aby wyciekała ona bez problemu. Ta polędwica jest w swojej strukturze bardzo zbliżona do domowych wędlin. Producent na etykiecie zapewnia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 74

którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy ziemniaków, polskiego warzywa nr 1! Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety(...)najbardziej popularnych dań były pyry z gzikiem , czyli ziemniaki z twarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie 79

Cześć! Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda.  Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że

Pieprzyć z Fantazją
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie 154

Cześć! Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda.  Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że

Pieprzyć z Fantazją
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 174

zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :)SKŁADNIKI:3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu)marchew 2 szt pietruszka korzeń 1 sztseler 0,5 sztziemniaki 7 szt cebula 1sztogórki kiszone 7 sztwoda 2,5 litra bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik(...)zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać. A jakie są wasze typy na kultową zupę domową ?Smacznego

Basia w kuchni
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 149

mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½  l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy

Kuchnia u Krysi
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 184

   wędlina długo pieczona z łopatki W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z  niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często 

Miód i pieprz
Schabowy po amerykańsku 155

Ostatnio u mnie na blogu prawie same słodkości.. no , ale ja co ja poradzę jak ja lubię piec.. ..czas to zmienić i pokazać coś

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z farszem mięsnym 127

Krokiety z farszem mięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy

Ogrodnik w podróży
Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 344

kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego wieku. Zobaczcie, jak ja go robię. „365 obiadów” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) to jedna z pierwszych polskich książek kucharskich o domowym gotowaniu. Biła w czasach swojego wydania rekordy popularności. W latach 1860-1924 książka została wydrukowana i sprzedana w ponad 130 tysiącach egzemplarzy. Nakładami Ćwierciakiewiczowa biła na łeb na szyję polskich(...)waga całości to jakieś 450g. Ile mięsa przypada na jednego kotleta? No właśnie. Łatwo policzyć, że zdecydowanie za mało. Kupcie mięso u rzeźnika – na pewno będzie świeże. Dodatkowo – schab z kością zawsze jest sporo tańszy. I uwierzcie mi, że jest jednocześnie o wiele smaczniejszy. Wybierajcie mięso zdecydowanie ciemniejsze niż jaśniejsze w barwie. Poproście o kotlety wysokości dwóch, dwóch i pół

Karo in the Kitchen
Polędwica kebabowa 173

Pomysł na polędwicę kebabową znalazłam tutaj..dodatkowo dodałam do przyprawy soli..ale to wedle gustu ..Taka polędwica najlepiej smakuje jak dobrze ostygnie..ale ja nie

Moje domowe kucharzenie
Bigos mojego Taty 535

pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było(...)jako ciepłe danie główne. Obiecuję że nikt mu się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule

Karo in the Kitchen