Domowe chlebki uwielbiam za ich zapach, smak i chrupiącą skórkę. Pamiętam przepyszny chleb mojej babci pieczony w chlebowym piecu na liściach kapusty.... ten smak i aromat do tej pory wspominam z utęsknieniem.... Sama do tej pory upiekłam zaledwie może 2-3 chlebki więc jestem początkująca w tej dziedzinie. Jednak ten wyszedł doskonały, chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego
Smakołyki Asizaletach domowego chlebka pisać chyba nie trzeba, bo są oczywiste. Ja bardzo lubię chleby na drożdżach, bo są szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy nie chce nam się iść do sklepu. Taki świeży chleb zjadamy jeszcze ciepły, a najlepiej smakuje z samym masełkiem. Dodałam do niego czarnuszkę, ulubioną przyprawę mojego męża. Składniki: 225 g mąki pszennej 225 g mąki żytniej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać
codojedzenia"Boczek faszerowany to moja kolejna propozycja na domową wędlinę. Pewnie niektórzy od razu powiedzą, że to nie dla nich, bo przecież boczek zazwyczaj jest tłusty
Wiem co jem"Święta coraz bliżej, czas więc pomyśleć o domowej szynce, która z całą pewnością będzie ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Chciałabym dziś zachęcić do zrobienia jej nowym wypróbowanym
Wiem co jemchlebkiem, które smażyła Mama na jutrzejszy obiad? Musze przyznać, że te Mamy ( Mamuś pozdrawiam :*) są najlepsze na świecie :) Idąc tym tropem, zamieniłam jedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :) Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula mleko pieprz, sól jajko przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka
ChilliJemySkładniki na keksówkę: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 200 ml wody
w mojej kuchniWczoraj rosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka
OstryKęsChleb pszenno-żytni na zakwasie...Okrągły, złocisty bochenek.Na bazie mąki pszennej i żytniej.Pyszny, domowy, pachnący.Polecam! Składniki:230 g zakwasu żytniego;500 g mąki pszennej(u mnie typ 650);100 g mąki żytniej (typ 720);300 g ciepłej wody;1 łyżeczka cukru;1 łyżka soli;Ewentualnie 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce
Gospodyni Miejskamacie czasami tak, że zabieracie się za przygotowanie jakiegoś dania i okazuje się, że brakuje Wam podstawowego składnika? U mnie to przeważnie brakuje chleba, albo cukru, trzeba wtedy piec domowe bułeczki lub jakiś chlebek. Ale żeby zabrakło mi mąki? Tego jeszcze nie miałam, było tyle co kot napłakał, akurat do posypania stolnicy ! Chciałam upiec jakieś ciasto bo zadzwonili znajomi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj rosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka
OstryKęskolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty
Mia Cucina SofietaDzisiaj nasz domowy dzień pizzy, jak co sobotę, dzieci jednak funkcjonują inaczej niż my więc obiad zjedzą wcześniej a pizza będzie na kolację. Zaserwuję im kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajekna 6 kotlecików:3 ugotowane na twardo jajka1 jajko suroweprzylepa chleba, namoczona i odciśniętasól, pieprzświeże zioła, posiekaneolej
Dzieje kuchennej Wiewiórymojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już(...)przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki, wierzch chleba posypać mąką i ostrym nożem naciąć krzyż, dość płytko. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 240 st. Dwa bochenki wstawić
moj przepis napół godziny maks Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: 15 zł Domowa pitta – wprawka do pizzy Domowa pitta – to dealna wprawka dla tych co chcieliby zrobić sami pizzę, ale się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Ciasto na pittę przygotowuje się w podobny sposób(...)jakiś „kebap” (to pisownia oryginalna – znajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko spotykanym. A przygotowanie placków jest łatwiejsze niż sądzicie! Sprawdzony przepis na domowe pitty Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę, wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych. Kiedyś robiliśmy placki według wskazań Jamiego Oliviera, ale przerzuciliśmy się na przepis z seriouseats.com , jednego
Niedzielny kucharz