przy słowach "Wiktor, idź po sklepu po bataty TERAZ". Wyszły więc nam kreatywne leniwe pierogi z batatów. Pomarańczowe i zupełnie inne w smaku. SKŁADNIKI: - 2 bataty (średniej wielkości) - kostka sera białego - mąka ziemniaczana 250g - mąka bezglutenowa chlebowa ( w zależności od potrzeb) WYKONANIE: bataty gotujemy około 20 minut w mundurkach, uważając, żeby się nie rozgotowała. Jak przestygną, obieramy i dusimy (tłuczkiem(...)seria opowieści Plastusia. Odcinek "O kuchnia!". Z leniwymi jest trochę jak z plackami ziemniaczanymi - każdy je je inaczej, z innym dodatkiem. Te przetestowałyśmy: - z masłem, - z masłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem (a co!), - z ziarenkami, - same, bez niczego, - z bułką tartą (bg), - z łososiem, brukselką i dipem musztardowo
Wypisz WymalujDzisiejsza propozycja to pomysł na pyszny domowy obiadek, a w roli głównej łosoś norweski. Tą rybę proponowałam już na wiele sposobów, ten jest jednym z prostszych. Chciałabym Was po raz kolejny zachęcić do jedzenia ryb, dzisiaj podam Wam kilka faktów o rybach. Wskazówka jak kupić dobrego łososia: - proponuje zakupić filet to najbardziej wygodna forma do przygotowania - mięso ryby(...)różowego. Panierujemy i smażymy (od strony skóry na początku) na oliwie z oliwek i maśle. Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4 Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach dodajemy ser feta, pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem
SMYKWKUCHNIDomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny przepis :) bardzo lubimy takie przekąski :) Bułeczki upiekłam wieczorem (w zasadzie to już w nocy) na całodzienny wyjazd (wkrótce o nim opowiem), dzięki czemu było co przegryzać przez drogę ;) wpadłam na ten pomysł, aby nieco(...)mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy
Kolorowy PrzepisownikFARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka, 2 udka- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy(...)zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)DODATKOWO:- Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA"- Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim.- tarty ser żółtyMIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO:Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY:"to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść
Wypisz WymalujKotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki
Moje domowe kucharzenieczad! Ale pycha! Uwielbiam takie jedzenie, proste, przepyszne i bardzo zaskakujące smakiem. Wczoraj pokazałam Wam przepis na domowe tortille , dzisiaj chciałam Wam pokazać, jak zrobić tacosy z tortilli. Ale tacosy nie byle jakie, bo wegetariańskie, choć jak się je je to trochę się ma wrażenie jakby były z mięsem, ale przygotowałam je z brunatnymi pieczarkami, dużą ilością pyszności takich(...)majonezu - czosnek granulowany + sól sos czosnkowy ( wersja standardowa) - 4 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez prqskę - kilka kostek sera feta marynujemy 2-3 godziny Na patelni na oleju podsmaż pieczarki, posól je od razu dzięki czemu szybko się usmażą, dodaj cebulę, która zbierze całość oleju
SMYKWKUCHNImiałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie, o której wspominałam we wcześniejszych postach. Postanowiłam odtworzyć ten wspaniały smak w w domu... i myślę że wyszło rewelacyjnie, jak na domowe warunki J Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem(...)będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało ziołowa możecie dodać nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy rozkruszony ser gorgonzola, gotujemy chwilę aby delikatnie się rozpuścił. Podajemy zupę z gorącymi grzankami, posypaną ziarnami słonecznika i dyni. *jeśli nie przepadacie za serami pleśniowymi możecie zastąpić go serem kozim lub parmezanem
Mania GotowaniaHej po długim weekendzie :) Mamy nadzieję, że długi weekend był udany i wypoczęliście na tyle dobrze, aby mieć siły do działania :) Dzisiaj jako, że dla niektórych
vegetanieświeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna warstwa sou, marynowane buraczki i na wierzch druga część bułeczki. Dekorujemy listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg, a liczne receptury można znaleźć w Internecie Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą(...)odstawiamy. Gorącą zupę nalewamy na talerze, do każdego dokładamy porcję salsy z jabłek, dekorujemy listkami kolendry. Dobra rada: przesmażenie warzyw przed dodaniem do wywaru, poprawia smak zupy. Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Składniki: 800 g mielonej wołowiny 1-2 twarde jabłka 150 g zmielonego łoju wołowego 1 ostra
WojnaNaSmaki.plczwartkowe przedpołudnie do mojej skrzynki mailowej wskoczyła niespodziewana wiadomość. Okazała się być zaproszeniem do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Miały się tam odbyć kolejne warsztaty Akademii Smaku Bosch . Mimo tak nagłego zaproszenia postanowiłam od razu zmienić plany piątkowe, zadzwoniłam do Cioci w celu zorganizowania opieki do moich Paskudników przed duże "P". Nie mogłam sobie odmówić nie tylko dlatego, że rzadko(...)nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich Deser - Wytrawny brownie
Dzieje kuchennej WiewióryDziś proponuję Pappardelle z domowym pesto i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Czas wykonania równa się czasowi gotowania makaronu. Smak - dla mnie poezja!Przy okazji tego dania chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami związanymi z Makaronem Czaniecki. Z tym makaronem miałam do czynienia po raz pierwszy i dziś już wiem, że nie ostatni. Na początek zerknęłam na skład, składniki tylko naturalne(...)połówki pomidorków posypujemy solą,świeżo zmielonym pieprzem i skrapiemy dwoma łyżkami oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Listki bazylii, pietruszki, ser, migdały, czosnek i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ile dodajemy oliwy? Tyle, żeby nasze pesto miało lekko płynną konsystencję. Na koniec pesto doprawiamy solą i pieprzem
Blondynka Gotujepomocy Cuisine Companion marki Tefal, a menu było bardzo obfite i różnorodne - zresztą sami przeczytajcie jakie pyszności zostały przygotowane! Menu: Przystawki: - Świeże liście z vinegretem malinowym i grillowanym serem kozim, - Shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne: - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami(...)możemy wybrać jeden z automatycznych programów i urządzenie wszystko zrobi za nas! Zresztą do urządzenie dołączona jest książka kucharska, która jest wspaniałym źródłem inspiracji. Natomiast jeśli jesteśmy już zaawansowanymi domowymi kucharzami możemy ustawić własne funkcje manualne i dowolnie zmieniać, dostosowywać urządzenie do siebie i swoich preferencji! Wspaniałe jest w dzisiejszych czasach to, że mamy dostęp do takich urządzeń! Dzięki
Plate of JoyMakaron domowy jest wyjątkowy. Ja przygotowałam go tradycyjnie, może kształt nie jest idealny, ale jest bardzo smaczny. Dodałam do niego szpinak w śmietanie i z serkiem topionym. Smak podkreśliłam czosnkiem, tymiankiem i kapary. Sezam czarny nie tylko nadał ciekawego wyglądu, ale delikatnie chrupał podczas jedzenia. Polecam :) Składniki: na 4 porcje makaron tagliatelle: 200 g mąki pszennej, 2 całe jajka, szczypta(...)rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i dodajemy szpinak . Całość zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy ciągle mieszając, aby ser się roztopił. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do szpinaku. Całość mieszamy, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku, sezamem
Moniki SmakołykiŚwieża bazylia i ricotta. Suszone oregano, czosnek i cebula, dobra oliwa. Tak niewiele trzeba dla smaku. A całość przygotowania zajmie Wam około 20-30 minut. Do podania proponuję świeży domowy makaron z TEGO przepisu, ale możecie również użyć każdego innego, najlepiej długich i płaskich wstążek – wąskich tagliatelle czy fettuccine lub szerokich pappardelle. Bakłażany myjemy. Kroimy je na plastry grubości(...)pieprzymy, doprawiamy suszonym oregano. Do pomidorów wkładamy pokrojonego bakłażana. Podgrzewamy mocno. Mieszamy, dodajemy ugotowany odcedzony makaron. Mieszamy całość. Już na talerzach posypujemy porcje pokrojonymi listkami świeżej bazylii i posypujemy serem. Oryginalnie sycylijczycy ścierają do tego celu ciężko dostępną u nas, twardą ricottę , tzw. ‘ricotta salata’. Jeśli macie – podpowiedzcie mi gdzie kupujecie. Jeśli nie macie, każdy inny twardy lub półtwardy
Karo in the KitchenBrakowało pomysłu na obiad, a i w lodówce nie za bardzo było z czym zaszaleć. Do sklepu mi się nie chciało iść. Pogoda za oknem nie
Codzienna kuchnia niecodzienna