wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób p ałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie. Zimowo, gorąco, pysznie. A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchociażby jednego za każdym razem zastanawiamy się i wyrzucamy sobie ileż to jest niepotrzebnych ale pysznych kalorii. Jednak nie musi tak być jeśli zrobi się odchudzone hamburgery z pełnoziarnistymi domowymi bułkami drobiowym mięsem i jogurtowym sosem. Możliwe? Tak, spójrzcie niżej i do dzieła. Hamburger nie taki groźny na jakiego wygląda. Przepis na bułki ze strony ugotuj.to Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksosu sweet chilli tez była boska. Polecam zrobienie takiej kanapki na śniadanie czy kolacje bo jest genialna. Ja wykorzystałam tym razem kupne bułki, ale polecam wykorzystać ten przepis na domowa bagietkę. Przypominam o konkursie urodzinowym , kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy. I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiniejszym postem chce Państwa namówić na pieczenie swoich własnych chałek i to nie tylko od święta jak Wielkanoc ale także na co dzień Okazuje się ze przygotowanie takiej pysznej, domowej, maślanej chałki wcale nie jest trudne ani pracochłonne, nawet jeśli musimy zapleść ja w warkocz z 6 kawałków. A smak jest o niebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie linki
Bernika - moj kulinarny pamietnikMęski, domowy smalec to jest to! Każdy z nas wyniósł z domu rożne przepisy na potrawy, w tym na smalec. Okazało się ze ja i mąż robimy go całkiem inaczej. W smalcu mojego męża ważnym dodatkiem jest bowiem starte jabłko. I taki tez smalec przygotował nam ostatnio. A wy jaki smalec lubicie? Smacznego! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklekki bo nie smaży się na tłuszczu, a wręcz wytapia się z niego cale tłuste zło. Tym razem do jego innego smaku wykorzystałam przepis MarthySteward i posmarowałam go także domowym sosem barbecue i powiem wam w tajemnicy ze wyszedł boski. Najlepszy mój kurczak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśląsku właśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała pamiętając go jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaki najczęściej były tylko z cebula i sadzonym jajkiem i domowym kwaśnym mlekiem, doprawione maggi, bo wtedy w każdym domu była to podstawowa i obowiązująca przyprawa. Było to najlepsze jedzenie pod słońcem. Czasami były robione na bogato np przy świniobiciu , wtedy dodawała
Bernika - moj kulinarny pamietnikniejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy, szybki i łatwy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzetwory. Zima za pasem, dlatego warto uzupełnić nasze szafki o kilka słoiczków, które przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu po prostu sięgniemy, po coś pysznego, domowego o każdej porze dnia i nocy. Takie są właśnie ogórki musztardowe. Plusem dodatkowym zrobienia takich przetworów jest to ze kupny słoiczek takich ogórków to koszt dość spory a tu możemy
Bernika - moj kulinarny pamietnikzimę to umieszczenie tego przepisu było koniecznością. W końcu to prawie już klasyka, ze takie dania goszczą często na naszym stole. Zapraszam wiec na moja wersje z użyciem domowego sosu na zimę. Przepis na sos znajdziecie tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę. Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikugotować. Ale każdy z nas ma na nią swój jeden, jedyny sprawdzony sposób, a ze klasyka to co... klasyka nigdy nie jest nudna, tak jak ta zupa z domowych, kiszonych ogórków, jedna z naszych ulubionych. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis na schab z pończochy . Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik