Przyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające. Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól(...)cytryny (do smaku). Ponownie wymieszać. Przygotowane masło przełożyć na papier do pieczenia. Całość zrolować, tworząc tzw. cukierka i wstawić do lodówki. Przygotowane masło rozsmarować na podpieczonym chlebie
Ugotowaćpasztet jest długa, to nie obawiajcie się. Przygotowanie go jest proste. Po wystygnięciu taki pasztet można kroić w plastry, lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej
Dieta bez mlekaŚwiąteczny pasztet, pyszny, domowy. Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Aromatyczne, smakowite pasztety świąteczne do chleba i jajek na twardo. Najlepsze podawane z chrzanem, ćwikłą, ogórkami kiszonymi, musem żurawinowym albo jabłkowym. Absolutna rewelacja! Zobacz co potrzeba do zrobienia pasztetu w domu i jego przygotowanie krok po kroku. Oto kilka wypróbowanych przepisów na smaczne, domowe pasztety na święta i nie tylko
Moja Książka Kucharskakolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów(...)pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli
Grahamka, weka i kajzerkaChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć. Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i tak jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji. Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam. No to pieczemy moi mili. Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty
Moje Małe Czarowaniebyłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej postaci krojąc w plastry(...)tych, którzy wytrzymają do następnego dnia) Piotrek ma inny sposób na przygotowanie twarogu, topi go na parze. jak w tym przepisie: Serek topiony (domowy) Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli, 2 żółtka 1 łyżeczka kminku Aby przygotować ser smażony, niestety trzeba poczekać kilka dni, gdyż twaróg z którego przygotowuje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętostowy – 2 roztrzepane jajka – pól szklanki mleka – masło do smażenia – 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób podania: domowa konfitura, banany i maliny, syrop klonowy. Przygotowanie: Roztrzepane jajko mieszamy z łyżeczką cukru waniliowego. Dolewamy trochę mleka. Chleb kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku. Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia. Tosty
I LOVE LIFEdodatek do pieczystego. Czas: 1,45 godziny do 2 godzin Przygotowanie: 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 3-4 „Czy jest suchy chleb dla konia?” – pamiętacie starszawego jegomościa, który pojawiał się w każdym odcinku „Wojny domowej, bodaj pierwszego polskiego serialu, z genialnymi rolami Krystyny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć
Niedzielny kucharzDzień Dobry w sobotę :) Dzisiaj częstuję pysznymi domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie
Izabelawkuchnibakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości także u nas. Ten domowy ajwar różni się kolorem i konsystencją od kupnych, o smaku nie mówiąc bo jest boski. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMiałam dzisiaj upiec bułki i zrobić domowe hamburgery i nawet zdążyłam zrobić zaczyn i wymieszać kilka składników, a potem moi mali „pomocnicy” odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki
Smaki ArmineWłączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki(...)objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy sobie pomóc lekko zwilżając ręce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Tuż po wyjęciu smarujemy chleb wodą (żeby skórka nie była twarda). Smacznego :-) Przepis dołączam do akcji: Jeśli również chcesz dołączyć do akcji wejdź tutaj: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014 A tu znajduje się tu polska instrukcja dotycząca
Kolorowy Przepisownikproste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex , z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie, bo warto. W kilka chwil można wyczarować wspaniałe domowe pieczywo. Składniki: (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek) 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka
Słodkie okruszki