domowy chleb - 5671 przepisów (strona:229/379)

Drożdżowe z formy 304

Drożdżowe z formy Drożdżowe z keksówki to ciasto idealne do smarowania masłem i domową konfiturą. Nie jest zbyt słodkie, nie posiada kruszonki. Można nim zastąpić jedzone rankiem pieczywo, tym bardziej, że dzięki formie swym wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie

Moje Qulinaria
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 212

żytniego (o tych mąkach przeczytacie TUTAJ ), a także nadanie nowego smaku, konsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów(...)metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu chleba – wcześniej uwodniona i podgrzana jest bardzo spoista. Do pieczenia nie stosuje się jej samej, tylko i wyłącznie w połączeniu z innymi mąkami.   PS.: Dziewczyny, bardzo drobno zmielona mąka ryżowa

Karo in the Kitchen
Chleb piernikowy ze śliwkami i orzechami na zakwasie 154

Chleb na zakwasie z piernikiem, z dodatkiem śliwek i orzechów. Polecam bo jest dobry, pachnie świętami.Domowy pieczywem z aromatem piernika, na pewno zaskoczymy naszą rodzinę. 1 szklanka zaczynu aktywnego na zakwasie 10 dkg śliwek suszonych 100 g pierników 1/2 szklanki orzechów włoskich 50 dkg mąki pszennej typ 650 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)wymiarach 25X12 wysypuje mąką i przekładam do niej ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na sześć godzin. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, spryskuję go zimną wodą, wstawiam chleb i po 10 minut zmniejszam temperaturę na 180 stopni i piekę 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuje go wodą zimną i przykrywam ściereczką bawełnianą do wystudzenia

wesoła kuchnia
Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016 157

pewnie z 10 lat nie mogłam w tym właśnie dniu nie pokusić się o upieczenie własnego bochenka. Najbardziej lubię chleby na zakwasie ale drożdżowe jak nie mam czasu aby długo czekać na wyrastanie też są super. Najważniejsze że są domowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Namawiam Was na pieczenie własnego pieczywa już od początku istnienia bloga, nie wiem czy kogoś udało

Moje Małe Czarowanie
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 122

Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Krzywa kromeczka Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Rozważania o kuchni i nie tylko Nasze życie od kuchni Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary Ugotujmy to W poszukiwaniu Slowlife Zacisze kuchenne Artykuł CHLEB ORKISZOWY UBIJANY pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Grzybowa ciabatta z tymiankiem 145

Domowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku i tymianku. Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży.  Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i wrzuciłam  do środka chleba  kilka smacznych dodatków.  Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem  ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję

Tajemnice Smaku
Wędzone pstrągi 131

Wędzone domowe ryby - na ciepło wprost z wędzarni, lub też na zimno, do past, sałatek czy chleba. Czy może być coś lepszego? Już żałuję, że w tej partii uwędziłam tylko sześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi

Kocham..lubię..gotuję..
ZUPA GULASZOWA 142

Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka

Zasmakuj Kuchni
Pasta z fasoli z pomidorami i szpinakiem 183

już wiecie uwielbiam pasty do chleba. Sprawdzają się na śniadanie, przegryzkę przed obiadem i na spotkanie ze znajomymi z dodatkiem domowej tortilli lub nachos. Fasola jako główny składnik pasty sprawdzi się idealnie. Tą pastę robi się w kilka minut. Jest super zdrowa i pyszna. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 duży talerz Czas przygotowania: 15 minut Składniki: fasola – 1 puszka

wiecejwarzyw.pl
Chleb z automatu 190

Chlebek z automatu..pyszny z dodatkiem musztardy i prażonej cebulki. 500 g mąki białej (typ 650) 300 ml wody 3 łyżki musztardy  1,5

Moje domowe kucharzenie
Jajka z kurkami 137

razu ściągam z ognia patelnię. Odstawiam na kilka minut by jajka doszły. Najlepiej pod przykryciem. Posypuję parmezanem wierzch i podaję z domowym pieczywem, świeżymi ziołami i jeszcze kilkoma pomidorkami.  Smacznego, Klaudia. A teraz... chyba pójdę upiec chleb, tak wielką mam na to ochotę

Mango Papaja
Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą 162

Wystarczy kilka składników aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym. Przepis powstał

Ewa w kuchni
Z cyklu: Domowe pieczywo - Mleczne słodkie bułeczki (Panini al latte) 194

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki s ą  bardzo

La grande e la piccola cuoca
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 135

jest nieco droższa od pozostałych rodzajów, ale warto zainwestować w nasze zdrowie i raz na jakiś czas upiec domowy chlebek własnie z m ą ki orkiszowej. Jest bardzo sycący i zarazem smaczny :-) Do chleba dodałam pestki dyni, które również maja wiele prozdrowotnych właściwości. Zapraszam do wypieku 😊 Składniki (na małą keks

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania