małe kawałeczki Na talerzu ułożyłam zieloną rukolę, a na niej naprzemiennie plastry świeżo krojonego mango i galaretki z zielonej herbaty i kawałeczki piersi z kurczaka. Z półeczki wyjęłam domową konfiturę malinową - słodko-kwaśną, która idealnie tu się wpasowała ;) Do tego odrobina octu balsamicznego i gotowe! A poniżej dwie propozycje podania - jedna z galaretką w postaci paseczków
Sajkofanka smakuPachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru
Ala piecze i gotujeLatem to już obowiązek,domowe jagodzianki być muszą. Wypróbowałam jagodzianki na oleju i muszę przyznać że jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły puszyste,smaczne i dłużej zachowują świeżość. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód
Ala piecze i gotujeZrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 250 g cebuli 250 g marchewki 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soli Zalewa: 0,5 szk octu
Ala piecze i gotujeZapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego do smażenia olej rzepakowy Rapso
Ala piecze i gotujeTorty z domowego wypieku są moim zdaniem najlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 2 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej
Ala piecze i gotujeJeśli nie mamy w domu czekoladek a mamy ochotę warto zrobić je domowym sposobem. Są bardzo łatwe w produkcji jedyny minus to taki że trochę czasu potrzeba żeby czekolada zastygła. Ja zapraszam na jesienne czekoladki z pysznym nadzieniem mleczno malinowym. Składniki: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki soku malinowego 5 łyżek mleka słodzonego w tubce Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić
Ala piecze i gotujeniedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowy Kamis 4 ziela angielskie Kamis 5 kulek pieprzu czarnego
Ala piecze i gotujewspólnym pieczeniu: Gosia z bloga: Smaki Alzacji Monika z bloga: Matka Wariatka Joanna z bloga: Różowa Kuchnia Dobrawa z bloga: Bona Apetita Bożenka z bloga: Moje domowe kucharzenie... Łucja z bloga: Fabryka Kulinarnych Inspiracji Ewelina z bloga: Przy kubku kawy Dorota z bloga: Moje Małe Czarowanie Grażyna z bloga: Grażyna gotuje Justyna z bloga: Mama i Pomocnicy Olimpia
Ala piecze i gotujepomocnicy Dobrawka z blogu Bona A petita Joanna z blogu Notatki kulinarne Joanna z blogu Różowa kuchnia Małgosia z blogu Smaki Alzacji Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Bożena ponownie tutaj Dorota z blogu Moje małe czarowanie Dorota ponownie tutaj Iwona z blogu Ivka w kuchni Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity Arletta strona
Ala piecze i gotujeMoje małe czarowanie Lidia Wesołowska z blogu Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki Małgorzata z blogu Smaki Alzacji Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Karolina z blogu Przepisy Karoliny Iza z blogu Smaczna Pyza
Ala piecze i gotujeblogu Smaki Alzacji Iza z blogu Smaczna pyza Jola z blogu Nasze życie od kuchni Lorentyna z blogu Pistachio Monika z blogu Matka wariatka Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Joanna z blogu Różowa kuchnia Lidia str fb Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji Monika z blogu Niezapomniane smaki Kasia z blogu Kasia.in Justyna z blogu Mama
Ala piecze i gotujewłożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni.Piec około 50 minut. Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący. Mąkę ryżową przygotowałam domowym sposobem. Zmieliłam ryż w młynku do kawy. W wspólnym pieczeniu brali udział: Alina z Ala piecze i gotuje Dorota z Moje Małe Czarowanie Lidia
Ala piecze i gotujełyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka domowa z jałowcem Kamis 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania
Ala piecze i gotujePieczenie domowe są pyszne. Możemy je przyrządzać na różne sposoby. Ja tym razem dodałam marynowaną kukurydzę mini kolby oraz mini marchewki z puszki. Pieczeń wyszła smaczna i fajnie wyglądała w przekroju. Składniki: 800 g karczku 1 cebula mniejsza 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kamis
Ala piecze i gotuje