często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :) Z łatwością wykonacie go w domu i z pewnością sprawdzi się w wielu świątecznych wypiekach! :) W ciastach, kremach, jako nadzienie bułeczek...jest tyle sposobów! :D W Mikołajki Kuchnia jako blog, została nominowana w konkursie na tytuł Najlepszego Łódzkiego Bloga Kulinarnego 2016! Jest mi przeogromnie miło i samo w sobie już jest(...)odwiedzać mnie w Słonecznej Kuchni, to serdecznie zachęcam do głosowania na stronie, o tutaj: http://jemywlodzi.pl/component/jvotesystem/uncategorized/najlepszy-blog-2016 To właśnie od Waszych głosów wszystko zależy :) Słodkich i pięknych Mikołajek! Domowy marcepan Potrzebujesz: 100g mielonych migdałów 90g cukru pudru kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczkę wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ręcznie jak ciasto. 2. Marcepan
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Witajcie kochani Wracam do was po malutkiej przerwie z nowymi przepisami. W najbliższym czasie postaram się nadrobić zaległości
Marta GotujePizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy
Smakowy Rajsprawami, które z kuchnią i blogiem wspólnego mają niewiele. Mam nadzieję, że mi wybaczycie.Póki co, ponieważ dziś piątek, zaproponuję Wam coś pysznego na sobotnie śniadanie. Wszyscy wiedzą, że domowe pieczywo to bajka i czysta poezja. W książce Brød: fra bagels til knækbrød Görana Söderina i Georga Strachala znalazłam przepis na cudowne, bardzo duńskie bułki. Można je dostać(...)kropeczkami (birkes to mak, więc wręcz nie wypada przygotowywać ich z niczym innym), a charakterystyczny kształt tylko dodaje im uroku. Gwarantuję, że zachwycą każdego. TebirkesSkładniki:(na 10-12 bułeczek)zaczyn:20 g świeżych drożdży400 ml letniego mleka300 g mąki pszennej1 łyżka cukruciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka soli50 g masładodatkowo:75 g masła2 łyżki wody15 g makuDrożdże rozmieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną ma strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była(...)nieustająco. Ale to nic bo i tak znalazłam w niej kilka fajnych przepisów, inspirujących wielce, dających duże pole manewru w kwestii doboru np. dodatków. Wieczorem zagniotłam ciasto a rano bułeczki napełniłam nie wiśniami tylko powidłem. Naprawdę zapachniało jesienią!!! 10 bułek zniknęło razem z kakao nim się spostrzegłam... Buchty z powidłem 30 g świeżych drożdży 280 g mąki orkiszowej
Dzieje kuchennej WiewióryJAGODY (czarne jagody, czernice, czarne borówki) - właściwości jagód znane są od wieków. Owoc ten ma wiele wartości odżywczych, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają
Ciastka - domowe słodkościlepiej. Póki co, skoro mamy weekend, zakopię się pod kołdrą i oddam nowej lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny(...)będę musiała spróbować taki zrobić w domu. Bo tam poszło bardzo szybko, a efekt nawet mnie zachwycił (a zdecydowanie wolę białe pieczywo). Niemniej, na dysku znalazłam zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym razie zdecydowałam, że najwyższa już pora, aby ujrzały światło
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaryzykowałam i ostatnio zakupiłam kilka: różowy, żółty i czerwony, od Pani na targu. Miałam nadzieję, że będą pachniały słońcem ale na to jeszcze liczyć nie można - ale z chrupiąca bułeczką i tak cudnie smakowały Nie wiem dlaczego ale połączenie jajka z bruschettą już od dawna mnie kusiło - i było to kuszenie słuszne. Danie do zaliczam do śniadań dla mistrzów(...)dużej zawartości miąższu - różowe, żółte) bagietka 4 jajka sól, pieprz mała garść liści bazylii Do dzieła!!! Bagietkę kroimy pod skosem na kromeczki i opiekamy na grillu - w wersji domowej smażymy na chrupiąco na maśle na złoty kolor. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z posiekaną bazylią. Chwilę przed podaniem przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka
sierotka maRysia w kuchniHummus (czyli pasta z cieciorki i sezamu) Niezwykłe, zdrowe i szybkie danie, ktore zrobicie dosłownie w 10 min. A wiec : 1 puszka cieciorki (ciecierzycy) 2 ząbki
vegetanietortownicę o średnicy 28 cm ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka 50 g domowego cukru waniliowego ( tutaj przepis ) lub zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 60 g roztopionego masła NADZIENIE: 1 jabłko kilka łyżek dżemu (u mnie powidła śliwkowe) DODATKOWO: żółtko do smarowania cukier puder(...)jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki zlepieniem do dołu. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy około
Rozpustne gotowanieszkl. puree z dyni - sposób przygotowania poniżej KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 75g cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Przygotowanie puree z dyn i Dynię umyć, wydrążyć środek z nasionami. Twardy miąższ wraz ze skórą pokroić na mniejsze plastry(...)kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól, cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór drożdżowy. Przytulone bułeczki przed nałożeniem kruszonki Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł
Grunt to przepis!mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła powidła śliwkowe Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką(...)rogaliki podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem (możemy posypać kruszonką) i pieczemy do zarumienienia około 12-15 minut. Gotowe ;) W ten sam sposób możemy zrobić apetyczne bułeczki z powidłami śliwkowymi. Polecam
Rozpustne gotowaniePyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko
Moje domowe kucharzenieswoje pociechy na co dzień i chciałabym, żeby w każdej restauracji była możliwość zjedzenia porządnego, zdrowego i smacznego posiłku przez najmłodszych. My zaczęliśmy równie smacznie: Pasta z makreli z bułeczką Pieczony w cieście filo camembert na marmoladzie z czarnych oliwek i pomarańczy podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa(...)borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik ( strzał w 10! Idealny, puszysty- genialny) i szarlotka ( bardzo smaczna, domowa z lodami waniliowymi) Jedzenie genialne- bardzo smaczne i wykwintne, ale nie przekombinowane. Obsługiwała nas przesympatyczna Pani Michalina, którą serdecznie pozdrawiam. Pełna klasa, przesympatyczna i zorientowana w menu- dziękuję
Wielki apetytSkładniki:250 dag mąki5 dag cukru4 dag masła ( roztopić)1/2 szklanki ciepłego mleka2 i 1/2 dag drożdży olejek cytrynowy1 cukier waniliowy1 żółtkodżem / powidłaKruszonka:1 łyżka mąki1
Kuchnia domowa Ani