Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Anijajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy mus z pomarańczy** lukier: sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru pudru Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy na kratce i polewamy lukrem
Mango PapajaSkładniki na około 11 szt: 500 g mąki 12 g suchych drożdży 220 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko
Moja Galeria Smakuwszystkie składniki, wyrabiamy, patrzymy jak wyrasta, daje całą masę satysfakcji. A zapach jaki unosi się podczas pieczenia i możliwość konsumpcji świeżutkiego, jeszcze ciepłego wypieku jest niezastąpione :) Dlatego dzisiaj przygotujemy domowe ciabaty z ziołami i dodatkami. Składniki: 0,3 litra mąki / 1,2 szklanki łyżeczka soli łyżeczka cukru 10 g drożdży 150 ml wody sól morska gruboziarnista zioła: bazylia, tymianek, oregano(...)dodatki i wgniatamy je w masę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem. A drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem, bułki posypujemy
Taste Of My DayDomowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne! Składniki: 500g mąki pszennej, 12g świeżych drożdży, 200ml letniego mleka, jajko, 20g masła(...)potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut. Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu
Z miłości do słodkościDomowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego(...)roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte dłonie masłem ). Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, powtórzyć z resztą ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
Moja DelicjaPyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek
Domowa cukiernia EwyTakie bułki to danie mojego dzieciństwa. Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację. Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą. Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić(...)serem. Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut, aż ser się roztopi, a bułeczki przyrumienią. Podawać na ciepło
Sto kolorów kuchniwyciekła. Ja zostawiłam sporą część tego wnętrza nie mając pewności, czy nie przecieknie, ale następnym razem wydrążę jeszcze więcej a tylko niedużą warstewkę ugniotę na dnie i po bokach. Domowe pieczywo jest niezastąpione. Poza tym taka miseczka będzie idealna na zbliżającą się Wielkanoc! Składniki: - 3,5 szklanki mąki; - pół łyżki mąki kukurydzianej; - ponad 1 szklanka wody (ok.300(...)uformować kulkę na wierzchu miseczki. Rozpłaszczyć każdą na kształt koła i zbierać brzegi do środka, tak, jakbym chciała uformować sakiewkę. Jeszcze raz rozpłaszczyć i znowu tak samo. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry. Ułożyć na blasze łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika
dom-agi.plprzygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek(...)rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 18 równych części. Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Na każdej bułeczce wciskamy układamy porzeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut. Podajemy
Kulinarne przygody GatityBardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki nie zobaczylam babki tutaj: http://zapachchleba.blogspot.de/2014_03_01_archive.html. Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam(...)bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam!Skladniki:400 g maki pszennej70 g wiorkow kokosowych3 zoltka+ 1 cala jajko80 g cukru1 lyzka domowego cukru waniliowego1 paczuszka suchych drozdzy1/4 lyzeczki soli200 g mleka kokosowego-biala gesta czescokolo 100 g cienkiego mleka kokosowego3 lyzki posiekanej skorki pomaranczowejskorka otarta z 1 pomaranczy-biododatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale
Słodko-Słony Świat Ilonynami, a ja dopiero dziś usiadłam do komputera :) Nadrabiam zaległości! Smacznego :) nie tylko w Tłusty Czwartek- od czasu do czasu każdemu należy się chwila przyjemności :) Inny przepis na domowe pączki --> tu Składniki: ½ kg mąki krupczatki 8 dag drożdży 6 żółtek 10 dag masła 1 łyżka spirytusu 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 aromat cytrynowy róża(...)układać na stolnicy formując pączki. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe
Tradycyjna KuchniaNie wiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez
pink envelopeDomowa wersja hot-dogów. Smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Składniki: 200 ml wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru łyżka oleju 200 g mąki oregano, zioła prowansalskie 4 długie parówki Ponadto: jajko, sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki(...)zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy
e-PrzepisyKulinarne