domowe hamburgery - 331 przepisów (strona:15/23)

Dlaczego diety cud to zło? 211

chodzi! Zdrowe odżywianie nie ma być męczarnią. Ważne, żeby zamiast całkowicie rezygnować z zakazanych produktów, szukać zdrowych zamienników. Lubisz ptasie mleczko? Nie kupuj gotowego, zrób sam/sama lepszą wersję (domowe ptasie mleczko - klik) . Zdrowe odżywianie to nie tylko sałata i kiełki, to o wiele, wiele więcej. Uwierz, że da się chudnąć i nie śnić po nocach o pizzy - grunt to znaleźć(...)wykluczamy słodycze, fast-foody, zupki chińskie, alkohol itp.  jemy niewiele, bardzo szybko mamy dość, chodzimy głodni, poddenerwowani i sfrustrowani. mamy dosyć tego całego odchudzania, marzymy o lodach i hamburgerach no i w końcu pękamy, rzucamy się na zakazane produkty przez chwilę przeżywamy euforię, ale szybko pojawia się uczucie winy czujemy się ociężali, więc znów startujemy z dietą

Powiedz dietom nie
WĘDZONE HAMBURGERY Z BRUKSELKI 194

SKŁADNIKI: - 40 brukselek równej wielkości - łyżeczka soli - 2 łyżki stołowe oleju o aromacie dymu - polędwiczka wieprzowa - łyżeczka soli peklowej - łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego - 2 łyżki naturalnego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciecierzyca burger 169

cebula biała  cebula czerwona ogórek kiszony pomidor  sałata zielona cebulka majonez i keczup 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu pieprz i sól do smaku 4 bułki do hamburgerów  Przygotowanie: Ciecierzycę płuczę i zalewam dwoma szklankami wody zostawiam na noc. Następnego odsączam z wody i przepłukuje. Po czym mielę w maszynce do mięsa. Do masy dodaję posiekaną cebulę(...)sałatę i skarmelizowaną cebulę, następnie nakładam burgera i polewam keczupem. Na burgerze układam plasterki pomidora,ogóra i posypuję zieloną cebulka. Całość przykrywam drugą połową bułki. Do burgerów świetnie pasują domowe kukurydziane bułki hamburgerowe

Magiczna kuchnia Darii
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 200

Jest u nas ‘’Jego’’ deser czyli 3 gałki lodów bakaliowych zalanych właśnie tym mlekiem z tubki. *Ja poprosiłam o jedną gałkę.. Przesłodki, przesmaczny deser dla każdego łasucha.* Oprócz hamburgera i deseru mamy też ‘’Jego’’ przysmak - wołowinę w sosie seczuańskim, która jest tak ostra, że ja jej nie zjem, choć sama ją robię (śmiech). U nas i tak stopień ostrości(...)alkoholu. W menu jest też drink, oczywiście bezalkoholowy, czyli sok grejfruitowy z coca colą, takie coś pił naprawdę na "ekstra okazję". *Przysmak Beksińskiego - u mnie z kaszą. Ostry, sycący, domowy.* I: Dania ze specjalnej karty to bardziej wymysł kucharza czy wygrzebane z zakamarków receptury żony Beksińskiego – Zofii ? D&M: Wiedza na temat ulubionych dań Beksińskiego to wiedza zdobyta

Czarnawisienka
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 209

imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia  w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim(...)zadowoleni. Bydło i poidło to fajne miejsce na warszawskiej mapie kulinarnej, które jeszcze chętnie odwiedzę, próbując następnym razem hamburgerów

Kulinarne przygody Gatity
Śródmieście - Gdynia 190

Kiedy mamy mało czasu burger wydaje się być najlepszą alternatywą na szybki obiad czy lunch! Dla nas takim wyjściem było udanie się do Śródmieścia w Gdyni

Plate of Joy
Big Mac - domowy 327

jest tak "prawie" identyczny, że mój mąż myślał, że je kupnego hehe :) Big Mac                          Big Mac - domowy SKŁADNIKI: na kotlety: - mięso mielone wołowe (500 gr to jest porcja na 4-5 BM) - 1 łyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać(...)zalewie z pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą: - ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią

Zainspiruj się kuchnią
#Inspiracje - Gordon Ramsay 205

Dziś wpis o szefie kuchni, który jest moim autorytetem w kwestiach kulinarnych i o człowieku, którego temperament i ekspresja sprawia, że jedni go kochają, a drudzy

Cooking Monster
Shots from USA: DC & NYC 180

się w Hamburgerach. W odróżnieniu od np. McDonalda nie jest to typowy fastfood, bo mięso jest grillowane na miejscu i przede wszystkim jest świeże (a nie mrożone!). Dodatki do Hamburgerów dobiera się samemu w barze sałatkowym, więc jest to bardzo dobra opcja, bo można wykluczyć bardzo kaloryczne sosy. Do tego oczywiście w zestawie frytki. No cóż, raz się żyje(...)jedna rzecz, która mnie zaskoczyła. Spacerując po jednej z najzamożniejszych dzielnic Nowego Jorku - Upper East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się

Zgrabne Gotowanie
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 338

minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu chrupiące). Jako dodatek – to co pyszne w hamburgerach, czyli karmelizowana czerwona cebulka. Obieramy dużą cebulę, kroimy ją w równe, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru(...)smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze 400-450g łyżka oliwy (dałam domowo robioną oliwę z chili, możecie dać zwykłą) łyżka sosu Worchestershire łyżka sosu sojowego ciemnego świeżo mielony pieprz 3-4 duże ziemniaki zimowe (ok.650g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól gałka muszkatołowa

Karo in the Kitchen
Ciabatta z pomidorami i mięsem 265

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco

Kuchnia Pełna Pasji
Bułki do hamburgerów 167

Bułeczki czekały, czekały i się doczekały. Przepis spisałam już dawno, zdjęcia przygotowałam, tylko czasu na publikację wiecznie brakowało. Pamiętam, że miałam do nich burgery z czarnej

bistro mama
Beef burger 198

korporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują(...)smażymy kawałek. Łapiąc odpowiednie proporcje w naszym surowym mięsie przygotowujemy resztę składników - panuje to pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera

Right Behind The Kitchen
Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? 184

Prażona cebulka to pyszny dodatek do wielu dań. Jest idealna do sałatek, sosów, zup, czy też hot dogów i hamburgerów. Właściwie ogranicza nas tylko nasza fantazja. W sklepach można kupić gotową, ale przecież to pójście na łatwiznę, nie uważacie? Zrobić ją samodzielnie w domu to nie jest wyczyn na miarę nagrody Nobla, a zawsze wiadomo, że nie jest konserwowana(...)używam do tego celu "rzadkiego" sitka. Jeśli chcesz uzyskać "smakową" cebulkę, wtedy przed obtoczeniem jej w mące, przypraw ulubionymi przyprawami, ale nie sol jej. Sól dodajemy dopiero po usmażeniu. Domowa cebulka nie będzie tak bardzo chrupiąca, kiedy postoi w lodówce, jak jest ta ze sklepu. Ma jednak niezaprzeczalną przewagę: nie zawiera konserwantów

Codzienna kuchnia niecodzienna