pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa. Całość pieczemy na papierze do pieczenia 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza. A tu jeszcze przed wstawieniem do piekarnika Zachęcam do pieczenia domowej pizzy. To nic trudnego, a i napracować nie trzeba się za dużo. Za to zapach i smak takiej pizzy... Mmmm :) Polecam
Ratunku obiadjabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka ewentualnie: galaretkę cytrynową lub 3 łyżki cukru Najpierw mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją
Ratunku obiadmasła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej) Do dekoracji: ok. 600 g lukru plastycznego w dowolnych kolorach (domowego lub gotowego) perełki, śnieżynki, jadalny pisak lub cokolwiek Wam przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów
Ratunku obiadpiersi z kurczaka 5-6 niewielkich ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, słodką, mieloną paprykę oliwę z oliwek Do sosu: 7 kopiastych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (najlepsze będzie domowej roboty, ale i z kupnego wyjdzie) 3 łyżki sosu sojowego 1/2 papryczki piri piri lub innej pikantnej (ja użyłam takiej z zalewy) 3-4 łyżki sosu chili (ja dodałam czarny
Ratunku obiadteż dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych rzeczy, ale także tradycjonalistom ;) Wahałam się
Ratunku obiadszklankę mleka 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18% szczyptę soli 80 g rozpuszczonego masła 50 g wiórków kokosowych olej do smażenia (opcjonalnie) ulubione dodatki, np. cukier puder do posypania, domowy dżem lub świeze owoce Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną oraz rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dolewamy mleko. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej
Ratunku obiadpszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki naturalnego kakao 1 czubata łyżka masła Do sosu: 2 czubate łyżki masy krówkowej 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej, wiórków lub płatków czekoladowych do dekoracji Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu
Ratunku obiadcebulkę 1/2 puszki ananasa 1/2 papryczki piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu
Ratunku obiaduwielbiamy pizzę. Obydwoje jesteśmy także wielkimi miłośnikami pierogów. Wczorajszy Dzień Dziecka świętowaliśmy więc z udziałem pysznej, domowej i pełnoziarnistej calzone :) Może to nic odkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego
Ratunku obiadziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy
Ratunku obiadRisotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania
Ratunku obiadcebulka dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 2 niewielkie jajka 3 łyżki + trochę do obtoczenia mielonych płatków owsianych, otrąb lub bułki tartej 500 g passaty pomidorowej (lub dobrego, domowego przecieru) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i porcjami drobno (jak najdrobniej) siekamy. Siekamy również czosnek, dymkę i szczypiorek
Ratunku obiadzielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej śmietanki 12-18% (w wersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy
Ratunku obiad200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie 5 zł ( u mnie domowe, ale jeśli kupujecie, to wybierzcie takie na bazie masła) pieczarki 1,5 zł cebula 0,2 zł jajka 1,4 zł śmietana 0,8 zł olej, przyprawy
Obiad za dychęwypróbować. Przygotowanie zajęło mi 10 minut, a wyszło naprawdę wspaniale! Po prostu przepyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Od tej chwili nie kupię już nigdy pesto w słoiczku, to domowe jest bez porównania smaczniejsze. Polecam! Składniki na 4 porcje: 50 g rukoli 50 g migdałów 50 g sera typu parmezan, startego na tarce o drobnych oczkach (nie musi być oryginalny, ważne
Obiad za dychę