jakiegoś czasu chodził za mną fast food, taki domowy oczywiście. Początkowo miał to być najzwyklejszy hamburger, ale przypomniałam sobie, ze gdzieś na dnie zamrażarki czają się kawałki łososia. Postanowiłam zatem zrobić fishburgera, czyli kanapkę na gorąco z rybką. Nie bawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennakolejny pomysł zaczerpnięty z "Rewolucji na talerzu" - odchudzone hamburgery. Wychodzą przepyszne. Składniki: 250g mielonego udźca indyka 2 płaskie łyżki serka wiejskiego light 2 gałązki tymianku (dziewczyny polecają tymianek cytrynowy ale ja wykorzystałam zwykły) 1/2 łyżeczki musztardy skórka z 1/2 cytryny sól pieprz DODATKI: 4 bułki pełnoziarniste kilka listków sałaty domowy ketchup pomidor kiełki Twarożek odsączamy z serwatki, rozdrabniamy widelcem(...)smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Rozkrawamy bułkę i ładujemy do niej: sałatę, ketchup, pomidora, kiełki i mięsko. Pyszne!!! I 225 kcal. :) Warto do hamburgera wykorzystać ten przepis na ketchup, pasuje idealnie. SKŁADNIKI NA DOMOWY KETCHUP: 1 puszka pomidorów 10 suszonych śliwek (to zamiast cukru - świetny pomysł!) 1 ząbek czosnku 1 cebula garść listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżka
Brzuszki ŁakomczuszkiOstre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOT J Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą
Mania Gotowaniazaskoczy :) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów 4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. W tym czasie
Piąty grzech głównyChesseburgery i hamburgery zawsze kojarzą się z niezdrowym, tłustym jedzeniem.... Artykuł Domowy cheeseburger pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z
Marta Gotujechoć wyglądem go nie przypomina ( wolę jednopoziomowe burgery :D ), to w smaku jak najbardziej. Oczywiście na plus jest również to, że w domowym Bic Macu wiemy co jemy. Składniki: bułki: z tego przepisu: bułki do hamburgerów sos: 4 duże łyżki majonezu 1/2 cebuli 1 mały ogórek kiszony 1 korniszon 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Symfonia smakowaNowy rok przywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by mnie zadowolił, aby ta bułka miała to coś była miękka pachnąca no i znalazłam. SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h - 680 g mąki pszennej (użyłam
Basia w kuchniDomowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia dla tych, którzy właśnie zajadają się ćwierćfunciakami za oceanem;) Ja też się do nich zaliczam. W hamburgerze najważniejsze jest mięso. Najlepiej użyć zmielonego antrykotu. Mięso powinno zawierać około 20% tłuszczu. Jeśli chodzi o dodatki
Smakowity Blog KulinarnyHamburger jest popularny przede wszystkim w kuchni Stanów Zjednoczonych, gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu - barbecue. Najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food. Z racji ,że nie należy do najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-) Składniki: bułki
potrawyregionalneMiękkie, pulchne, idealne bułki do hamburgerów. Bardzo łatwe w wykonaniu i choć trzeba poświecić trochę czasu na ich przygotowanie to naprawdę warto, bo smak jest świetny
Symfonia smakowaBułki hamburgerowe... Domowe, złociste i pyszne! Miękkie, posypane ziarnami słonecznika. Idealne do burgerów. Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej; 150 ml letniego mleka; 8 g
Gospodyni MiejskaDomowy fast food zawsze najlepszy. Wiadomo przede wszystkim co znajdziemy w hamburgerach, przyprawimy mięso pod swój smak. I dodatki wybierzemy sami a u mnie dzisiaj do burgera dodaje ser z niebieską pleśnią. Uwielbiam! Składniki : * bułka z sezamem * łyżka majonezu * łyżeczka ketchupu * liść sałaty * 2 plastry sera z niebieską pleśnią * plaster pomidora * plaster cebuli * kotlet mielony - u mnie wołowy Przygotowanie
Magiczne Życie Martystarty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część
ladykitchenJako dziecko jadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu(...)przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy nie są domowej roboty, no ale czasami każdy ma ochotę na coś gotowego. Używamy sprawdzonych składników, które jeszcze nigdy
Cooking Monster