minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu chrupiące). Jako dodatek – to co pyszne w hamburgerach, czyli karmelizowana czerwona cebulka. Obieramy dużą cebulę, kroimy ją w równe, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru(...)smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze 400-450g łyżka oliwy (dałam domowo robioną oliwę z chili, możecie dać zwykłą) łyżka sosu Worchestershire łyżka sosu sojowego ciemnego świeżo mielony pieprz 3-4 duże ziemniaki zimowe (ok.650g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól gałka muszkatołowa
Karo in the KitchenKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna PasjiBułeczki czekały, czekały i się doczekały. Przepis spisałam już dawno, zdjęcia przygotowałam, tylko czasu na publikację wiecznie brakowało. Pamiętam, że miałam do nich burgery z czarnej
bistro mamaproszę w komentarzu! Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;) Przygotowanie tortilli wymaga trochę pracy i jest dosyć czasochłonne, bo każda musi się parę minut smażyć, ale za to mamy domowe tortille, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów :) Można od razu przygotować ich więcej, ponieważ spokojnie mogą trochę poleżeć i się nie popsują - później wystarczy je tylko odgrzać chwilę na patelni(...)brązowe kropki. Podajemy nadziane ulubionym farszem :) Nam niestety nie udało się zjeść ani po jednej tortilli, dlatego zaraz po naszym pichceniu udałyśmy się do jednej z festiwalowych restauracji na hamburgera z Ojca Chrzestnego :) Dziękujemy przesympatycznej organizatorce Festiwalu za możliwość gotowania w Manufakturze! Bawiłyśmy się przy tym świetnie
Kraina Tysiąca Smakówkorporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują(...)smażymy kawałek. Łapiąc odpowiednie proporcje w naszym surowym mięsie przygotowujemy resztę składników - panuje to pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera
Right Behind The KitchenPrażona cebulka to pyszny dodatek do wielu dań. Jest idealna do sałatek, sosów, zup, czy też hot dogów i hamburgerów. Właściwie ogranicza nas tylko nasza fantazja. W sklepach można kupić gotową, ale przecież to pójście na łatwiznę, nie uważacie? Zrobić ją samodzielnie w domu to nie jest wyczyn na miarę nagrody Nobla, a zawsze wiadomo, że nie jest konserwowana(...)używam do tego celu "rzadkiego" sitka. Jeśli chcesz uzyskać "smakową" cebulkę, wtedy przed obtoczeniem jej w mące, przypraw ulubionymi przyprawami, ale nie sol jej. Sól dodajemy dopiero po usmażeniu. Domowa cebulka nie będzie tak bardzo chrupiąca, kiedy postoi w lodówce, jak jest ta ze sklepu. Ma jednak niezaprzeczalną przewagę: nie zawiera konserwantów
Codzienna kuchnia niecodziennasugerują napisy na tablicach. Jednak nadszedł czas na zmiany! W ubiegłą sobotę każdy z nas miał okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej(...)cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar. Dla mnie Pariszburger
Food SquareIdealne na wycieczkę, zrobiłam z myślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu
NA MOIM TALERZUteż każdy wie, że domowe jedzenie, w tym fast-foody są nie dość, dużo smaczniejsze to o wiele, wiele zdrowsze! W dzisiejszym poście pokażę Wam moją wersję na domowego Big Maca ! Zapraszam ! Składniki na 4 kanapki Big Mac: BURGERY: 500 g mięsa mielonego (najlepsze byłoby wołowe, ale ja miałam wieprzowo-wołowe) połowa cebuli szczypta czosnku granulowanego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej(...)duże rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki przekrajamy na 3 części. Możemy odrobinę podgrzać na patelni grillowej. Na dół bułki plasterek sera, następnie rozsmarowujemy 1 łyżeczkę sosu, na to sałatę, hamburgera, posypujemy pokrojoną drobno cebulką, na to kładziemy środkową część bułki, następnie smarujemy sosem, na to sałata, plasterki ogórka, hamburger, posypujemy cebulką i przykrywamy górną częścią bułki. I tak postępujemy
Gotuj z MąkąHej :) Ciecierzyca to wspaniała i zdrowa roślinka z bobowatych. Znana od tysięcy lat, ma wspaniałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Wspaniale wpływa na obniżenie ciśnienia, cholesterol, jest
vegetaniejuż mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję grillowane mięso podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego szalotka(...)alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny. 3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie
DefinicjaSmakustron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy na jedną kromkę warstwę sosu ze świeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna warstwa sou, marynowane buraczki i na wierzch druga część bułeczki. Dekorujemy listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach(...)odstawiamy. Gorącą zupę nalewamy na talerze, do każdego dokładamy porcję salsy z jabłek, dekorujemy listkami kolendry. Dobra rada: przesmażenie warzyw przed dodaniem do wywaru, poprawia smak zupy. Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Składniki: 800 g mielonej wołowiny 1-2 twarde jabłka 150 g zmielonego łoju wołowego 1 ostra
WojnaNaSmaki.plznam osoby, która nie lubiłaby burgerów. W tej chwili można kupić je wszędzie, od przydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się(...)wyrośnięcia na minimum 40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. ( można podzielić też np. na 8 części, ale jeśli pieczemy bułki do hamburgerów to powinny być duże:) 5. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut, aby bułeczki podwoiły swoją objętość
DefinicjaSmakuWiem, że niektórym ta nazwa nic nie mówi. Sama, gdybym nie miała pojęcia to bym się zastanawiała co to jest, dlatego należy się Wam kilka słów
Fabryka pomysłówmożna ich od razu upiec, tylko trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery w porze obiadowej. Z odgrzanym kurczakiem z dnia poprzedniego, sałatą, pomidorem, papryką, ogórkiem, cebulą i oliwkami. A wracając do czasu wolnego. Ciągle czeka na Was konkurs na blogu. W komentarzu(...)telewizji. Chyba, że grają nasi siatkarze, to wtedy patrz pkt. 4. Czasami lubię po prostu zdrzemnąć się po południu :) Kiedy mam czas wolny, najbardziej lubię... Przepis pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" Inspiracja pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka
bistro mama