wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni domowa przekazała mi bardzo dużo wiedzy. Była kobietą, która potrafiła z niewielu składników wyczarować syty posiłek. Często używała do wykonania ciasta dodatków ziemniaków(...)wkładamy ciasto i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia. 7. Chlebek pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut, na piękny, brązowy kolor. 8. Chleb wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj kolejny przepis z tej serii. Pora na domowy, pyszny i zdrowy FIT burger z indyka. Były już wersje rybne i wegańskie (warzywne) , więc najwyższy czas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! Składniki na 4 burgery: – 500g mięsa mielonego z indyka – 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba – mleko lub woda do namoczenia – 1 cebula(...)mieszamy. Chleb zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśnięty chleb. Wszystko dobrze mieszamy, następnie formujemy 4 kotlety i smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Gdy będą już dobrze usmażone, na koniec na każdy kotlet
Be Fit Be StrongBułki domowe , z chrupiącą skórką i mięciutkim, białym środkiem. Proszę nie krzyczeć, że takie pieczywo jest niezdrowe. Nie każdy, niestety, może jeść razowy chleb na zakwasie bo przy wielu schorzeniach przewodu pokarmowego lekarze zalecają tylko białe pieczywo i właśnie wtedy najlepsze są takie bułeczki. To są bułki domowej roboty więc nie zawierają żadnych dodatkowych wspomagaczy poza zwykłymi drożdżami. Nie mają
Smaczna PyzaPrzepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniektóre niekoniecznie przynieśliśmy przed chwilą z piekarni. Baza dla nich może być właściwie dowolna. Ja użyłem dziś chleba tostowego, ale chętnie widziałbym w tej roli np. chałkę. Muffinki wprost wołały o skontrastowanie jakimś mocnym, kwaśnym smakiem i odnaleziony w lodówce domowy dżem porzeczkowy okazał się dla nich świetnym partnerem. Kończymy tydzień muffinkowy, bo hasło następnego tygodnia strasznie się już
zadanie-gotowaniePrzygotowanie świeżego, domowego makaronu to zawsze chwila wielkiej satysfakcji. Przynajmniej dla mnie to chwila magiczna, porównywalna z pieczeniem chleba. Przygotowanie makaronu nie jest trudn ą sztuk ą , warto spróbować i od czasu do czasu zastąpić kupny makaron własnoręcznie przygotowanym. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotować makaronu w domu, poniżej podzieliłam si ę kilkoma sztuczkami i przepisami na makaron
La grande e la piccola cuocaDługo nastawiałam się do upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)Składniki:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli2 szczypty cukrugarść ziaren słonecznikakilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych
Bon Appetit Małgorzatyukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić więc trochę czasu i upiec domowe bułeczki. Rodzina się ucieszy. Uwielbiam zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba czy bułek. Gdy się pieką już nie można doczekać się kiedy będę gotowe, pachnące i z pysznie chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie czy kolację. Podane z ulubionymi dodatkami: masłem, twarożkiem czy dżemem(...)zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu. A teraz przedstawię Wam kilka propozycji na domowe bułeczki : 1. Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem
Izabelawkuchniniewiele go zostało. Jako, że tak bardzo wszystkim posmakował, to postanowiłem podzielić się przepisem na niego. Samą recepturę dostałem wiele lat temu od koleżanki ze szkoły. Był to pierwszy chleb, jaki w swoim życiu upiekłem. Pamiętam, że robiłem go wtedy z mnóstwem ziaren. Wyszedł pyszny, wilgotny i smakował jak z najlepszej piekarni. Oczywiście to trochę oszukany bochen, bo pieczony(...)smakuje wybornie, sprawia, że odechciewa się nastawiać zakwas. To idealny przepis dla zabieganych lub tych, którzy chcą zachwycić swoich domowników tudzież gości domowym pieczywem, jednocześnie nie przemęczając się zbytnio. ;) Dzisiaj proponuję Wam dwa przepisy na ekspresowy chleb z mąki krupczatki. Jeden jest inspirowany włoskim pieczywem z ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Drugi zaś nawiązuje do kuchni polskiej — jest pełen bakalii
Food SquareSkoro niedzielne popołudnie, to musi się tu znaleźć przepis na kolejny chleb ;) Nie może być inaczej, zatem zachęcam do poczytania i spróbowania we własnym domowym zaciszu. To naprawdę łatwe :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu(...)ciastem szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać nasionami babki płesznik. Odłożyć na ok. 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Chleb ziarnisty potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie . Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Przepis dodaję
Weekendy w domu i ogrodzieZ cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak
Kulinarne przygody Gatityserem i szynką to alternatywa dla wielbicieli domowych tostów. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, ale również można wpakować do pudełka jako lunchbox do pracy lub szkoły. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 8 porcji Składniki: 30 kromek chleba tostowego 400 g szynki 500 g (około
KuchniaWeDwoje.plPudry owocowe możesz dodawać do jogurtów, mleka, owsianki i muesli słodkich wypieków lukru i polewy do wypieków i pierników lodów i sorbetów chlebów, bułek i innego rodzaju pieczywa W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych. Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder jabłkowy
Cztery Fajeryprzepis na pyszny domowy chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a co ważne dość długo utrzymuje świeżość. Śmiało może konkurować z pieczywem piekarnianym. Składniki: 20 g drożdży świeżych 40 ml letniej wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania
Kuchnia po mojemu