domowe bułeczki - 504 przepisów (strona:28/34)

Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 167

masła   Składniki kremu budyniowego (Creme patissiere): 250 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz(...)termoobieg). Wyrośnięte drożdżówki ponownie posmarować jajkiem i piec w środkowej części piekarnika około 15-20 minut na złoty kolor (po ok. 8-10 minutach sprawdzić czy bułeczki się nie przypalają, jeśli tak to zmniejszyć temperaturę i skrócić czas pieczenia). Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać

Moja Delicja
domowe bułki do hamburgerów 190

składniki: 8 g drożdży 180 ml ciepłej wody 2 łyżki masła roztopionego (ostudzonego) 40 g mleka w proszku 1 i 1/2 łyżki cukru 1 jajko 350

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki - pizza 132

Staram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :)  Składniki(...)wyrastania na godzinę - półtorej. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat, wysypany delikatnie mąką i chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości ok. centymetra. Ciasto posmarowałam 3 łyżkami  domowego ketchupu , rozłożyłam salami - u mnie z suszonymi pomidorami, pieczarki wcześniej przesmażone z cebulką, szpinak, bazylię oraz rozsypałam mozzarellę. Ciasto zwijamy dokładnie i staramy się to robić bardzo ściśle. Zwinięte ciasto

Plate of Joy
Drożdżówki z wiśniami i cynamonową kruszonką 171

Domowe drożdżówki smakują najlepiej. Z wiśniami robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śnadanie lub podwieczorek do kawy. Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały. Składniki na ciasto: 420 g mąki(...)wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki wydrylować wiśnie  ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Gdy bułeczki urosną wilgotnym denkiem od szklanki zrobić w każdej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe hamburgery 248

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

Luźna Kuchnia
CHLEB WIELOZIARNISTY 112

Domowy chleb wieloziarnisty jest bardzo prosty w wykonaniu. Robi się go naprawdę szybko. Czas wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli(...)dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.   Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut. Smacznego ;)   Jeśli wolicie bułeczki to polecam MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

potrawyregionalne
Bułki orkiszowe 178

Puszyste i miękkie w środku bułki z białej mąki orkiszowej, dla dzieci i dorosłych. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki orkiszowej typ 550 łyżeczka soli

wyzwania kuchenne
Paszteciki z bigosem 159

Domowe, pysznie nadziane pieczywko, w wykonaniu "kobiety pracującej" :) Kto śmie twierdzić, że "kupne" gotowce to w kuchni wybitne zło gastronomiczne, sodoma kulinarna i w ogóle afront pożywieniowy , ten chyba ma na co dzień za dużo wolnego czasu ...  Jasne, przyjemniej i bardziej satysfakcjonująco byłoby przygotowywać jedzenie od początku do końca z wyselekcjonowanych składników podstawowych. A najlepiej jeszcze te składniki wpierw(...)kamieniem... Po "kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos

Grunt to przepis!
Muffinki z budyniem (miały być), czyli budyniowe babeczko - bułeczki ;) 139

myślę, że na jedną babeczkę jakoś ją namówię. Tak sobie myślałam od rana. Zakupiłam papierowe foremki do babeczek i ostatnie brakujące produkty spożywcze. Dzień zleciał na codziennych czynnościach domowo - Maksiowych. Przyszło szare deszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było plan wcielić w życie. Składniki (na 12-15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru (użyj(...)nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni. W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się uzyskać jedynie w kilku sztukach. Nic tylko iść i rzucić pani sprzedawczyni w twarz te foremki... Oczywiście

Kuchnia po mojemu
Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 303

Przepis na pyszne domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Składniki (na 6 dużych drożdżówek): Ciasto: 380 g mąki pszennej 70 g masła 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Owoce: 150g truskawek 200 g rabarbaru łyżka cukru łyżka bułki tartej Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła   Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posypujemy po środku bułką tartą, na niej układamy owoce. Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami, aż stworzą się sypkie grudki. Posypujemy nią wierzch każdej drożdżówki. Bułeczki pieczemy około 35 minut w temp

e-PrzepisyKulinarne
Domowe hamburgery 184

Idealne na wycieczkę, zrobiłam z myślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu

NA MOIM TALERZU
Domowe bułki 132

Z drożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu

Amatorka kuchenna
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 151

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę(...)mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy w dłoni okręgi z lekkim wgłębieniem na środku, układamy na blaszce. Na bułeczkach układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 7-10 minut i dopiero wstawiamy do nagrzanego pieca.  Pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor. Bułeczki spokojnie możecie spożywać przez

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z truskawkami 134

Dawno nie było domowych drożdżówek, ale jakoś tak się utarło, że jak syn gdzieś wyjeżdża, to drożdżówki są.  Nie mogło więc być inaczej przed szkolną wycieczką.  Drożdżówki zrobione, zdjęcia zrobione, drożdżówki zjedzone a przepis gdzieś zaginął.  Po jakimś czasie znalazłam karteczkę z notatkami, ale źródło przepisu?  Gdzieś a jakiegoś bloga, ale od kogo(...)potrzeby dodać pozostałą mąkę.  Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka części.  Uformować bułeczki i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie.  Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.  Z masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować

Sto kolorów kuchni
Pomysły na prezent dla pasjonatów gotowania 194

jajek: Taka "poduszka" może utrzymywać jajko ciepłe nawet przez godzinę od przygotowania.  To dobry sposób np. wtedy gdy czekamy na domownika  aż wróci z piekarni, z ciepłymi bułeczkami na śniadanie :)  Ogrzewacz dostępny jest w trzech kolorach: czerwonym, turkusowym i fioletowym.  Na pewno spodoba się również dzieciom. Oprócz zabawnych akcesoriów kuchennych, które poprawią nastrój w szarobury, jesienny(...)pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych.  Na pewno umożliwi  on w prosty i szybki sposób zamianę  domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek i sama bardzo chciałabym dostać taki prezent! Zresztą sami widzicie, jak lubię eksperymentować w kuchni :) Uwaga: zestaw jest również

Poranek na słodko

Proponowane wyszukiwania